Crin Antonescu, dupa validarile din BPN: De la Klaus Iohannis astept mai multa ordine in Guvern si in tara

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat, inaintea reuniunii Delegatiei Permanente, ca in urma demisiilor ministrilor Daniel Chitoiu (Ministerul de Finante), Radu Stroe (Ministerul Afacerilor Interne), Eugen Nicolaescu (Ministerul Sanatatii) si Andrei Gerea (Ministerul Economiei), in sedinta BPN a PNL desfasurata in aceasta dimineata s-a decis validarea urmatoarelor nominalizari pentru aceste functii: Klaus Iohannis (Interne si vicepremier), Eugen Nicolaescu (Ministerul de finante), Teodor Atanasiu (Ministerul Economiei) si Cristian Busoi (Ministerul Sanatatii).

UPDATE DECLARATII:

“In urma demisiilor colegilor nostri Daniel Chitoiu, Radu Stroe, Eugen Nicolaescu si Andrei Gerea, BPN a discutat astazi propuneri pe care le-am facut si votul biroului a consacrat urmatoarele nominalizari facute de PNL pentru ocuparea acestor posturi vacante in Guvern: Klaus Iohannis pentru MAI si viceprimministru; Eugen Nicolaescu – ministru al Finantelor, Teodor Atanasiu – Ministerul Economiei, Cristian Busoi – Ministerul Sanatatii”, a anuntat Crin Antonescu, in conferinta de presa organizata in biroul grupului PNL din Camera Deputatilor.

“Am facut aceste propuneri pentru ca trebuia sa le facem. Aveam niste vacante pe niste posturi. Doresc si dorim un Guvern mai puternic, mai ordonat si mai eficient. Este obligatia noastra sa contribuim la asa ceva, suntem noi la guvernarea impreuna cu partenerii nostri. Sunt elemente cuprinse in program care presupun politici si abordari liberale pe care le dorim mai repede puse in realitate”, a explicat liderul PNL.

Toate cele patru nume i-au fost comunicate premierului Victor Ponta, iar pozitia sa va fi prezentata la intoarcerea de la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci. “I-am comunicat, ce are de spus, va spune domnia sa in persoana. Nu a ridicat obiectiuni cu vreuna dintre aceste numiri, va rog sa asteptati momentul cand primul-ministru se va pronunta in legatura cu aceasta chestiune”, a spus Antonescu. 

Presedintele PNL a aratat ca asteapta atat de la Klaus Iohannis, cat si de la ceilalti viitori ministri validati astazi, ca, impreuna, sa dea Romaniei un Guvern mai puternic, mai eficient, mai multa ordine in Guvern si mai multa civilitatie in sens liberal.  

“O sa spun intr-o fraza ce asteptam si PNL si eu ca presedinte de la fiecare dinrte dansii. Asteptam inainte de toate ca impreuna sa dea Romaniei un Guvern mai puternic si mai eficient. De la d-nul Iohannis astept mai multa ordine in Guvern si in tara, mai multa civilizatie in sens liberal si astept o reprezentare puternica a pozitiilor liberale in interiorul acestui Guvern. Asteptam o colaborare cat mai buna si un dialog permanent cu primul-ministru in cadrul unui Guvern de coalitie, cu responsabilitati enorme”, a adaugat Antonescu.

La randul sau, Iohannis a declarat: “Am ajuns in situatia de a propune un numar destul de mare de noi ministri. Aceasta situatie a aparut in contextul in care pana si noi ne-am dorit sa fim mai bine intelesi ca liberali, mai lizibili si care nu duce cu gandul cati de aici mai sunt liberali. Am acceptat nominalziarea pentru postura de vicepremier si ministru al Internelor. Cred ca ceea ce va trebui sa fac acolo se poate descrie in mod exceptional foarte simplu: coordonare. Colegii mei m-au rugat sa coordonez actiunile guvernamentale ale ministrilor liberali. Ordonare in ce priveste institutiile statului, care vor fi in subordinea mea. Impunerea legii, un lucru important in care cred. O notiune care se impune rar pe la noi. Suntem obisnuiti sa dam legi cu o viteza ametitoare, trebuie sa se si impuna respectarea acestor legi. Va garantez ca fac ceea ce fac pentru a imbunatati vizibilitatea componentei liberale din Guvern si pentru a imbunatati perceptia pe care noi liberalii o avem in public”, a declarat Klaus Iohannis. 

