CRIMEEA, alipita la Rusia. SUA ameninta Moscova cu sanctiuni, Ucraina nu recunoaste acordul de alipire. VIDEO

CRIMEEA A FOST ALIPITA RUSIEI. Asta dupa ce, marti, presedintele rus Vladimir Putin si noii lideri ai peninsulei din sudul Ucrainei au semnat acordul de alipire a Crimeei la Federatia Rusa, prilej cu care Putin a declarat ca peninsula Crimeea a fost si ramane in sufletul rusilor o parte integranta a Rusiei.

Astfel, Crimeea intra in componenta Federatiei Ruse incepand de marti, 18 martie, conform acordului semnat de presedintele rus Vladimir Putin si conducerea peninsulei.

”Crimeea este considerata atasata la Federatia Rusa incepand din data semnarii acordului”, precizeaza textul semnat. ”incepand cu data primirii in Federatia Rusa a Republicii Crimeea, in componenta Federatiei Ruse se formeaza noi subiecti — Republica Crimeea si orasul de importanta federala Sevastopol”, se mai arata in acord.

Pana la 1 ianuarie 2015 va fi o perioada de tranzitie pentru reglementarea problemelor de integrare a Crimeii in sistemul economic, financiar si judiciar al Rusiei, titreaza ITAR-TASS.

Chiar daca acordul semnat a intrat in vigoare imediat, parlamentarii rusi urmeaza sa ratifice o lege ce include in Federatia Rusa cei doi noi subiecti — Crimeea si orasul Sevastopol care are un statut special. Ratificarea legii in cauza va fi doar o simpla formalitate.

Afla aici detalii despre acordul semnat de Putin

Reactia SUA

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, a condamnat marti, in Polonia, actiunile Rusiei in Crimeea, catalogandu-le drept o “confiscare a unui teritoriu” si a amenintat Moscova cu noi sanctiuni. 

“Rusia a prezentat un intreg evantai de argumente pentru a justifica ceea ce nu este decat o confiscare a unui teritoriu”, a declarat Biden. 

“Izolarea politica si economica a Rusiei nu poate decat sa creasca, in cazul in care ea continua pe aceasta cale si va vedea, in fapt, noi sanctiuni din partea Statelor Unite si UE”, a adaugat el.

Ucraina nu recunoaste anexarea Crimeii la Rusia

Autoritatile ucrainene nu recunosc anexarea peninsulei Crimeea la Rusia. Purtatorul de cuvant al diplomatiei de la Kiev, Evgheni Perebiinis, a declarat ca Ucraina nu va recunoaste niciodata anexarea Crimeii la Federatia Rusa.

“Nu recunoastem si nu vom recunoaste niciodata asa-zisa independenta si asa-zisul acord de alipire a Crimeei la Rusia”, a declarat Perebiinis, adaugand ca acordul semnat la Moscova “nu are nimic a face cu democratia, dreptul si bunul simt”.

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat marti cu conducerea Crimeii un acord pentru alipirea peninsulei la Rusia, acord care a intrat imediat in vigoare. Semnarea acordului a avut loc dupa un discurs pe care presedintele rus l-a rostit in fata camerelor reunite ale parlamentului, discurs in care a subliniat ca peninsula Crimeea a fost si ramane in inima rusilor ‘parte integranta a Rusiei’, dand asigurari in acelasi timp ca Moscova nu doreste o scindare a Ucrainei.

“Republica Crimeea este considerata parte componenta din Federatia Rusa incepand de la semnarea acordului”, afirma Kremlinul. 

Chiar daca acest document a intrat in vigoare imediat, parlamentarii rusi vor trebui sa ratifice o lege care sa includa in Federatia Rusa doi noi subiecti, Crimeea si orasul Sevastopol, care se bucura de un statut special. Data acestei ratificari, o simpla formalitate, nu a fost precizata.

Crimeea a fost si ramane in sufletul rusilor

“In sufletul si constiinta acestor oameni, Crimeea a fost si ramane o parte integranta a Rusiei”, a declarat presedintele Putin, la doua zile dupa referendumul organizat in peninsula din sudul Ucrainei, care a votat in favoarea alipirii la Rusia.

“Aceasta convingere, bazata pe adevar si dreptate, s-a transmis din generatie in generatie”, a adaugat liderul rus.

Crimeea a fost cedata in 1954 Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hrusciov, o decize, care, potrivit lui Vladimir Putin, a “incalcat normele constitutionale” din acel moment. “Cand Crimeea a ajuns dintr-o data in componenta altui stat (dupa dezmembrarea URSS), Rusia a simtit atunci nu doar ca a fost furata, ci jefuita”, a mai afirmat liderul rus.

“Locuitorii din Crimeea si Sevastopol s-au adresat Rusiei si au cerut sa le garanteze drepturile si libertatile, sa nu accepte ceea ce s-a intamplat si se intampla acum la Kiev, Donetk, Harkov”, a adaugat Putin.

“Nu puteam abandona Crimeea si locuitorii sai, acesta ar fi insemnat pur si simplu o tradare”, a subliniat liderul de la Kremlin. “Sa nu ii credeti pe cei care va sperie pe tema Rusiei, care va spun ca dupa Crimeea, vor urma alte regiuni. Noi nu vrem scindarea Ucrainei, nu avem nevoie de acest lucru”, a adaugat el.

Presedintele rus a facut referire si la persecutarea etnicilor tatari din Crimeea si a altor minoritati din spatiul sovietic si a asigurat ca noile autoritati de la Simferopol doresc sa repare aceste lucruri. Astfel, una dintre masuri vizeaza ca tatara sa devina limba oficiala in Crimeea, alaturi de rusa si ucraineana.

Vladimir Putin l-a criticat, de asemenea, pe liderul sovietic Nikita Hrusciov, afirmand ca acesta a cedat Crimeea Ucrainei fara sa tina seama de dorinta locuitorilor din regiune.

[hdvideo id=461 ratingscontrol=on views=on title=on]