ALERTA in Crimeea: RUSIA este pe picior de razboi, ONU a intrat in alerta. UPDATE

UPDATE ora 18.15: Presedintele Traian Basescu a convocat, la ora 19.00, structurile de securitate nationala, in vederea discutarii situatiei din Crimeea, informeaza Presedintia.

UPDATE ora 18.00: Consiliul Federatiei Ruse, Camera superioara a Parlamentului, a aprobat solicitarea presedintelui Vladimir Putin pentru o eventuala interventie militara in Ucraina. 

UPDATE ora 16.00: Comandantii armatei ucrainene si sefii serviciilor de securitate au fost convocati, sambata dupa-amiaza, pentru o reuniune de urgenta in contextul in care Rusia pregateste o interventie militara in Crimeea, informeaza CNN.

Reuniunea, convocata de Administratia interimara proeuropeana de la Kiev, intervine in contextul in care presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut aprobarea Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse in Ucraina pana la normalizarea situatiei.

“Din cauza situatiei extraordinare din Ucraina si a amenintarilor la adresa cetatenilor rusi, trupe ruse ar putea fi desfasurate in Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federatiei sa autorizeze utilizarea fortelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei pana la normalizarea situatiei politice din aceasta tara”, informeaza un comunicat al Kremlinului.

Zeci de indivizi cu cagule si avand arme automate au ocupat pozitii, sambata dimineata, in jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, in Simferopol. Ucraina a denuntat, vineri, incalcarea spatiului aerian de catre Rusia, cerand revenirea imediata a elicopterelor ruse la baze, conform unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe. Aproximativ 6.000 de militari rusi au fost trimisi in Peninsula Crimeea, estimeaza Ministerul ucrainean al Apararii.

UPDATE 14:20: Cartierul general al Pazei de Coasta ucrainene din Portul Sevastopol a fost atacat de aproximativ 300 de indivizi inarmati care sustin ca sunt militari rusi.

“Are loc o tentativa de ocupare a cartierului general al Pazei de Coasta din Sevastopol. Toate navele sunt in alerta”, precizeaza institutia, conform AFP.

Agresorii sustin ca au primit ordin de la ministrul rus al Apararii, Serghei soigu, sa ocupe unitatea militara.

UPDATE ora 12.05: Referendumul pntru secesiunea Crimeei a fost reprogramat pentru 30 martie, data initiala fiind 25 mai. La referendum sunt chemati locuitorii Crimeei.

UPDATE ora 11.30: Mii de soldati rusi sunt in Peninsula Crimeea la aceasta ora. Premierul Ucrainei a anuntat in urma cu putin timp ca tara sa refuza sa raspunda prin forta la provocarile lansate de Rusia. Ministerul de Externe al Ucrainei sustine ca circa 6.000 de militari inarmati se afla in acest moment in Crimeea. Parlamentul din Crimeea ar fi sub controlul unui comando rus.

UPDATE ora 10.15: Stare de alerta in Crimeea, dupa ce politia Berkut, vinovata de violentele de la Kiev, controleaza zona Crimeei. Asta dupa ce membrii Berkut au fost invitati de catre autoritatile de la Sevastopol sa se alature trupelor din oras, care gazduieste Flora rusa la Marea Negra, in Crimeea. Acestia au raspuns imediat invitatiei, iar in prezent fac legea in zona.  

Membrii acestei politii, mascati si inarmati, au fost surprinsi in timp ce verifica masinile care trec circula pe o autostrada ce face legatura intre peninsula si continent, in apropiere de orasul Armyansk. in zona a fost instalata o bariera, care este pazita de oameni inarmati. AFLA AICI DETALII

Peste 2.000 de militari rusi au fost transportati pe calea aerului la Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea, in sudul Ucrainei, unde stationeaza flota rusa la Marea Neagra, a declarat un oficial de rang inalt ucrainean, citat de AFP.

“Asistam astazi la o invazie armata rusa (…). Spatiul aerian al (Crimeei) este inchis din cauza numarului mare de aterizari ale avioanelor si elicopterelor rusesti”, a declarat reprezentantul presedintelui ucrainean in Crimeea, Serghei Kunitan, pentru postul de televiziune ART.

El a apreciat ca peste 2.000 de militari rusi au fost transportati pe calea aerului pe un aeroport militar in apropiere de Simferopol.

Zborurile prevazute pentru vineri seara si sambata dimineata in directia aeroportului Simferopol, in Crimeea, au fost anulate, din cauza “ultimelor evenimente” de la fata locului, unde militari neidentificati si civili prorusi patruleaza in zona aeroportului, a anuntat o purtatoare de cuvant de la Kiev.

Vezi aici declaratia lui Ianukovici facuta vineri in Rusia

“Zborurile cu plecare si cu destinatia Simferopol prevazute pentru vineri seara si sambata dimineata sunt anulate”, a declarat ea pentru AFP.

Totodata, Ucraina a denuntat incalcarea spatiului aerian de catre Rusia, cerand revenirea imediata a elicopterelor ruse la baze, conform unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe. Peste 2.000 de militari rusi au fost transportati pe calea aerului la Simferopol, in sudul Ucrainei, unde stationeaza flota rusa la Marea Neagra, a declarat un oficial de rang inalt ucrainean.

Presedintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, a denuntat vineri o “agresiune” rusa si a cerut Moscovei sa-si retraga trupele. Potrivit reprezentantului sau in Crimeea, Serghei Kunitan, 2.000 de militari rusi au sosit pe un aeroport militar in apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.

Potrivit oficialului american din cadrul Apararii, Moscova nu a informat pana la acest moment Washingtonul in legatura cu intentia sa de a mobiliza trupe in Crimeea, unde se afla o importanta baza navala rusa, la Sevastopol. Kievul nu a cerut pana acum asistenta militara din partea Washingtonului.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia, vineri, in legatura cu o eventuala interventie armata in Ucraina, atragand atentia ca aceasta va avea un “cost”, si a exprimat profunda ingrijorare a Washingtonului fata de o situatie “volatila”.

“Suntem profund ingrijorati de informatiile privind miscari de trupe intreprinse de Federatia Rusa in Ucraina”, a declarat liderul american in sala de presa a Casei Albe.

El nu a confirmat insa declaratiile presedintelui ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, care, denuntand o “agresiune” a Moscovei, a afirmat ca, vineri, 2.000 de militari rusi au fost transportati pe calea aerului in apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.

“Statele Unite sunt solidare cu comunitatea internationala si subliniaza ca va exista un cost pentru o interventie militara in Ucraina”, a adaugat Obama.