Crin Antonescu, intalnire la Washington cu Hoyt Yee

CRIN ANTONESCU

Presedintele PNL, CRIN ANTONESCU, s-a intalnit luni la Washington DC cu adjunctul asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene si euroasiatice, Hoyt Yee. Discutiile s-au axat pe situatia din UCRAINA, necesitatea sustinerii aderarii REPUBLICII MOLDOVA la UE si INDEPENDENTA JUSTITIEI din Romania.

PNL arata ca oficialul american cunoaste realitatile scenei politice din Romania, in data de 29 aprilie avand mai multe convorbiri la Bucuresti, fiind interesat in numele Guvernului SUA sa cunoasca opinia autoritatilor romane si a clasei politice pe teme de interes comun.

“Intalnirea de la Departamentul de Stat a fost un excelent prilej pentru CRIN ANTONESCU de a sublinia importanta cresterii prezentei militare americane in estul Europei si in mod special in Romania, in contextul crizei din UCRAINA, ca o dovada a angajamentului SUA fata de aliatii din zona in materie de securitate, ca spiritul articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic ramane la fel de puternic”, arata PNL intr-un comunicat.

Citeste si: ANTONESCU: PNL, PROGRAM CONCRET, DINCOLO DE SLOGANURI, DE MANDRIA CA SUNTEM ROMANI

In acest context, cei doi au exprimat necesitatea cresterii bugetelor alocate apararii la nivelul Europei, liderul liberal aratand ca sustine cu tarie cresterea rapida, pana in 2016, a bugetului MApN la nivelul a 2% din PIB. ANTONESCU a prezentat propunerea facuta ca toate partidele parlamentare sa sustina aceasta majorare si sa-si asume ca pe o perioada de minim 5 ani cheltuielile militare nu vor fi diminuate.

O alta tema de discutie a fost necesitatea sustinerii REPUBLICII MOLDOVA in drumul sau catre UE, orice presiune politica sau economica din partea Federatiei Ruse fiind de neacceptat.

PNL arata ca aceeasi atitudine trebuie manifestata atat de UE, cat si de SUA si in ceea ce priveste aspiratiile europene si euro-atlantice legitime ale Georgiei.

“Vremea sferelor de influenta a trecut in Europa”, a subliniat CRIN ANTONESCU.

In ceea ce priveste cooperarea bilaterala, presedintele PNL a aratat ca parteneriatul strategic dintre Romania si SUA este pilonul de baza al politicii externe a Romaniei, alaturi de apartenenta la NATO si UE.

Citeste si: CRIN ANTONESCU VA EFECTUA O VIZITA IN STATELE UNITE

In viziunea liderului liberal, dinamizarea cooperarii in plan economic este o necesitate, predictibilitatea si transparenta fiind cereri legitime ale investitorilor straini.

CRIN ANTONESCU a tinut sa sublinieze ca nu se poate vorbi de un mediu incurajator pentru investitiile straine daca nu avem un stat de drept puternic, conform sursei citate.

“INDEPENDENTA JUSTITIEI si intarirea institutiilor care lupta cu fenomenul coruptiei sunt semne ale unei democratii puternice si de aceea este necesar ca politicienii sa sustina existenta unor institutii performante, independente”, se mai arata in comunicatul PNL.

Sursa foto: dcnews.ro