Cozmin Gusa ia o pauza de la Realitatea TV si isi va delega atributiile unui consiliu executiv

In urma informatiilor aparute in presa legate de mutarea din Bucuresti a actionarului majoritar Realitatea Media SA si, in acelasi timp, directorul editorial Realitatea TV, Cozmin Gusa, acesta a dorit sa aduca clarificari care vizeaza situatia sa, dar si a televiziunii pe care o conduce. Toate acestea intr-un interviu acordat site-ului reportervirtual.ro.

Reporter Virtual: Am publicat mai devreme informatia potrivit careia te muti definitiv din Bucuresti, cu familia. Este adevarat?

Cozmin Gusa: Confirm ca din aceasta vara o sa iau o pauza de Bucuresti, care n-am hotarat inca cat va fi de lunga, poate un an, poate doi. Ne vom muta la Oradea. Nu este de fapt o stire noua, eu de ceva vreme, de vreo noua luni de zile fac naveta Oradea – Bucuresti, pentru ca fiul meu este in lotul national de judo acolo, la clubul lui Marius Vizer, la Liberty, si, dupa deliberari indelungate am hotarat sa ne „reardenelizam” si sa reintregim familia acolo. Si fiica mea se va muta cu mama ei. Am inchiriat o casa la padure, aproape de pista de alergare Gabriela Szabo in Baile Felix, asa ca o sa fie foarte placut pentru toata lumea.

Dar de unde pana unde aceasta decizie brusca?

Nu, nu este brusca. O coc de ceva vreme. Sincer, ma cam sufocam in Bucuresti in ultima perioada si cred ca si pentru copiii mei, dar si pentru mine, e foarte bine sa luam o pauza de Bucuresti, care, repet, nu stiu cat va fi de lunga. Pentru mine nu va fi o pauza totala, pentru ca probabil doua- trei zile pe saptamana sau la doua saptamani tot voi fi prezent aici, pentru afacerile pe care le avem si pentru fel de fel de discutii, numai ca naveta, de data asta, o sa fie inversa: baza o sa fie la Oradea si locul de naveta la Bucuresti.

Are aceasta mutare vreo legatura cu recentele decizii din Justitie privind marcile detinute de Realitatea Media?

Nu. Ce legatura sa aiba? Eu am castigat meciul ala!

Dar unii ar putea sa o interpreteze ca pe o retragere strategica…

Eu ma retrasesem de fapt demult, de cand am plecat din politica, din 2008 – 2009, dar interesele de afaceri pe care le aveam, inclusiv preluarea Realitatii TV, m-au repus in pozitia sa fiu mai activ, lucru care, trebuie sa marturisesc, nu mi-a facut mare placere. Deci, nu este absolut niciun fel de problema. Trustul Realitatea merge la fel ca inainte, cu specificatia ca o sa deleg sau unei persoane sau unui consiliu – nu m-am hotarat inca – asadar o sa deleg de la 1 iulie atributiile de coordonare editoriala. Asta nu inseamna ca intr-un fel sau altul o sa-i scap de sub observatie, dar o sa formalizam intr-un fel, mai bine, o conducere executiva.

Asta inseamna ca o sa numesti un Director editorial, decizie amanata din iarna si pana acum?

Da. O sa numesc un Director editorial sau o formula de conducere executiva care o sa fie la fel de eficienta, dar bineinteles ca in calitatea mea de actionar si creditor o sa veghez la bunul mers al treburilor. Nu trebuie sa ne inchipuim ca ma izolez la Oradea si gata, dar o sa formalizez acea formula pe care am tot amanat-o, intr-adevar.

Putem sa vorbim si despre niste nume?

Orice nume care vor fi vehiculate, vor fi doar din interiorul trustului si nu va fi vreun import din exterior in niciun caz, pentru ca este o treaba mult prea complexa, iar Realitatea are suficiente resurse manageriale ca sa pot sa aleg de acolo.

Mutarea are vreo legatura cu actionariatul Realitatea Media? Se schimba ceva?

Pai n-are legatura, ca pot sa fiu patron sau sef si de la Oradea sau de la Viena, de unde o sa mai am niste interese de afaceri. Nu trebuie sa fiu neaparat localizat aici. Americanii, de pilda, coordoneaza exploatarea resurselor din toata lumea, inclusiv din Romania, de la Washington, asa ca nu vad care ar fi problema la Realitatea.

Am vazut recent la Money TV niste declaratii ale avocatului Gheorghe Piperea. El spunea ca in cel mult o luna va surveni falimentul Realitatii si ca, atunci cand vor prelua ei controlul, vor numi doi oameni din afara la conducere. Cum comentezi?

Eu am mai vazut declaratii disperate, dar de obicei le vedeam la oameni politici, care incercau sa induca in eroare fie electoratul, fie partenerii de colaborare politica. Greu la oameni care ar vrea sa sugereze totusi o anumita conduita precisa in relatia lor de avocat cu clientul. Piperea este, dupa niste infrangeri usturatoare in conditiile in care cei cu care a tot negociat si-au dat seama ca, de fapt, au fost pacaliti, de la Elan Schwartzenberg, pana la partenerii de negociere din Romania, si acum incearca sa tina, in ghilimele, focul aprins pentru ca nu cumva sa-i fie imputati banii pe care i-a incasat pana acum. Si vorbeste de fel de fel de prostii, am vazut si eu un extras din acea emisiune de la Money TV. Ce sa mai zic? „Savantul de renume mondial” isi continua evolutia neprofesionista. Sunt numai prostii si cred ca i-as da prea multa atentie lui Piperea daca as sta sa comentez punctual ceea ce tot vorbeste el pe acolo.

Sursa: Realitatea TV
Foto: Cotidianul