CRIN ANTONESCU: FUZIUNEA PNL cu PDL nu a fost NICIODATA in proiectul meu politic, dar o SUSTIN

Fostul presedinte al PNL, CRIN ANTONESCU, a declarat luni seara, intr-o emisiune de la Realitatea TV, ca fuziunea PNL cu PDL nu a fost niciodata in proiectul sau politic, dar ca o sustine pentru ca aceasta poate duce la crearea unui mare partid de dreapta.

“Eu nu mi-am dat intamplator demisia, mi-am dat-o pentru ca o anuntasem, pentru ca o angajasem si n-am angajat-o intamplator. Eu am avut un anumit proiect care sub 20 la suta pentru PNL nu putea fi continuat de vreme ce eram la inceputul unei alte etape care, iata, inseamna de pilda FUZIUNEA cu PDL-ul, ea nu a fost in proiectul meu politic vreodata. Nu o contest, o SUSTIN, pentru ca noi aici nu discutam cu amintiri, cu tot felul de lucruri pe care le putem spune sau ni le putem aminti unii despre altii. Discutam in politica, in general, despre prezent si viitor si devreme ce PNL-ul n-a fost in stare, nu am fost in stare sa facem 20 la suta, cu alte cuvinte in mod incontestabil sa fim marele partid de dreapta care, dupa aceea, sa ia pe langa sine, daca voiau sa vina altii, atunci trebuie, in Romania trebuie un mare partid de dreapta. PNL-ul n-a putut sa faca asta singur, atunci trebuie sa incerce sa o faca altfel si de aceea sunt un partizan al FUZIUNII cu PDL-ul”, a spus Antonescu.

Fostul presedinte al PNL a mai declarat ca demisia sa a insemnat intrarea intr-o noua etapa si ca se poate face politica foarte bine si fara a avea o functie de conducere.

“Este o noua etapa, pana la urma nu e rau ca din cand in cand sa se mai schimbe presedintii la un partid, se poate face politica foarte bine, si chiar la varf, fara sa fii presedinte, eu cred ca e foarte corect ca mi-am fixat un standard, ca l-am respectat, cred ca ar fi fost foarte bine ca si altii in PNL sa faca asta”, a spus Antonescu.       

Intrebat de realizatorul emisiunii daca nu cumva are sentimentul ca si-a taiat craca de sub picioare cand a renuntat la functii, Antonescu a spus ca nu are deloc aceasta impesie.

Citeste si: SONDAJUL PNL pentru desemnarea CANDIDATULUI LA PREZIDENTIALE va fi finalizat in aproximativ DOUA SAPTAMANI

“Niciodata in viata politica, cel putin pana acum, craca pe care am stat eu nu a fost data de niste functii, ci a fost data de ceea ce eu am avut de spus, de ceea ce eu am avut de aparat, de ceea ce am avut de facut in politica. Eu am fost in PNL un om cunoscut, indragit urmat chiar si pana a fi presedinte. Personal, intr-un anumit fel ma simt mai bine pentru ca nu sunt constrans de obligatiile pe care un presedinte de partid le are. Ma simt mai liber, mai creativ, pot da frau liber si imaginatiei si creativitatii mai mult. Functiile sunt doar niste mijloace, iar pentru ceea ce mai am de facut sau de spus in politica nu am cu siguranta nevoie de functia de presedinte de partid”, a spus Antonescu.

Crin Antonescu a vorbit si despre relatia de prietenie pe care o are cu contracandidatul sau la alegerile pentru desemnarea candidatului PNL la alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis.

“Avem cam aceleasi experiente, pentru ca avem cam aceeasi varsta. Pentru ca o competitie nu inseamna nici dusmanie, nici razboi, ci un mecanism sanatos intr-un partid ca PNL. Nu e o drama ca exista aceasta competitie, nu e o tragedie, indiferent care dintre noi e desemnat. Important e ca odata desemnat candidatul toti sa ne asumam candidatura. Daca sunt oameni care sustin candidatura mea, nu vreau sa ramana cu ideea ca m-am inteles cu cineva sa nu candidez, ca am facut ceva ocult, ca am fost santajat, ca pur si simplu m-am plictisit si i-am lasat pe ei fara posibilitatea de a-si urma aceasta dorinta”, a spus Antonescu. 

De asemenea, Antonescu a mai precizat ca nu sondajul va stabili candidatul, ci se va supune la vot in PNL si sondajul va oferi numai cativa indicatori. “E o chestiune de incredere intr-un om si de imaginatie, despre cine iti imaginezi tu ca e mai capabil sa dea aceasta batalie cu Victor Ponta, sau cu cine va fi”, a spus fostul presedinte al PNL.

