COVOARELE PERSANE, pregatite ”SA ZBOARE” din nou catre Occident

COVOARELE PERSANE, cele mai apreciate si recunoscute produse artizanale ale Iranului, sunt pregatite ”SA ZBOARE” din nou catre Occident, de aceasta activitate depinzand mii de mesteri care au avut serios de suferit de pe urma SANCTIUNILOR ECONOMICE INTERNATIONALE impuse asupra acestei tari din Golful Persic, comenteaza miercuri EFE.

”Speram ca ameliorarea relatiilor politice si eliminarea sanctiunilor sa ne faciliteze intrarea pe piata din SUA si, ca regula generala, exportul de covoare sa infloreasca si acestea SA POATA ZBURA cat mai repede cu putinta catre piata (americana)”, a declarat pentru agentia spaniola de presa Hamid Karegar, seful Centrului National al Covoarelor din Iran. ”Iranul nu exploateaza munca minorilor pentru a produce covoare manuale, foloseste coloranti vegetali si fibre naturale compatibile cu MEDIUL INCONJURATOR”, mai spune Karegar.

Covoarele persane, in special cele lucrate manual, se bucura de o apreciere aproape mistica pe piata internationala a marfurilor de lux si sunt extrem de scumpe, datorita calitatii, designului si manufacturii, precum si datorita rolului lor ca transmitator de valori culturale si artistice, noteaza EFE, care aminteste ca aceasta industrie are o TRADITIE DE PESTE 3.000 DE ANI in Iran.

CITESTE SI: OBAMA: CREDIBILITATEA SUA VA FI STIRBITA DACA CONGRESUL VA RESPINGE ACORDUL NUCLEAR CU IRANUL

Tocmai tinand cont de pretul foarte mare, in 2009, SUA — care pana la acea vreme erau cei mai mari importatori de aceste bunuri — au inclus covoarele persane pe lista produselor supuse sanctiunilor impotriva Iranului si au interzis intrarea lor pe teritoriul american, afectand astfel o industrie a carei valoare era estimata la circa 80 de milioane de dolari anual. Acum, iranienii spera ca, odata ridicate sanctiunile, sa poata vinde in SUA covoare persane in valoare de 150 de milioane de dolari anual.

La marele targ anual de covoare persane, care se desfasoara la Teheran in perioada 23-29 august si la care participa cei mai importanti artizani din tara, sunt expuse tesaturi care ajung sa fie vandute pe piata locala cu pana la 60.000 de dolari pe bucata. Numai la unul dintre atelierele unde se produc covoare persane lucrate manual, in provincia Bushehr (sud), lucreaza in regim permanent 300 de tesatori, care torc manual si vopsesc in mod traditional lana pe care o folosesc apoi la tesutul covoarelor.

In functie de dimensiunile, densitatea, calitatea si grosimea lanii utilizate, doi maestri tesatori pot zabovi intre doi ani si jumatate si trei ani doar pentru a tese un covor de 40 de metri patrati, fara a lua in calcul torsul si vopsitul lanii. La razboiul de tesut, lucratorii tes cu rabdare covoare care ajung sa aiba pana la 10.000 de noduri pe decimetru patrat. In Iran se produc anual circa trei milioane de metri patrati de covoare, care se vand cu circa 10.000 de dolari pe metru, toate avand ‘stampila de calitate’ a statului iranian.

Sursa foto: naeinsur