Antonescu: Tariceanu m-a sunat din biroul lui Ponta. N-am trait o situatie mai jenanta de cand fac politica! LIVE TEXT

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca fostul premier Calin Popescu Tariceanu l-a sunat astazi din biroul premierului Victor Ponta, punandu-l in cea mai jenanta situatie de cand face politica, motiv pentru care i-a cerut o discutie directa.

Liderul PNL a confirmat ca Tariceanu si-a depus demisia din PNL, in aceasta dupa-amiaza, precizand insa ca nu ar fi propus excluderea sa din partid, deoarece votul de marti seara din Delegatia Permanenta a fost atat de covarsitor, incat oponenta sa nu dovedeste decat “cat de singur este urcand scarile catre usa lui Victor Ponta”.

“Nu, nu as fi propus excluderea lui Tariceanu. Reactia partidului a fost atat de clara, era limpede ca domnul Tarieanu era singur in acest demers. Dupa canoanele strict aplicate, ce a facut domnul Tariceanu era la fel de grav in raport cu ce a facut domnul Iliesiu. Numai ca intr-un partid politic, nu suntem intr-un tribunal. Am discutat cu cativa lideri cu ce facea domnul Tariceanu, am recomandat sa nu discutam despre excludere, pentru ca nu era nevoie. Am vorbit astazi cu domnul Tarcieanu in conditii pe care n-as vrea sa le evoc. M-a sunat din biroul domnului Ponta. Dupa 20 si ceva de ani de lupte si aventuri in camp politic, a fost o situatie atat de stingheritoare, incat l-am rugat sa ma scoata din ea. I-am spus ca putem discuta direct, dar nu din biroul domnului Ponta, pentru ca o asemenea situatie de jena n-am parcurs de 10 si ceva de ani de cand fac politica”, a declarat Antonescu.

Totodata, Antonescu a facut apel catre membrii PNL sa-l pastreze pe Tariceanu in memoria istorica a partidului ca pe “tanarul care aparea in balconul din Piata Victoriei in ’90, ca pe premierul unei Romanii prospere, care s-a batut cu un presedinte abuziv precum a fost Traian Basescu, si nu ca pe omul, care impotriva partidului sau, urca singur scarile catre usa lui Victor Ponta”.

“Tariceanu a demisionat si ii rog pe toti membrii PNL, pe toti liderii PNL, care astazi au avut o reactie eleganta dar categorica, ii invit sa-l tinem minte in PNL pe Tariceanu ca pe tanarul care aparea in balconul Pietei Victoriei in 90, ca pe primul ministru unei Romanii prospere, care s-a batut cu un presedinte abuziv ca Traian Basescu. Sa-l tinem minte asa, nu ca pe omul singur care impotriva partidului sau urca astazi singur scarile catre usa lui Victor Ponta”, a mai spus liderul liberalilor.

Mondo News a transmis in format Live Text principalele declaratii ale lui Crin Antonescu, in cele ce urmeaza le puteti parcurge in forma integrala. 

LIVE TEXT

– Astazi a fost o zi speciala si paradoxala pentru PNL. Am avut pe de o parte marea bucurie de a dovedi fara niciun fel de putinta de tagada si loc de interpretare ca in Romania nu intotdeauna se face politica doar pentru ciolan si beneficii materiale ale unor functii. PNL a dovedit inca o data ca este un partid care isi doreste sa guverneze nu pentru a detine niste functii, ci pentru a face anumite politici. Este capabil sa renunte la pozitii pentru valorile si identitatea sa. Toti ministrii liberali au demisionat, unii dintre secretarii de stat au demisionat astazi din Guvern, conform deciziei politice pe care PNL a luat-o aseara. Deciziile PNL nu au fost decizii emotionale sau pripite, ci au fost decizii luate in deplina cunostinta de cauza, luate de oameni responsabili, nu de un om, ci de oameni care au responsabilitati la nivel parlamentar, de toti parlamentarii partidului, presedintii de CJ, alesi locali, primari ai unor mari orase. Este o decizie grea, dar luata in mod categoric de PNL, o decizie ireversibila a PNL.

– In legatura cu cele intamplate astazi cu domnul Ponta si cu domnul Tariceanu. Ma adresez public domnului Ponta. Ii cer public sa ia act de decizia ireversibila a PNL, sa procedeze cu decenta in raport cu aceasta, sa abandoneze orice speranta ca PNL se aseamana cu alte grupuri poltiice constituite in jurul puterii si sa actioneze in baza deciziilor pe care le are de luat. Nu serveste nimanui sa incerce tratative si negocieri cu unul, doi, oameni care incearca sa obtina cateva functii sau promisiuni. Este nedemn si ineficient. E normal ca domnul Ponta sa discute cu presedintele UDMR, al minoritatilor, e normal sa faca aceste demersuri, dar e degradant sa incerce prin spatele unui partid sa poarte negocieri nedemne de pozitia de premier.

– La secretariatul general al PNL a venit la orele 17.18 un anunt privitor la demisia sa din PNL. Ce s-a intamplat azi a fost fara precedent, trist, a fost o zi paradoxala. Si-a dovedit forta pe de o parte, pe de alta parte a fost un moment trist sa vedem un fost presedinte, premier, respectat de PNL, actionand impotriva unei decizii luate de conducerea PNL, actionand ca un client aspirant la usa premieruluo. Cel mai neplacut lucru si cel mai mare deserviciu de imagine facut PNL nu a fost ca a actionat impotriva deciziei PNL, nici acela ca s-a pus intr-o postura ridicola, ci ca a putut lasa impresia opiniei publice ca PNL ar putea fi un mic partid clientelar. in fond s-a dus la domnul Ponta, ca el sa le spuna haideti ca puteti pastra niste functii, ca putem sa ramanem o bucatica de putere. PNL n-a fost niciodata un partid de acest fel, e alcatuit din oameni in carne si oase, PNL are si el tipul sau de clientela politica, n-am ascuns-o, dar PNL n-a luat niciodata marile decizii in functie de asta.