Totodata, Antonescu a precizat ca nu anuntul sau l-a determinat pe Iohannis sa-si depuna candidatura la presedintie. “Nu anuntul meu l-a determinat pe Iohannis sa depuna candidatura la presedintie, ci invers, candidatura sa a determinat retragerea mea, in ideea ca, imediat, in jurul sau, se va declansa un consens. Nu sunt doua tabere in PNL, dar sunt doua optiuni. Nimeni nu va putea spune ca Antonescu nu si-a asumat pierderea competitiei, daca te temi de asa ceva nu intri in politica”, a mai declarat Antonescu.

Citeste si: CRIN ANTONESCU: DREAPTA este intr-o situatie FOARTE GREA in momentul de fata

Antonescu a facut si o serie de precizati in legatura cu sondajul care va fi realizat pentru desemnarea candidatului PNL la algerile prezindetiale din noiembrie. “Cu o saptamana in urma, am avut un Birou Politic, in care am decis impreuna, pentru a fundamenta mai bine o decizie a organismului politic al partidului. Am zis ca vom procedura la o cercetare sociologica mai ampla, care a si fost prezentata de cei trei colegi, desemnati de comun acord, ca durand intre doua si trei saptamani. Ulterior, domnul Iohannis, dupa o intalnire cu PDL, a declarat ca se va anunta pana pe 15 iulie, iar pana atunci nu se poate face o cercetare sociologica. Astazi (luni – n.r.), eu am zis ca un sondaj nu mai este atat de relevant, unul din iulie pentru al doilea tur. Ne intereseaza daca exista dileme, trebuie sa ne indice cine dintre acesti candidati ar avea sanse mai mari in turul doi, in confruntarea cu Victor Ponta. Un sondaj ne arata, pentru acest moment, cine are un grad mai mare de sustinere. Eram de acord cu o cercetare de doua-trei saptamani, ar fi fost cu adevarat relevant. Asa ca putem renunta la sondaj si haideti sa trecem mai repede la votul delegatiei permamente”, a spus Antonescu.

Acesta a mai aratat ca nu a fost stabilita o data a Delegatiei Permamente, nici cine face sondajul si nici cand va fi facut acesta si care vor fi intrebarile.

“Vreau sa ajungem cat mai repede la desemnarea unui candidat. Undeva la inceputul lui august trebuie sa avem un candidat. Probabil ca va fi un sondaj din scurt, de o saptamana si ca apoi se va stabili o data a Delegatiei Permanente. Cea mai buna solutie era pornirea unei cercetari ample pe trei saptamani, cu toti, cu domnul Predoiu. Tot la un vot politic vom ajunge, cu sondaj, fara sondaj. Undeva spre 20, Delegatia Permanenta a PNL se va intalni, apoi cu domnul Predoiu si decizia comuna a celor doua partide”, a mai spus Antonescu.

Antonescu a mai afirmat ca nu ii este frica de pierderea unei competitii si ca cine are astfel de temeri nu ar trebui sa intre in politica.

De asemenea, Antonescu s-a referit si la posibilul sau contracandidat la alegerile prezidentiale Victor Ponta. “Cred ca e suficient de inteligent incat sa se teama, nu poti fi sigur niciodata, oricat de bine ai sta in sondaje, oricat de mare ar fi partidul tau. Declaratiile sale sunt rezervate, retinute, constient ca urmeaza o batalie grea, in special pentru noi, PSD-ul venind cu o masinarie importanta”, a spus Antonescu.

“Evident ca eu cred despre mine ca sunt cel mai puternic opozant al lui Victor Ponta. Intre oamenii care au optiune de dreapta care nu vor fi multumiti de niciunul dintre candidatii dreptei, altii doresc un alt model de presedinte, mai asezat. E atat de pregnanta urma lui Traian Basescu, incat si multi dintre opozantii si simpatizantii nu mai concep altceva decat un presedinte activ, jucator, dar in acelasi timp sunt altii care isi doresc un presedinte mai calm, mai tacut. La un electorat ca al nostru, dominanta sufleteasca, emotionala este puternica”, a spus fostul presedinte al PNL.

In ceea ce priveste “lovitura de stat” a USL, Antonescu a precizat ca nu asteapta scuze de la Vasile Blaga pentru aceasta afirmatie. “N-am dorinta ca domnul Blaga sa-si ceara scuze pentru ca a zis ca e lovitura de stat. Trebuie sa stabilim niste reguli foarte stricte de la inceput, iar cu privire la interpretarea istorica a unor evenimente, poate vor accepta ca exprimarea «lovitura de stat» din 2012 este aberanta. Asa cum eu am acceptat ca nu tot ce e legal e si perfect democratic”, a spus Antonescu.