Iojannis a anuntat ca nu va renunta la Primaria Sibiu si a dezvaluit ca a acceptat postul de vicepremier si cel de ministru de Interne in aceasta dimineata.

“Inteleg ca este o preocupare. Nu sunt dispus sa renunt foarte usor la Primarie, exista antecedente. Chiar in sala este un fost primar care a putut fi in acelasi timp si prim-ministru. Daca legea permite acest lucru, voi face apel la aceasta legislatie care reglementeaza situatii exceptionale, dar nu e o chestiune de stricta urgenta. Se gasesc solutii pentru a realiza un interimat de o lungime rezonabila pentru a evdea cum evolueaza lucrurile. Voi folosi aceste exceptii daca va fi cazul. Primaria Sibiu functioneaza exceptional de bine si in cazul in care cineva va solicita suspendarea mea din functia de primar, cu siguranta vor fi suficienti oameni care sa duca munca mai departe o perioada rezonabila de timp. Acceptarea a avut loc in aceasta dimineata, cu toate ca discutii au fost si inainte. La Sibiu am obtinut in jur de 80% din voturi, ma simt obligat fata de sibieni. Ma simt obligat fata de partid pentru a face pasul pe care l-am facut astazi, dar nu as putea sa spun ca stergem cu buretele si plec maine de la Primarie. Voi cauta metode pentru un interimat rezonabil. Nu stiu cum voi reactiona, nu am fost inca membru al Guvernului. Daca lucrurile vor actiona bine, atunci va trebui sa renunt la calitatea de primar”, a adaugat Klaus Iojannis.

Crin Antonescu a explicat ce inseamna valorile liberale, raspunzand astfel unei intrebari pe care si-o punea retoric premierul Victor Ponta zilele trecute.

“Deciziile privitoare la ministrii liberali au fost luate Primul lucru si cel mai important este ca cineva se intreba zilele trecute cine mai este exact liberal azi in Romania si ce mai inseamna liberalismul. Doresc sa dau in numele tuturor colegilor mei un raspuns exact. Noi, PNL, suntem un partid liberal, de dreapta, un partid incare activeaza foarte multi oameni care sunt inca si vor fi mereu liberali. Nu am avut niciodata pretentia ca toti cei care sunt liberali in Romania sunt in partidul nostru. Avem speranta ca multi alti oameni care gandesc liberal sunt in soocietatea romaneasca si nu vor sa faca politica. Poate izolat sunt si in alte partide. Nu avem niciun fel de confuzie in legatura cu acest lucru. Liberalismul inseamna sa poirnesti de la ideea ca cetatenii unei tari, chiar daca se constituie si unfctioneaza ca o natiune, ca niste mai mici comunitati, sunt intotodeauna invidizi, ale caror drepturi trebuie tratate ca atare, aparate si sporite. Liberali inseamna sa lucram cu si pentru indivizi, nu cu gloate, nu cu multimi. A fi liberal inseamna sa intelegi lumea in care traiesti ca pe o nevoie de a avea lideri puternici ai comunitatilor, nu de baroni. Trebuie sa dam sansa tuturor indivizilor, firmelor, antreprenorilor sa-si puna in valoare sub o gvuernarea potrivita puterea de munca, talentul, aspiratiile. Liberal mai inseamna sa vrei sa traiesti si sa faci in asa fel incat sa traiesti intr-un stat a carui Constitutie porneste de la invdivid si lucreaza pentru individ. Prietenului meu care a intrebat asta ii spun da, mai suntem liberali in Romania”, a spus Antonescu.