Cresele cu program saptamanal se pot infiinta doar in situatii exceptionale

Cresele cu program saptamanal se pot infiinta si functiona doar in situatii “exceptionale”, in sistem public ori privat, au decis, marti, senatorii, adoptand o initiativa ai carei initiatori arata ca unii copii din astfel de unitati nu sunt vizitati deloc de parinti, fiind o forma de abandon mascat.

Plenul Senatului a adoptat, cu amendamente, o initiativa legislativa de modificare a Legii 263/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea creselor, aprobata anterior tacit de Camera Deputatilor.

Propunerea legislativa, care are ca initiatori un grup numeros de parlamentari PNL, PDL si PSD, prevedea initial ca nicio cresa sa nu mai functioneze cu program de lucru saptamanal.

Citeste si: INVATAMANTUL OBLIGATORIU ar putea incepe de la varsta de DOI ANI

Initiatorii aratau, in expunerea de motive la proiectul de act normativ, ca este esential ca ambii parinti sa participe la cresterea si educarea copiilor lor, sa petreaca timp cu ei, pentru a le asigura confortul emotional si stabilitatea de care au nevoie in dezvoltarea lor. Acestia mai mentionau ca este important ca parintii sa inteleaga impactul emotional negativ pe care il are separarea, chiar si pentru cateva zile, de copiii lor in varsta de pana la trei ani.

Semnatarii proiectului adauga ca unii dintre parinti ignora aceste aspecte si decid sa isi duca copiii la crese saptamanale, uneori din comoditate sau lipsa responsabilitatii si ca in 17 judete ale Romaniei mai exista crese saptamanale in care copiii sunt lasati de luni pana vineri, unii nefiind vizitati deloc de parinti in acest interval.

Citeste si: Ponta propune o schimbare majora in invatamant

“Aceasta constituie o forma de abandon mascat al copilului, care impiedica dezvoltarea lui armonioasa din punct de vedere afectiv, realizarea legaturilor emotionale dintre copil, parinti si ceilalti membri ai familiei, fapt care determina necesitatea desfiintarii acestora, pentru a responsabiliza familiile de a se implica activ in ingrijirea si cresterea copiilor lor”, sustin, de asemenea, initiatorii.

Potrivit proiectului, asa cum a fost el modificat prin amendamente propuse de Comisia pentru invatamant si Comisia pentru administratie, cresele asigura servicii de ingrijire, supraveghere si educatie a copiilor “de varsta antepresecolara”.

In prezent, legea prevede ca in crese se asigura servicii de ingrijire si supraveghere a copiilor cu varste cuprinse intre trei luni si patru ani.

Senatul a adoptat acest proiect in calitate de Camera decizionala.