Liviu Voinea: Cresterea pensiilor in 2014 va fi de 4%, punctul de pensie va ajunge la 791 de lei

Liviu Voinea: ROMANIA, IN RECESIUNE! Ministrul pentru Buget sustine ca suntem in graficbugetate pentru fonduri UE s-au realizat la mai putin de jumatate din ce s-a programat

Pensiile vor creste in 2014 cu aproximativ 4%, iar punctul de pensie va ajunge la 791 de lei, a declarat ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, care a recunoscut ca veniturile pensionarilor nu cresc atat cat ar fi necesar.

“Si in 2013 si in 2014 pensiile au crescut cu inflatia plus jumatate din cresterea reala a salariului mediu brut pe economie. Mai mult, in 2013, ele au crescut de fapt cu 10%, lucru care nu se prea spune pentru ca s-au returnat si banii pe contributiile de sanatate luati abuziv in perioada ianuarie 2011 – aprilie 2012. Cresterea pensiilor efectiva a fost de 10% in 2013 si este de aproape 4% in 2014 si ajunge punctul de pensie la 791 de lei. Esential este ca e in plus. Nu se ia, se da. Este adevarat ca nu cat ar fi necesar, dar este un efort la nivelul bugetului tarii si nu trebuie sa punem in contrapondere acest efort cu sume din alte domenii, cum ar fi cele de la investitii de exemplu. Si acolo este un plus de un miliard de euro fata de 2013”, a spus Liviu Voinea la Romania TV.

Liviu Voinea a explicat modul in care a fost calculat procentul de 3,75% de crestere a pensiilor, care se va aplica de la 1 ianuarie 2014.

La capitolul salarii, Voinea a explicat ca cei care nu vor primi majorari salariale in 2014 vor fi, in special, bugetarii cu salarii mari, insa vor exista cresteri pentru mai multe categorii de angajati printre care bugetarii care erau la salariul minim, profesorii debutanti sau medicii rezidenti.

Foto: Romania Libera