Crin Antonescu: Basescu a facut declaratii extrem de grave, menite sa-i induca in eroare pe romani

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat marti, in cadrul unei conferinte de presa organizata la sediul PNL, ca declaratiile facute de seful statului in urma cu putin timp, pe teme de politica externa si cu privire la proiectul viitoarei Constitutii, sunt extrem de grave, cu scopul de a-i speria si a-i induce in eroare pe romani.

Antonescu a tinut sa sublinieze ca iesirea sa publica nu este o replica pe care i-o da lui Traian Basescu, ci un discurs adresat romanilor, pentru a corecta declaratiile facute de seful statului, pe care le-a catalogat “extrem de grave si profund neadevarate”.

“Nu am obiceiul de a da replici obisnuitelor declaratii ale d-lui Basescu de la orele 18.30. Nici in declaratia de acum nu intentionez o replica, nici macar o analiza a indelungii expuneri facuta de Basescu. A facut insa in calitate e presedinte al Romaniei niste afirmatii de o asemenea gravitate, incat doresc sa ma adresez concetatenilor nostri, fie ei si politicieni. Asemenea afirmatii sunt in stare sa sperie si sa induca in eroare foarte multi cetateni. O sa ma refer la cateva afirmatii extrem de grave si profund neadevarate facute”, si-a inceput liderul liberal declaratia de presa.

Antonescu a facut un apel la seful statului pentru un comportament demn de functia pe care o detine si i-a cerut sa nu mai defaimeze tara si sa spuna “grozavii”, deoarece toate acestea dauneaza cel mai mult romanilor.

“Traian Basescu a spus doua minciuni mari, una externa cu privire la rezolutia comisiei de libertati civile si a doua la proiectul viitoare Constitutii. Asupra ultimului aspect se vor pronunta cetatenii acestei tari. Nu e mult insa daca-i cer sa se comporte in acest ultim an cu mai multa demnitate. Nici eu nu am niciun motiv sa ma las intimidat de campanii de presa, de jocuri politice, si eu am linia mea de consecventa, am gresit si eu in repetate randuri in materie de limbaj, dar hai sa facem macar in acest 2014 tensionat un pact minimal. Sa nu mai spunem grozavii, minciuni si lucruri daunatoare despre romani si tara asta si doi sa avem o atitudine cuviincioasa. Asa e in democratie, apar tot felul de trasnai. Daca sunt trasnai, nu vor deveni niciodata legi, dar haideti sa avem un minim respect, sa nu ne defaimam tara, cum a venit presedintele sa ne spuna ce n-a spus reprezentantul altui stat. Atata lucru putem sa facem”, a atras atentia Crin Antonescu.

Va prezentam mai jos si alte declaratii facute de Crin Antonescu:

– Privitor la statul de drept si situatia internationala  a tarii. Victoria Nuland a transmis un mesaj public in Romania, un mesaj clar, corect, in care ceea ce guvernul american, cel mai important partener politic si strategic al Romaniei, il avea de spus. Ea s-a referit explicit la preocuparea SUA pentru domnia legii si caracterul democratic al regimului politic din Romania. Este o preocupare normala pentru toti cei care traim in democratie. Sunt lucrurui care trebuie cultivate si aparate in fiecare zi.

– Fara indoiala, presedintele Romaniei Traian Basescu sau oricare altul are dreptul sa faca o pledoarie pentru garantarea valorilor democratice, numai ca domnul Traian Basescu in aceasta seara a fost foarte flagrant, s-a erijat intr-un supra-emisar, spunand cu totul altceva decat a spus Victoria Nuland. Ea si niciun alt oficial sau partener al Romaniei nu au vorbit vreodata, oricat de abil, ca Romania este cu un picior in prapastie, citez din Traian Basescu. Niciunul din acesti parteneri nu a evocat starea de izolare a Romaniei. Domnul Traian Basescu este inca in functia de presedinte al Romaniei, dar nu este singurul oficial roman ce are contacte cu parteneri externi. Premierul Victor Ponta s-a intalnit in 2013 cu aprope toti cei mai importanti parteneri, eu am avut intalniri oficiale cu omologi din Marea Britanie, Franta, Polonia, Spania, Italia, niciunii nu au tratat situatia Romaniei ca fiind pe marginea prapastiei sau intr-o stare de izolare. Romania nu poate fi intr-o stare de izolare, pentru ca este parte a acestor structuri prin eforturile poporului roman, mai multor randuri de guverne si de oficiali romani, a mai multor presedinti altii decat Traian Basescu si asta nu a fost pusa de nimeni in discutie in afara de Traian Basescu.

