Crin Antonescu, la Conferinta comerciala anuala UE-SUA: Statele Unite au reprezentat intotdeauna un partener comercial privilegiat

Crin Antonescu a participat, astazi,  la Forumul Anual European pentru Acordul Comercial dintre Uniunea Europeana si Statele Unite. Principala tema de discutie la Bruxelles a fost reprezentata de Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii.

Liderul Partidului National Liberal a vorbit, in deschiderea discursului sau, despre importanta parteneriatului comercial dintre UE si SUA.

“Cele mai stranse relatii comerciale se dezvolta intre parteneri foarte apropiati din punct de vedere cultural, factor ce faciliteaza in mod natural comunicarea, increderea si schimbul. Din aceste motive, Statele Unite au reprezentat intotdeauna un partener comercial privilegiat. (…) Lansarea negocierilor PTCI vine si intr-un moment de intelegere a faptului ca piata transatlantica este probabil singura cale prin care poate fi consolidata ordinea economica liberala si prin care economiile emergente pot fi integrate intr-o economie globala bazata pe reguli si pe o piata deschisa”, a declarat copresedintele USL, conform unui comunicat postat pe site-ul oficial al PNL.

Crin Antonescu are convingerea ca recesiunea financiara globala si-a pus o amprenta pozitiva asupra comunicarii la nivel economic dintre Statele Unite si tarile membre UE.

“Unul dintre efectele pozitive ale actualei crize economice este acela al realizarii interdependentei profunde dintre economiile europeana si americana. De asemenea, aceasta criza ne-a ajutat sa intelegem faptul ca o integrare reciproca si mai mare a celor doua economii va duce la transformarea presupuselor slabiciuni in puncte forte”, a adaugat presedintele PNL.

Citeste si: Antonescu, mesaj de Ziua Unirii: Deasupra unor obiective secundare trebuie sa stea interesul national

Succesul PTCI depinde, potrivit ideilor lui Crin Antonescu, de orientarile economice pe care SUA si UE vor hotari sa le impuna incepand cu acest an. Aceste orientari ar trebui sa fie trasate in aceeasi directie, de ambele parti, fara ca valorile fiecarui sistem in parte sa fie afectate.

“Cred ca singura cale inspre un Parteneriat Comercial de succes este convergenta. Niciunul dintre parteneri nu ar trebui sa se astepte ca celalalt sa se integreze in sistemul celuilalt. Diluarea identitatii unuia dintre parteneri nu a dus niciodata la succesul unei relatii. Trebuie sa pornim de la principiul de baza conform caruia ne respectam unul pe celalalt si respectam felul in care fiecare dintre noi si-a organizat societatea. De aceea, trebuie sa tindem spre o politica comuna prin intermediul convergentei normative si al recunoasterii reciproce a normelor si a standardelor. Totusi, integrarea totala este recomandabila pentru viitoarele sectoare varfuri de atac unde, din contra, ar trebui sa cadem de acord inca de la inceput asupra standardelor comune.

Beneficiile unei asemenea convergente pentru companiile noastre si pentru IMM-uri vor fi inestimabile, referindu-ne la competitia pe piata transatlantica, dar si pe pietele globale. Cu o greutate economica reprezentand jumatate din economia mondiala, 30% din volumul comercial mondial echivalent a 30 trilioane dolari productie anuala, o piata de peste 800 milioane de consumatori, capacitatea noastra de a promova standarde si norme globale va fi enorma. Daca dovedim ca suntem capabili de reusita, vom putea declansa un proces definitiv de stabilire a standardelor la nivel global, fapt ce va da companiilor noastre un avantaj competitiv fantastic”, a mai spus liberalul.

Antonescu este convins ca domeniul telecomunicatiilor reprezinta o parghie importanta in favorizarea PTCI pe termen lung.

“O buna politica transatlantica in domeniul telecomunicatiilor, de pilda, ar promova schimbul de informatii, de cunostinte, ar adanci legaturile de comunicare dintre continente (prin intermediul platformelor comune), ar amplifica cercetarea si inovarea, ar permite universitatilor sa colaboreze intr-un mod mai eficient. Cred ca aceasta politica comuna s-ar putea concentra in ambele parti pe minimizarea barierelor regulatorii din calea dezvoltarii serviciilor integrate TIC (Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor).

