CRIMEEA, LIVE TEXT. Trupele ruse au tras asupra unei baze militare din Simferopol

CONFLICT IN CRIMEEA: Un militar ucrainean a fost ucis marti, intr-o tentativa de luare cu asalt a unei unitati militare din Simferopol, capitala provinciei Crimeea, ocupata de trupe ruse, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului ucrainean al Apararii in Crimeea pentru AFP. Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a declarat, marti, ca, in Crimeea, conflictul cu Rusia intra intr-o faza militara, calificand tirurile asupra unor militari ucraineni drept “o crima de razboi”.

CONFLICT IN CRIMEEA UPDATE 01:00: Un atac armat la Simferopol, capitala Crimeei, s-a soldat marti cu doi morti, un militar ucrainean si un membru al “fortelor de autoaparare” proruse, a anuntat o purtatoare de cuvant a politiei locale, citata de agentia de presa Interfax-Ukraine, relateaza AFP.

Alti doi barbati, un militar ucrainean si un paramilitar prorus au fost raniti, a declarat purtatoarea de cuvant, Olga Kondrahova. Versiunea pe care a prezentat-o purtatoare de cuvant difera de cea a Ministerului ucrainean al Apararii, care a anuntat un mort si doi militari raniti.

Jirinovski face o propunere BOMBA pentru cumintirea “Ucrainei”! Vezi aici

Potrivit ministerului, elevul-ofiter S. Kakurin a fost ucis cu un glont in inima, intr-un asalt asupra unitatii din care facea parte, la Simferopol. Capitanul V. Fedun a fost ranit la nivelul gatului si unui brat, iar un al treilea militar a fost ranit la nivelul capului si unui picior cu lovituri de baston.

Ministerul – care in urma acestui incident a autoriza militarii ucraineni din Crimeea sa-si utilizeze armele pentru a-si apara viata -, a declarat intr-un comunicat ca agresorii, “purtand uniforma militarilor rusi, erau inarmati cu pusti automate si cu o pusca cu luneta”.

Crimeea este controlata de doua saptamani de catre fortele ruse si proruse, care asediaza militari ucraineni in baze.

Purtatoarea de cuvant a declarat, pe de alta parte, ca, “in cursul verificarilor la fata locului, s-a stabilit ca tirurile care au vizat atat militari ucraineni, cat si membri ai fortelor de autoaparare au fost pornit din acelasi loc”.

Militarul ucis asigura paza unei unitati militare in care se afla serviciile fotografice ale Centrului militar de topografie si navigatie, a precizat Vladislav Seleznev, un purtator de cuvant al Ministerului ucrainean al Apararii.

Tuturor militarilor care se aflau pe teritoriul acestei unitati le-au fost confiscate documentele si armele. “Li s-a spus ca sunt arestati”, a continuat purtatorul de cuvant, fara sa fie in masura sa precizeze numarul acestora.

Comandantul Marinei ucrainene Serghii Gaiduk a anuntat marti ca “tentativele de luare cu asalt ale unor unitati militare, recurgand la arme, s-au multiplicat” in ultimele zile in Crimeea. Premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk a apreciat, la randul sau, ca acest conflict cu Rusia, in Crimeea, a trecut “de la faza politica la o faza militara”.

STIRE INITIALA – CONFLICT IN CRIMEEA: Un militar ucrainean a fost ucis marti, intr-o tentativa de luare cu asalt a unei unitati militare din Simferopol, capitala provinciei Crimeea, ocupata de trupe ruse, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului ucrainean al Apararii in Crimeea pentru AFP. Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a declarat, marti, ca, in Crimeea, conflictul cu Rusia intra intr-o faza militara, calificand tirurile asupra unor militari ucraineni drept “o crima de razboi”.

Trupele ruse au luat cu asalt o baza militara ucraineana din Simforopol si apoi i-au arestat pe toti militarii de acolo, transmite si BBC News. Si Interfax transmite ca un soldat ucrainean a fost ucis in atac si un altul, ranit. La randul lor, fortele pro-ruse din Crimeea raporteaza si ele un soldat ucis si unul ranit.

“Cineva a deschis focul de la fereastra uneia dintre cladirile de pe strada Kubanska din Simferopol, probabil cu o pusca cu luneta … un membru al grupului de auto-aparare a fost ucis si un altul ranit”, a spus Kryminform.

VEZI REACTIILE INTERNATIONALE DUPA ACORDUL DE ALIPIRE AL CRIMEEI LA RUSIA

In tot acest timp, Uniunea Europeana (UE) a aratat ca “nu recunoaste si nu va recunoaste anexarea Crimeei si Sevastopolului” de catre Rusia, potrivit unei declaratii comune facute de presedintii Comisiei Europene si Consiliului European. 

Conflictul cu Rusia, in Crimeea, intra intr-o faza militara, in urma unor tiruri asupra unor militari ucraineni, a apreciat marti premierul ucrainean Arseni Iateniuk.

“Conflictul trece de la o faza politica la o faza militara”, a declarat Iateniuk. “Astazi trupele ruse au inceput sa traga asupra militarilor nostri. Este o crima de razboi”, a spus premierul Ucrainei.

“Tentative de luare cu asalt a unitatilor militare, cu armele, s-au multiplicat in aceste zile. intr-un atac impotriva unei baze de la Simferopol, un ofiter ucrainean a fost ranit prin impuscare la nivelul unui picior”, a declarat Gaiduk intr-o intalnire cu presedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov si premierul Arseni iateniuk.

El nu a precizat cand a avut loc acest atac si nici numarul unitatii militare vizate. Potrivit lui Serghii Gaiduk, 38 de baze militare ucrainene sunt blocate in prezent de catre forte ruse in Crimeea, care a fost alipita de facto Rusiei marti.

Victime de ambele parti

Toate trupele ucrainene de la baza militara din Simferopol au fost arestate, transmite site-ul Ukrainska Pravda, preluat de BBC News. “Le-au fost confiscate cartile de identitate si armele. Soldatii au fost scosi afaraa, aliniati si li s-au luat armele”, spune purtatorul de cuvant al ministrului Apararii, Vladislav Selezniov. Atacul este confirmat si de premierul Ucrainei, Arseni Iateniuk, care il califica drept o “crima de razboi”. Premierul Iateniuk a ordonat ministrului Apararii sa cheme la o intalnire pe toti omologii sai din Marea Britanie, Franta si Rusia, semnatare ale unui tratat din 1994 care garanteaza securitatea granitelor Ucrainei, “pentru a preveni o escaladare a conflictului”.

Un ofiter in armata ucraineana descrie violentele de la baza militara din Simferopol la televiziunea ucraineana, transmite BBC: “Un observator a fost pe un acoperis de urmarire a situatiei si a a suferit rani la gat si la umar Ei spun ca este operat acum. Un al doilea observator al nostru se afla pe turnul de parcare. El a fost impuscat mortal. Eu personal nu l-am vazut. Ei spun ca trupul sau este inca acolo. Reprezentantii Federatiei Ruse si ai statului Crimeea sustin ca au, de asemenea, o victima si o persoana ranita. Noi nu am intors focul. Noi nu am tras”.

UE nu recunoaste alipirea Crimeei la Rusia

“Suveranitatea, integritatea teritoriala si independenta Ucrainei trebuie respectate. UE nu a recunoscut nici referendumul ilegal si ilegitim din Crimeea si nici rezultatul lui. UE nu recunoaste si nu va recunoaste anexarea Crimeei si Sevastopolului de catre Federatia Rusa”, au declarat José Manuel Barooso si Herman Van Rompuy.

Foto: Interfax