Victoria Nuland a vorbit despre interesul cetatenilor poporului de a-si apara statul de drept si o legislatie democratica. Ce se intampla in Romania de suntem pe marginea prapastiei? Nu avem legi democratice? Nu avem un stat de drept? Nu se aplica aceste legi? Eu cred ca da. Sigur, sunt divergente. A existat o discutie cu un proiect legislativ, modificarile la Codul Penal, am si spus limpede da, am dat un vot gresit, insa am revenit, procurorul i-a cerut presedintelui sa retrimita acest text. Si mai avem proiectul amnistiei si gratierii care nu va fi votat.

– Care sunt actiunile mele sau ale USL sau ale lui Victor Ponta impotriva statului de drept? Nu poti veni ca presedinte sa spui asemenea lucruri sa sperii cetatenii acestei tari care au atatea si atatea probleme. Nu poti veni sa-i minti! M-as referi la o chestiune foarte precisa. In aceasta seara Traian Basescu a dezinformat natiunea romana, pe care ar trebui sa o reprezinte. Ar trebui sa fie cel mai credibil om in fata natiunii.

A vorbit de o masura in PE de monitorizare de indeplinire a criteriilor de la Copenhaga si in caz contrar de masuri represive. Este o minciuna fara precedent ca Traian Basescu sa prezinte romanilor acest lucru ca vizandu-i. Realitatea se poate verifica. In comisia din PE s-a initiat un raport care nu priveste nici Romania nici vreo alta tara, dar care nu se poate referi la Romania, care sa ceara in ce masura sunt respectate verificarea criteriilor de la Copenhaga. De ce nu se poate referi la noi? Pentru ca are MCV-ul (mecanismul de cooperare si verificare). A fost introdusa tomai ca Romania sa nu mai fie tratata cu o masura diferita. Nu e intamplator ca PPE a votat impotriva acestei rezolutii. De ce? Pentru ca prima tara o asemenea monitorizare ar fi putut Ungaria. Nu are nimic cu Romania aceasta rezolutie.

Cum e posibila iesirea unui presedinte de tara din UE si NATO sa vina si sa spuna ca ar fi posibil ca noi sa prindem teroristi si prin aranjamente sa-i albim? Cum poti spune acest lucru care afecteaza nu doar imaginea Romaniei, ci a serviciilor speciale din Romania?!! Cum poti face asemenea afirmatii iresponsabile?!! Romania are un foarte bun prestigiu in ochii partenerilor euroatlantici. Asistam la aceasta degradare politicianista a discursului unui presedinte, trebuie sa ne faca sa ne gandim si mai bine la proiectul de modificare a Constitutiei.

A mai strecurat o grava minciuna. A mintit despre Constitutie. Va fi multa propaganda si multe neadevaruri, dar am pretentia de la seful statului sa nu minta o tara intreaga. Unde scrie in proiectul revizuit al Constitutiei aberatia ca primul partid clasat va da primul ministru si va guverna de capul lui 4 ani? Se restrange intr-adevar posibilitatea presedintelui de a da premierul dupa bunul-plac, il constrange pe pres sa respecte rezultatul votului si sa incredinteze mandatul actorului electoral clasat pe primul loc in alegeri. Pentru ca asa e normal, asa au votat romanii, nu sa faca presedintele pe oricine.