Crin Antonescu: A bloca intrarea in vigoare a bugetului ar fi un gest indreptat impotriva romanilor

Antonescu: I-ar fi fost mai bine lui Victor Ponta sa plece imediat dupa alegeri

Presedintele PNL, Crin Antonescu, i-a reamintit, marti, presedintelui Traian Basescu care este vointa politica a majoritatii, adica aceea ca bugetul pe 2014 sa intre in vigoare, astfel incat sa existe banii pentru functionarea statului. In situatia in care seful statului va respinge documentul, liderul liberal considera ca gestul presedintelui s-ar indrepta impotriva tuturor cetatenilor Romaniei si a institutiilor statului, care vor ramane fara bani chiar de la inceput de an.

“Am avut discutii dimineata, lucrurile sunt clare. Nu exista niciun fel de nuanta de interpretare. Guvernul legitim al acestei tari a alcatuit un proiect de buget, dupa indelungi consultari in interiorul majoritatii si cu alte grupuri parlamentare, nu a incalcat nicio lege, a inaintat Parlamentului un proiect de buget. Decizia revine fara echivoc Parlamentului in plenul sau si numai Parlamentului Romaniei. Presedintele are prerogativa de a putea trimite orice lege, deci si bugetul, o singura data spre reexaminare. Poate uza de aceasta prerogativa, dar trebuie sa stie ca vointa politica a majoritatii este de a adopta acest buget. Fara a-i contesta nimeni prerogativa constitutionala, este bine sa stie ca acesta va fi bugetul votat si nu altul, este bine pentru cetatenii acestei tari ca bugetul sa fie adoptat si sa intre in vigoare de la 1 ianuarie. Acest lucru nu se negociaza”, a declarat Crin Antonescu. 

Presedintele Senatului a mai spus ca presedintele poate prelungi sau nu un joc politicianist, din care poate castiga puncte electorale, insa a atras atentia ca a bloca intrarea in vigoare a acestui buget ar fi un gest indreptat impotriva romanilor, care va afecta si imaginea tarii noastre pe plan extern.

“Am discutat cu premierul am considerat impreuna ca este foarte bine sa incerce o consultare cu presedintele, ceea ce s-a si intamplat. Sa discute astazi toate aceste probleme, nu este vorba de orgolii si interese partizane, ci de functionarea normala a institutiilor din Romania. Presdintele poate prelungi sau nu un joc politicianist, din care poate castiga mai mult sau puncte electorale. Preocuparea noastra este sa-l convingem sa revina in limitele unor rationalitati. Cred ca va intelege ca acesta e bugetul, ca aceasta majoritate are dreptul de a propune si adopta acest buget si ca presedintele nu are alt mijloc de actiune. A bloca intrarea in vigoare a acestui buget ar fi un gest indreptat impotriva tuturor romanilor si a institutiilor statului. Este vorba de o chestiune de imagine a tarii noastre si sincer am o speranta ca presedintele nu se va expune si nu va expune Romania intr-o imagine foarte proasta din ambitie si intr-un joc politicianist. Cred ca fiecare si-a prezentat numarul in jocul politic, este vorba de interese practice”, a mai adaugat liderul PNL.