Pentru Europa, ar insemna promovarea unui cadru de reglementare predictibil si stabil, oarecum minimalist, cu o mai mica interventie din partea statului. Acest lucru ar favoriza investitiile pe termen lung, permitand totodata flexibilitate pentru tehnologiile viitorului. Interactiunea crescuta dintre continentele noastre va face loc unui nou val de creativitate, inovatie si dinamism. Cred cu tarie in potentialul sectorului TIC de a aduce un mare grad de productivitate in economia noastra, asa cum a facut-o si in ultimul deceniu. Sunt convins ca inovatia tehnologica va fi unul dintre raspunsurile cheie la provocarile economice si sociale cu care ne confruntam pe ambele continente”, a explicat presedintele PNL, care are convingerea ca reusita PTCI va aduce beneficii, atat pentru societatea americana, cat si pentru societatile europene.

“Cetatenii – in calitate de consumatori, angajati, antreprenori – vor avea cu totii mult de castigat de pe urma unei piete transatlantice. PTCI va avea un impact direct asupra vietilor oamenilor prin generarea de crestere economica si locuri de munca, prin scaderea preturilor, prin diversificarea ofertei pentru consumatori, prin micsorarea distantelor prin intermediul zborurilor mai ieftine dintre continente. Acestea sunt doar cateva exemple.

Aceste castiguri vor fi uriase, dar consumatorii de pe ambele continente s-ar putea teme ca negociatorii au pus in joc standarde de mediu, de sanatate si alte standarde care stau la baza preferintelor noastre colective si a organizarii societale si reprezinta, astfel probleme sensibile. Noi, politicienii de pe ambele maluri ale Atlanticului, avem acum o munca foarte grea de facut si trebuie sa le transmitem cetatenilor nostri un mesaj clar: “Nu vom cobori standardele actuale si nu vom accepta cel mai mic numitor comun!”

Din contra! Haideti sa vedem si partea pozitiva a unui parteneriat. De ce se asociaza partenerii de afaceri? Pentru ca sunt complementari, pentru ca invata de la ce face celalalt mai bine, pentru ca invata unul din experienta si expertiza celuilalt, pentru ca sinergia ii face mai competitivi. Pentru ca iau ce e mai bun din ambele lumi. Haideti sa fim ambitiosi! Avem nevoie de ambitie pentru a deveni acei reformatori care ne dorim sa fim pentru aceasta lume.

Sa demonstram ca modelul nostru economic – bazat pe piata deschisa, pe reguli economice care asigura protectie lucratorilor, pe mediul inconjurator si pe proprietatea intelectuala – poate deveni modelul viitorului.

Dar acceptarea faptului ca avem de invatat de la altii necesita o oarecare smerenie. De pilda, in sfera reglementarilor financiare, Statele Unite au demonstrat o mai mare grija fata de protectia consumatorilor – prin regula Volcker – decat Uniunea Europeana. Pe de alta parte, Europa a pus la punct un sistem mai strict de reglementare referitor la masurile de precautie cu privire la substantele chimice, cu programul REACH, decat SUA”, a mai spus copresedintele USL.

Si, nu in ultimul rand, crede Antonescu, succesul PTCI va fi garantat de felul in care oamenii de rand vor fi capabili sa-l inteleaga. Iar pentru aceasta politicienii, atat cei americani, cat si cei europeni, trebuie sa informeze prompt in aceasta directie.

“Trebuie sa fim cu totii constienti  de faptul ca, pentru tinerele generatii din SUA si UE, legaturile transatlantice stranse nu sunt evidente. Pentru multi americani tineri, Asia este mai promitatoare decat UE, iar noua generatie a electoratului european s-a nascut dupa caderea zidului Berlinului si cunosc doar Germania unificata, in cadrul Europei Unite.

In Europa, Comisia are un rol important in reasigurarea statelor membre si in informarea lor permanenta, in implicarea partilor interesante atunci cand acest lucru este posibil si in comunicarea pozitiva catre publicul larg. Politicienii europeni ar trebui sa se abtina de la aruncarea vinei pe Bruxelles, daca nu vor ca acest lucru sa aiba un efect invers acasa.

Apropiatele alegeri pentru Parlamentul European reprezinta o oportunitate excelenta pentru candidati de a discuta despre acest proiect cu electoratul lor.

De asemenea, si in Statele Unite avem nevoie de cel mai larg sprijin la cele mai inalte niveluri. De aceea am primit cu bucurie confirmarea trimisa de presedintele Obama cu privire la prezenta domniei sale la urmatorul summit UE-SUA din martie, trimitand astfel un mesaj clar cetatenilor americani, membrilor Congresului si cetatenilor americani”, a conchis Crin Antonescu.