Creditele de consum au crescut pentru prima data in ultimele 20 de luni

Creditele de consum au crescut pentru prima data in ultimele 20 de luni

Creditele de consum revin pe plus, dupa doi ani. Creditarea de retail incepe sa dea semne mai consistente de revenire, dovada ca populatia capata incredere sa treaca din nou pragul sucursalelor bancare pentru imprumuturi ipotecare si mai nou pentru credite de consum, scrie Ziarul Financiar.

Dupa doi ani in care soldul a scazut de la luna la luna, creditele de consum revin pe plus in martie fata de februarie. De asemenea, martie a fost cea mai buna luna din istoria creditului imobiliar in lei, inregistrand un plus de 420 milioane de lei, ceea ce echivaleaza cu vanzarea a circa 2.500 de credite.

Bancile aveau la sfarsitul lunii martie un portofoliu de credite imobiliare in lei de 4,5 miliarde de lei, dublu fata de nivelul din vara anului trecut si de trei ori peste nivelul inregistrat cu numai doi ani in urma.

Mondo News iti recomanda si: Romanii au de doua ori mai multe credite decat economii – Studiu

Cresterea economica mai consistenta de anul trecut, la care se adauga ceea ce analistii asteapta pentru trimestrul intai, un plus de peste 3-4%, incepe sa se simta si in piata de consum, de la imbracaminte, mancare, auto, locuinte si pana la credite bancare.

Criza care a venit peste noapte in anul 2008 a lovit in plin aceste piete, care isi revin foarte greu chiar si dupa cinci ani. „Avansul din martie al creditului in lei vine dupa doua luni cu dinamica pozitiva, dar fragila. Chiar si creditul de consum a crescut pentru prima data in ultimele 20 de luni“, comenteaza Florentina Cozmanca, senior economist al RBS.

Bancile aveau in portofolii credite de consum in lei de 23,1 miliarde de lei la finalul lunii martie, in crestere cu echivalentul a 100 milioane de lei fata de luna februarie. Creditul de consum scazuse constant incepand din iulie 2012. in aceste conditii, fata de aceeasi perioada a anului trecut se inregistreaza inca un minus de 700 milioane de lei.

Citeste si: ELECTORATA, schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei, va fi aplicata din iulie

La nivel agregat, creditul in lei pentru populatie si companii a facut un salt lunar de peste 2% in martie si a ajuns la 81 miliarde de lei. Este pentru prima data din 2010 incoace cand creditul privat in lei revine peste pragul de 40% din totalul finantarilor acordate de banci.

Determinante pentru accelerarea creditarii in lei in ultimele luni au fost trecerea programului Prima casa exclusiv la varianta in lei din vara anului trecut, precum si ciclul de relaxare monetara derulat de BNR din iulie 2013 pana in martie anul acesta. Dobanzile la lei s-au apropiat in prezent de cele la euro, astfel ca debitorii nu mai au niciun motiv sa-si asume riscul valutar aferent unui imprumut in euro.