Crin Antonescu: Articolul care spune ca presedintele prezideaza sedintele CSM, eliminat din Constitutie

Crin Antonescu a declarat, astazi, ca din noua Lege fundamentala a fost eliminat articolul care prevede ca seful statului prezideaza sedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

“Articolul acela care spune ca presedintele tarii prezideaza sedintele CSM a fost eliminat. Daca acest CSM este reprezentantul si aparatorul independentei justitiei atunci el nu poate fi prezidat de cineva din afara sa, reprezentant al altei puteri sau reprezentant al sistemului politic in fata justitiei. Chestiunea privitoare la presedinte si la golirea functiei prezidentiale de continut se dovedeste neadevarata. Presedintele pastreaza toate puterile semnificative pe care le-a avut, sunt doar doua lucruri clarificate, se spune foarte clar cum da si cui da presedintele dupa alegeri mandatul pentru a incerca sa formeze Guvernul”, a spus Antonescu, la finalul sedintei Comisiei pentru revizuirea Constitutiei.

Citeste si: NOUA CONSTITUTIE: Amendamentul AMR privind arestarea preventiva dupa punerea in miscare a actiunii penale, adoptat in Comisie

Liderul liberalilor a mai spus  ca forma revizuita a Legii fundamentale stabileste ca presedintele incredinteaza mandatul pentru formarea Guvernului persoanei propuse de partidul sau alianta politica situata pe locul intai la alegeri, aceea primeste mandatul si se duce in Parlament unde isi verifica o majoritate. In cazul in care el nu primeste votul de investitura depune mandatul si procedura continua.

“Alte clarificari facute de noi se refera la reprezentarea la Consiliul European a tarii noastre. Atunci cand sunt reuniuni care tin de discutarea, de negocierea unor tratate internationale sau ale Uniunii Europene, cand e vorba de politica externa a UE, de politica de securitate, Romania e reprezentata de presedinte, cand e vorba de celelalte chestiuni care tin de obisnuitul guvernarii, chestiuni financiare, economice, sociale, este reprezentata de primul-ministru”, a mentionat Antonescu.