CRIMEEA: Obama i-a transmis un avertisment lui Putin, cu cateva zile inainte de referendum

Obama nu se va intalni cu premierul israelian in cadrul vizitei pe care acesta o face in SUA

Presedintele Statelor Unite Barack Obama si-a afisat miercuri sustinerea fata de Ucraina, primindu-l pe premierul Arseni Iateniuk la Casa Alba si adresandu-i un avertisment lui Vladimir Putin, odata cu apropierea referendumului prevazut duminica privind alipirea Crimeei la Rusia.

Arseni Iateniuk este asteptat joi la sediul ONU, la New York, unde urmeaza sa sutina un discurs, intr-o sesiune publica a Consiliului de Securitate, incepand de la ora 19.00 GMT (21.00, ora Romaniei), dupa ce s-a intalnit miercuri la Washington cu presedintele american, directoarea FMI Christine Lagarde si congresmeni.

“Vom continua sa spunem Guvernului rus ca, in cazul in care continua pe drumul actual (…) vom fi obligati sa impunem un pret pentru incalcarile dreptului international de catre Rusia in Ucraina”, a declarat Obama dupa ce l-a primit la Iateniuk in Biroul Oval, o onoare rezervata sefilor de stat si de guverne straini, in contextul in care Moscova respinge legitimitatea Guvernului de la Kiev.

Vezi aici pozitia Ucrainei legata de o posibila interventie militara in Crimeea

Insa, cu patru zile inainte de o consultare asupra viitorului peninsulei in care locuiesc doua milioane de persoane, inclusiv minoritati tatara si ucrainofona, nimic nu pare in masura sa impiedice intrarea acesteia sub tutela rusa.

Crimeea este in prezent aproape rupta de restul Ucrainei, fortele ruse controland puncte strategice. Totul este aranjat pentru o secesiune rapida.

“Premierul” din Crimeea Serghii Aksionov s-a autoproclamat “sef al armatelor”, iar cele doua milioane de locuitori din peninsula, majoritar rusofoni, au acces exclusiv la posturi de televiziune rusesti. Persoane in uniforma perchezitioneaza orice calator soseste la Simferopol din nord, iar in oras pot ateriza doar curse de la Moscova.

“Ne vom bate pentru libertatea noastra”

“Ne vom bate pentru libertatea noastra, pentru independenta noastra, pentru suveranitatea noastra. si nu vom abandona niciodata”, a declarat Iateniuk, in engleza, in Biroul Oval.

“Ucraina face parte din lumea occidentala si va ramane” astfel, a asigurat el, in contextul in care criza actuala a fost declansata de refuzul fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici de a aproba o apropiere de Uniunea Europeana (UE).

Iateniuk a mai dat asigurari ca tara sa va ramane un “bun prieten si partener al Rusiei”, chiar daca va stabili legaturi mai puternice cu Europa occidentala.

Premierul interimar ucrainean, primit anterior de catre secretarul de Stat John kerry la sediul Departamentului de Stat, s-a lansat intr-o pledoarie la iesirea de la Casa Alba, in fata camerelor de luat vederi.

Reluand elemente ale unui celebru discurs sustinut de catre Ronald Reagan la Berlin, adresat fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, Iateniuk l-a indemnat pe presedintele rus Vladimir Putin sa “doboare acest zid, acest zid de razboi, acest zid de intimidare si de agresiune militara. Sa stam de vorba”.

Declaratii pentru AFP ale presedintelui interimar ucrainean Oleksandr Turcinov par sa confirme insa ca Kievul s-a resemnmat cu ideea abandonarii Crimeei pe mana Rusiei si ca este ingrijorat de-acum in privinta unei eventuale patrunderi pe la frontiera de est, o regiune in care locuiesc numerosi ucraineni de origine rusa.

“Nu putem sa ne angajam intr-o operatiune militara in Crimeea, pentru ca am lasa descoperita frontiera de est, iar Ucraina nu ar mai fi protejata, militarii rusi conteaza pe acest lucru”, a declarat pentru AFP Turcinov, comandantul suprem al fortelor armate ucrainene.

“La frontiera de est a Ucrainei sunt concentrate importante unitati de blindate”, a adaugat el.

In acest sens, Rusia a autorizat Ucraina sa efectueze un zbor de observatie in spatiul sau aerian, pentru a se asigura ca nu are loc nicio manevra militara a fortelor ruse care sa ameninte securitatea Ucrainei, a anuntat adjunctul ministrului rus al Apararii, citat de agentia Itar-Tass.

Sanctiuni europene

Intre rusi si occidentali neintelegerea este in continuare totala, in pofida mai multor schimburi care au avut loc in ultimele zile intre sefii diplomatiilor americane John Kerry si rusa Serghei Lavrov. Cei doi urmeaza sa se intalneasca din nou, vineri, la Londra.

Ministrii francezi de Externe Laurent Fabius si al Apararii Jean-Yves Le Drian sunt asteptati pe 18 martie la Moscova, a anuntat miercuri Kremlinul. insa presedintia franceza a precizat imediat ca reuniunea va avea loc daca se inregistreaza, pana atunci, “progrese cu privire la Ucraina”.

Un referendum in Crimeea privind anexarea la Rusia “nu va avea nicio valoare juridica”, au avertizat miercuri liderii statelor din cadrul G7, cerand Moscovei sa inceteze “imediat” sustinerea unui asemenea proces, care “nu va avea nicio forta morala”.

De asemenea, europenii accelereaza o apropiere de Ucraina. Cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca partea politica a Acordului de Asociere cu UE ar putea sa fie semnata in cursul urmatorului summit UE prevazut la Bruxelles in perioada 20-21 martie.

Intr-o conferinta de presa la Varsovia, Merkel si premierul polonez Donald Tusk au reafirmat ca UE este pregatita sa treaca luni, mai putin in cazul unei “dezescaladari”, la “a doua etapa a sanctiunilor” vizand rusi si ucraineni considerati responsabili de criza, carora le pot fi blocate averile sau pot fi vizati de interdictii privind eliberarea unor vize de calatorie.

In ceea ce-i priveste pe americani, congresmeni negociau in continuare in vederea adoptarii ajutorului economic promis autoritatilor de la Kiev sub forma garantarii unui imprumut in valoare de un miliard de dolari, un vot care ar putea sa aiba loc la sfarsitul lui martie.

“Intotdeauna este necesar timp pentru ca sa faci lucruri bune”, a comentat Arseni Iateniuk, dupa o ultima intalnire cu senatori americani la Capitoliu.