– Tariceanu a demisionat si ii rog pe toti membrii PNL, pe toti liderii PNL, care astazi au avut o reactie eleganta dar categorica, ii invit sa-l tinem minte in PNL pe Tariceanu ca pe tanarul care aparea in balconul Pietei Victoriei in 90, ca pe primul ministru unei Romanii prospere, care s-a batut cu un presedinte abuziv ca Traian Basescu. Sa-l tinem minte asa, nu ca pe omul singur care impotriva partidului sau urca astazi singur scarile catre usa lui Victor Ponta. 

– Il rog public pe primul ministru sa formeze repede o majoritate fara alte intarzieri si alte complicatii. Daca decizia de a veni marti in Parlament este reala, e o decizie buna, PNL sigur va vota impotriva unei astfel de formule, dar este un demers normal. Romania are nevoie de un Guvern stabil. Nu-i vom pune nicio piedica domnului Ponta si sper ca marti vom avea fie un nou Guvern, fie vom intra intr-o alta formula de cautare a unui nou Guvern.

– Eu de 20 si ceva de ani am auzit in fiecare zi despre mine, despre PNL, despre alti actori politici, credeam ca am auzit tot ce se poate auzi. Credeam ca toate gamele injuriei au fost parcurse. In aceste zile se intampla ceva ce nu mi-am putut imagina ca este posibil. Acuzatia, insinuarea unor comentatori politici, ai unor jurnalisti altfel adevarati, posturi tv privitoare la implicarea mea in treburile justitiei impotriva unor colegi din partidul meu sau acuzatia directa ca DNA s-ar amesteca in PNL ajutandu-ma pe mine, e peste orice inchipuire. Este cea mai mare mizerie pe care am putut-o vedea in 24 de ani si din respect pentru publicul acestor publicatii, ii rog sa inceteze. Pozitia mea fata de sistemul judiciar este de mult cunoscuta. Stim ce a facut PNL cu justitia pana in 2004, stim si avem acuzatii formulate in legatura cu ce a facut Basescu din 2005 pana astazi. Vreau sa nu uitam ca PNL si liderii sai, Tarcieanu cand era premier, eu dupa aceea, suntem singurul partid care niciodata nu am intervenit sa influentam mersul si deciziile justitiei, chiar daca atatia si atatia membri au suferit. Am vorbit ieri despre situatia lui Rusanu, ma bucur ca prima decizie luata in acest caz a fost una normala. A asocia imaginea mea cu astfel de actiuni este de neimaginat.

– Despre iesirea domnului Basescu. Domnul Basescu ar fi putut fi un foarte bun anti-basist pe gustul domnului Ciuvica. Asa cum sunt canalele anti-basismului mecanic, domnul Basescu de cate ori vorbeste considera ca trebuie sa injure anumiti oameni. Am inteles chestiunea aceasta de la domnul Boc, de la care aveam mai putine pretentii. Consider ca de fiecare data, cu motiv sau fara, insulte, sa copleseasca cu injurii oameni politici care nu-i suntpe plac. Cum cred ca domnul Ponta ar trebui sa nu mai negocieze cu mare pompa cu oameni care urca singuri scarile si pleaca cum au venit, si domnul Basescu ar trebui sa inteleaga sa spuna clar ce crede ca nu e in ordine. A veni si-a insulta mereu pe criterii strict partizane, lideri politici, sefi de partide, doar pe motivul ca nu-ti plac, nu e un model de urmat, care sper sa se incheie cu stearpa activitate prezidentiala a domnului Basescu. Poate de saptamana viitoare sa intram cu cativa pasi macar in zona unei normalitati. 

Raspunsuri presa: Este alegerea domnului Stroe, este singura persoana cunoscuta care s-a solidarizat cu domnul Tariceanu. Nu, nu as fi propus excluderea lui Tariceanu. Reactia partidului a fost atat de clara, era limpede ca domnul Tarieanu era singur in acest demers. Dupa canoanele strict aplicate, ce a facut domnul Tariceanu era la fel de grav in raport cu ce a facut domnul Iliesiu. Numai ca intr un partid politic, nu suntem intr-un tribunal. Am discutat cu cativa lideri cu ce facea domnul Tariceanu, am recomandat sa nu discutam despre excludere, pentru ca nu era nevoie. Am vorbit astazi cu domnul Tariceanu in conditii pe care n-as vrea sa le evoc. M-a sunat din biroul domnului Ponta. Dupa 20 si ceva de ani de lupte si aventuri in camp politic, a fost o situatie atat de stingheritoare, incat l-am rugat sa ma scoata din ea. I-am spus ca putem discuta direct, dar nu din biroul domnului Ponta, pentru ca o asemenea situatie de jena n-am parcurs de 10 si ceva de ani de cand fac politica. 

– Functiile de secretari de stat, sub-secretari de stat sau agentii, din acelea s-a cerut demisia. daca domnul Diaconu nu doreste sa se conformeze deciziei partidului, va fi exclus din PNL. Este o singura exceptie, Stejarel Olaru, care este angajat intr-un proiect important legat de romanii de pretutindeni, daca Guvernuld oreste sa-i acorde incredere, i-am acordat dispensa.