Crestere alarmanta a cazurilor de cancer la nivel mondial, avertizeaza OMS

Numarul cazurilor noi de cancer a fost estimat in 2012 la 14,1 milioane in lume, cu 8,2 milioane de decese, o crestere de 11 si, respectiv, 8,4 puncte procentuale fata de 2008, potrivit estimarilor OMS, date publicitatii joi, citate de Mediafax.

Cu patru ani inainte, Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca erau 12,7 milioane de cazuri noi si 7,6 milioane de decese. Aceste cifre au fost furnizate de Agentia Internationala de Cercetare in domeniul Cancerului (IARC), agentie specializata a OMS cu sediul la Lyon, in partea central-estica a Frantei, care dispune de date privind 28 de tipuri de cancer in 184 de tari.

Cele mai frecvente forme de cancer diagnosticate sunt cele de plamani (1,8 milioane de cazuri, respectiv 13 la suta din total), de san (1,7 milioane de cazuri, 11,9 la suta din total) si colorectal (1,4 milioane de cazuri, 9,7 la suta din total).

Cele mai frecvente decese survin in cazul cancerelor de plamani (1,6 milioane de decese, reprezentand 19,4 la suta din total), de ficat (0,8 milioane de decese, 9,1 la suta din total) si stomac (0,7 milioane de decese, 8,8 la suta din total).

Potrivit OMS, numarul cazurilor de cancer de san a crescut cu 20 la suta fata de 2008, in timp ce mortalitatea legata de aceasta forma de cancer ca crescut cu 14 la suta. In plus, cancerul de san reprezinta 25 la suta din formele de cancer diagnosticate la femei.

In total, in fiecare an, 1,7 milioane de femei sunt diagnosticate cu cancer de san. In 2012, 6,3 milioane de femei traiau cu cancer de san diagnosticat in cursul precedentilor cinci ani.

Cancerul de san este cauza cea mai frecventa de deces provocat de cancer la femei (522.000 de decese) si forma cel mai frecvent diagnosticata la femei in 140 dintre cele 184 de tari acoperite de studiu.

Acesta este, de asemenea, una dintre principalele cauze de deces provocat de cancer in tarile mai putin dezvoltate, iar OMS cere “demersuri eficiente si abordabile pentru depistarea precoce, diagnosticarea si tratamentul” cancerului de san la femeile care traiesc in aceste tari, potrivit doctorului Christopher Wild, directorul CIRC.

Proiectiile care se bazeaza pe aceste estimari anticipeaza o crestere substantiala de 19,3 milioane de cazuri noi de cancer pe an pana in 2025 din cauza cresterii demografice si a imbatranirii populatiei.

Peste jumatate dintre cazurile de cancer (56,8 la suta) si decese provocate de cancer (64,9 la suta) in 2012 au fost inregistrate in regiunile cel mai putin dezvoltate din lume, proportie ce va creste pana in 2025.