Crin Antonescu cere din nou scoaterea de pe ordinea de zi a Legii privind amnistia si gratierea

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, ca liberalii vor cere din nou scoaterea de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor a Legii privind amnistia si gratierea, proiect cu care PNL nu este de acord, transmite Mediafax.

Antonescu a mai precizat ca este mentinuta totodata pozitia PNL de a cere vot deschis la acest proiect si a adaugat ca in cazul acestei legi, a existat o informare corecta la nivelul partidului, motiv pentru care s-a luat decizia de a nu fi sustinut acest proiect.

“Un proiect asupra caruia am fost suficient informati a fost categoric respins, noi nu am acceptat nici macar vot secret si in legatura cu aceasta chestiune iarasi voi sugera colegilor mei si domnului presedinte Zgonea scoaterea de pe ordinea de zi, daca el se va mentine marti. Pozitia PNL va fi aceeasi, foarte clara, vom cere vot deschis, daca nu va fi vot deschis, nu participam”, a afirmat liderul PNL.

Propunerea legislativa pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse (Pl-x 162/2013) a fost introdusa pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, la sesiunea de vot final care va avea loc saptamana viitoare, marti, 17 decembrie, incepand cu ora 12.00.

Pe ordinea de zi, in dreptul propunerii de lege, se mentioneaza ca initiativa este dezbatuta in procedura de urgenta, ca Raportul Comisiei Juridice este unul de adoptare si ca forul decizional este Camera Deputatilor.

De aceasta data, pe site-ul Camerei, in dreptul propunerii legislative, figureaza si raportul Comisiei Juridice privind adoptarea propunerii legislative.
Modul in care Legea amnistierii a fost adoptata in Comisia juridica a Camerei, la miezul noptii, intr-o sedinta secreta, iar apoi introducerea acesteia pe ordinea de zi a plenului de marti, in conditiile in care raportul comisiei nu era public, a generat o serie de controverse.

Adoptarea legii nu este sustinuta de opozitie, dar nici de PNL, care a anuntat chiar prin vocea lui Crin Antonescu, presedintele partidului, ca este categoric impotriva proiectului. Mai mult, liberalii au cerut vot deschis la aceasta lege.

si presedintele Traian Basescu a transmis Camerei Deputatilor rugamintea de a respinge legea. El a vorbit si la telefon cu presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, caruia i-a trimis si o scrisoare.

Marti, dupa o discutie intre Valeriu Zgonea si liderii grupurilor parlamentare, Legea amnistierii a fost scoasa de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputatilor.