Crestere SEMNIFICATIVA a numarului persoanelor STRAMUTATE la nivel mondial

Numarul persoanelor STRAMUTATE la nivel mondial a crescut intr-un an cu 6 MILIOANE, CRESTEREA fiind cauzata, in principal, de RAZBOIUL din Siria, iar tari ca Pakistanul, Iranul si Libanul gazduiesc cei mai multi REFUGIATI, potrivit unui RAPORT al Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati.

Datele privind fenomenul de deplasare din raportul Global Trends publicat de Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) se refera la trei grupuri, respectiv REFUGIATI, solicitanti de azil si persoane deplasate intern.

Potrivit Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati, in randul acestora, numarul REFUGIATILOR a atins 16,7 milioane la nivel mondial, dintre care 11,7 milioane se afla sub protectia UNHCR, restul fiind inregistrati la Agentia Natiunilor Unite pentru REFUGIATII Palestinieni (United Nations Relief and Works Agency for Palestine).

“Aceste cifre totale sunt cele mai ridicate raportate de UNHCR din 2001. In plus, mai bine de jumatate din refugiatii sub protectia UNHCR (6,3 milioane) se aflau, la finele anului 2013, in exil de peste cinci ani”, precizeaza autorii RAPORTULUI.

Dupa tara de origine, cele mai semnificative populatii de REFUGIATI aflati sub protectia UNHCR sunt afganii, sirienii si somalezii – impreuna reprezentand peste jumatate din totalul REFUGIATILOR la nivel global. Pakistanul, Iranul si Libanul au gazduit mai multi REFUGIATI decat alte tari.

Dupa regiune, Asia si zona Pacificului au inregistrat cele mai mari populatii de REFUGIATI, in total 3,5 milioane de oameni. Africa Subsahariana a inregistrat o cifra de 2,9 milioane de oameni, in timp ce Orientul Mijlociu si Africa de Nord, 2,6 milioane, se arata in raport.

In plus fata de refugiati, anul trecut, 1,1 milioane de oameni au depus cereri de azil, majoritatea dintre acestia in tari dezvoltate. Astfel, Germania a devenit, in 2013, tara cu cele mai multe cereri noi de azil.

“Un NUMAR RECORD, 25.300 de cereri de azil au venit din partea copiilor care au fost separati de parintii lor sau care nu sunt insotiti de acestia. Sirienii au depus 64.300 de cereri, mai multe decat orice alta nationalitate, urmati de SOLICITANTI de AZIL din Republica Democrata Congo (60.400) si Myanmar (57.400)”, mai precizeaza sursa citata.

Si numarul celor care au fost fortati sa isi paraseasca propriile case, dar au ramas insa in tara de origine a inregistrat o cifra record de 33,3 milioane de oameni, reprezentand cea mai semnificativa crestere comparativ cu orice alt grup inclus in raportul Global Trends.

Raportul mai arata ca 51,2 milioane de oameni se aflau in situatie de deplasare fortata la finele anului 2013, cu 6 milioane mai multi decat cei 45,2 milioane raportati in 2012, fenomenul deplasarii fortate la nivel global depasind cifra de 50 de milioane pentru prima data de la cel de-al doilea razboi mondial.

Aceasta crestere semnificativa a fost cauzata, in principal, de razboiul din Siria, care, la finalul anului trecut, a fortat 2,5 milioane de oameni sa devina refugiati si 6,5 de milioane de persoane sa fie DEPLASATE INTERN.

Noi fenomene majore de DEPLASARE au survenit si in Africa – in principal in Republica Centrafricana – si, spre finele anului 2013, si in Sudanul de Sud.

Totodata, in 2013, s-a inregistrat cel de-al patrulea cel mai redus nivel de REVENIRI ale REFUGIATILOR in aproape un sfert de secol, fiind vorba de 414.600 de oameni. “Nu au fost disponibile date complete la nivel mondial cu privire la integrarea locala si revenirea persoanelor deplasate intern pentru a fi incluse in raport, desi 1,4 milioane de persoane deplasate intern s-au intors acasa in tari unde UNHCR desfasoara operatiuni pentru aceasta categorie de persoane”, sustin autorii raportului.

In ceea ce priveste populatia de apatrizi, reprezentantii UNHCR arata ca nu este inclusa in cele 51,2 milioane de persoane deplasate fortat deoarece “apatridia nu are neaparat legatura cu fenomenul deplasarii”.

“Apatridia este dificil de cuantificat cu precizie, atat din cauza dificultatilor inerente ale administratiilor de stat si ale UNHCR de a contoriza numarul persoanelor fara cetatenie si documente relevante, cat si din cauza faptului ca o serie de tari nu colecteaza date in legatura cu populatiile pe care nu le considera ca reprezentand propriii cetateni. Pentru 2013, agentiile UNHCR la nivel mondial au raportat o cifra de aproximative 3,5 milioane de apatrizi, insa aceasta cifra reprezinta aproximativ o treime din numarul de oameni estimati a fi apatrizi la nivel global”, sa mai precizeaza in raport.

Sursa foto: realitatea.net