Crescatorii de vaci de lapte si de porcine vor primi AJUTOR FINANCIAR de peste 11 milioane de euro

Guvernul a adoptat miercuri o hotarare care stabileste ca ajutorul financiar pentru sectorul laptelui si produselor lactate este echivalentul in lei al sumei de 8.773.154 euro, iar pentru sectorul de crestere a porcinelor echivalentul in lei al sumei de 2.372.804 euro, informeaza Biroul de presa al Executivului, informraza Mediafax.

“De asemenea, actul normativ include criteriile si conditiile utilizate pentru acordarea ajutorului financiar, cuantumul ajutorului financiar pe fiecare categorie de beneficiari din sectorul laptelui si produselor lactate, documentele specifice care insotesc cererea. Cererile pentru acordarea acestui sprijin se vor depune pana la data de 8 aprilie 2016, urmand ca platile sa se efectueze pana la 30 iunie 2016”, precizeaza sursa citata.

Potrivit comunicatului, criteriile si conditiile de alocare a sumelor pentru sectorul lapte si produse lactate sunt: producatorii sa fie inscrisi in sistemul cotelor de lapte la APIA, prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producatori cu cote de livrari pentru anul de cota 2014-2015, respectiv detin cota de livrari la data de 31 martie 2015; producatorii de lapte sunt in activitate, respectiv au incheiat un contract pe o perioada de minimum sase luni, valabil la data depunerii solicitarii, cu un prim cumparator si detin cel putin un document fiscal care sa ateste livrarea laptelui, aferent contractului; productia de lapte livrata pe beneficiar este de minimum 5 tone lapte in anul de cota 2014-2015.

Totodata, suma cuvenita fiecarui producator se calculeaza de catre APIA conform cantitatii de lapte livrata in anul de cota 2014-2015, astfel: 240 euro/beneficiar pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsa intre 5 tone inclusiv si 20 tone inclusiv; 12 euro/tona pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 tone si pana la 200 tone inclusiv; 2900 euro/beneficiar pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.

Criteriile si conditiile de alocare a sumelor pentru sectorul carne de porc sunt impartite pe doua categorii, una reprezentand fermele de porci pentru crestere si ingrasare si o alta a fermelor de reproductie porcina.

Astfel, alocarea sumelor se va face catre crescatorii de porcine care detin exploatatii autorizate de ANSVSA pentru cresterea si ingrasarea porcinelor si crescatorii de porcine care au livrat direct sau prin terti si au clasificat porci in abatoare autorizate in perioada 1 ianuarie-31 august 2015.

De asemenea, se va acorda ajutorul financiar pentru crescatorii de porcine care detin exploatatii autorizate de ANSVSA pentru reproductie, iar sprijinul se acorda in functie de efectivul mediu de scroafe si/sau de efectivul de scrofite de reproductie livrate si/sau transferate, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015.

Guvernul informeaza si ca in sectorul de crestere a porcinelor suma se distribuie crescatorilor astfel: echivalentul in lei a 2.072.804 euro pentru activitatea de crestere si ingrasare din exploatatii si echivalentul in lei a 300.000 euro pentru activitatea de reproductie din exploatatii.

“Suma cuvenita fiecarui producator agricol se calculeaza de catre APIA prin impartirea sumei la efectivul de porci livrati si clasificati in abatoare autorizate, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015, dar nu la mai mult de 300 mii capete pe beneficiar, precum si la efectivul mediu de scroafe si/sau la efectivul de scrofite de reproductie, livrate si/sau transferate, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015”, mai informeaza Executivul.

 Sursa foto: economica