Crin Antonescu, la Chisinau: In Romania este un consens total pentru a sprijini integrarea Republicii Moldova in UE

Presedintele Senatului Crin Antonescu a declarat miercuri, aflat intr-o vizita oficiala la Chisinau la invitatia presedintelui Parlamentului Republicii Moldova Igor Corman, ca in Romania exista un consens total pentru a sprijini integrarea Basarabiei in Uniunea Europeana si a subliniat ca tara noastra va face toate eforturile pentru ca acest lucru sa se intample.

“Hotararea de la Vilnius de a parafa acordul de asociere cu UE a insemnat un moment de succes. Este un succes meritat, pentru care inca o data noi i-am felicitat calduros pe omologii nostri. Nu a fost un pas usor, dar este un moment de succes. Marile provocari ale anului care urmeaza sunt majore, este mult de munca, mesajul meu este acela ca in Romania exista un consens politic total intre toate fortele politice la nivelul tuturor institutiilor oficiale pentru a sprijini eforturile de asociere si de integrare ale Republicii Moldova pe calea Uniunii Europene. Inseamna nu doar un sprijin politic, nu doar ca Romania ca membru UE va un actiona in toate institutiile UE, va face toate efoturile pentru ca acest proces sa fie cat mai consistent si rapid, dar inseamna continuarea unei colaborari bilaterale pe toate planurile”, a declarat Crin Antonescu, la Chisinau.

“Am discutat de ceea ce este zona noastra de actiune, cooperarea interparlamentara, despre tot ce ne asteapta in sensul actiunii comunitare, a experientei pe care o punem la dispozitia partenerilor nostri. Este vorba si de lucruri pragmatice, de proiecte economice, de educatie, infrastructura, lucruri necesare cetateanului, omului obisnuit, care trebuie sa vada foarte clar ca acest drum al apropierii de Europa este cel care aduce beneficii concrete. Sustinem interesul Republicii Moldova pentru ca la nivelul UE sa se actioneze cat mai rapid in sensul liberalizarii vizelor, de asemenea in sensul convenirii unei agende, ca oamenii sa stie care este calendarul pe acest durm. Am vorbit si despre faptul ca in anul 2014 cand acest acord de la Vilnius va trebui semnat si ratificat in Parlamentul Republicii Moldova. Toate acestea au fost discutate, relatiile dintre tarile noastre sunt din ce in ce mai intense. Aceasta este calea pe care vrem sa mergem, pas cu pas cu rabdare, discernamant si dedicatie”, a conchis Antonescu.

Intrebat de o jurnalista din Republica Moldova de ce face atat de tarziu o vizita la Chisinau, Crin Antonescu a raspuns: “Vizita mea la Chisinau este dupa multi ani, dupa 14 ani. Asta a fost agenda, sa stiti ca nu e nevoie nici sa te deplasezi intr-un loc, nici sa faci declaratii spectaculoase ca sa te intereseze. Asa a fost agenda, n-am avut ocazia”.