Creditul verde sau creditul pentru locuinte ecologice, in lucru la BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) lucreaza la un nou tip de credit: creditul verde. Creditul pentru locuinte ecologice este mai ieftin si ar trebui sa fie gata in cateva luni, scrie imopedia.ro. Propunerea este sustinuta de mai multi investitori.

Cel mai mare avantaj al unui credit verde este faptul ca ratele pot fi platite mai usor, datorita reducerilor care se fac la costurile pentru energie. Proiectul-pilot al creditului verde presupune existenta unui consortiu format dintr-o banca, un dezvoltator imobiliar, clienti si un auditor energetic. Banca va oferi un credit aditional celor care cumpara sau construiesc o locuinta care are un certificat de eficienta energetica.

Astfel, un client de casa verde poate obtine un credit mai mare decat pentru o casa care nu indeplineste aceste criterii. „In termeni foarte simpli, daca o familie castiga 500 euro/luna, nu poate plati o rata mai mare de 150 euro/luna. Iar motivul este costul de intretinere, in principal. Ei trebuie sa se incalzeasca iarna sau sa raceasca locuinta vara.

Pentru un apartament normal de doua camere, costul utilitatilor este cel putin la fel de scump ca si rata sau chiria, adica iarna poate fi si 150 euro/luna. La o casa verde, intretinerea ar trebui sa coste maximum 75 euro”, a precizat pentru Imopedia, Andrew Prelea, CEO Ozone Homes si partener Green Building Council.

Foto: Mondo News