Crin Antonescu, la RFI: Romania nu va avea un viitor prea bun cu Ponta presedinte si cu PSD partid dominant

CRIN ANTONESCU

Fostul presedinte al PNL, Crin Antonescu, a declarat, in exclusivitate la RFI, ca ideea refacerii Uniunii Social-Liberale (USL) reprezinta doar un truc politic, o manevra a lui Victor Ponta, si a adaugat ca Romania nu va avea un viitor prea bun cu Victor Ponta presedinte si cu PSD ca partid dominant.

Antonescu a mai subliniat ca USL a fost un proiect de anvergura, insa care a esuat. “Aceasta neasumare a propriei identitati este un semn, dupa parerea mea, ca nu ne asteapta un viitor prea bun nici cu domnul Ponta presedinte si nici cu PSD-ul in calitate de partid dominant al urmatorilor ani, a punctat Antonescu.

C.A: Evident ca este vorba despre o mistificare din cateva motive. Mai intai ca USL, cea autentica si cea care si-a incetat din pacate existenta, a fost o alianta pe picior de egalitate si pe raporturi paritare intre Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal.

Astazi grupul de oameni plecati din PNL, adunati in jurul domnului Tariceanu, nu sunt decat, cel mult, in conditia de partid anexa al PSD-ului. Iar domnul Tariceanu, care joaca rolul unui soi de majordom la curtea domnului Ponta, nu poate emite in niciun fel pretentia ca ar reprezenta o componenta de dreapta sau ceea ce insemna inainte Partidul National Liberal intr-o asemenea alianta.

Citeste si: IOHANNIS, LA DIGI 24: SONDAJELE ACL ARATA O DIFERENTA DE 1% INTRE MINE SI PONTA IN ULTIMA SAPTAMANA

In al doilea rand: USL, care a adunat in jurul ei atata speranta si atata sustinere electorala a fost un PROIECT, nu a fost o forma prin care domnul Ponta si PSD-ul sa-si mascheze inca o data identitatea.

A fost un proiect de anvergura, un proiect pentru societatea romaneasca pe o durata mai lunga si care era bazat pe ideea de innoire si insanatosire a vietii politice.

El a esuat pentru ca, asa cum as formula sintetic, nu domnul Ponta a fost capabil sa schimbe Partidul Social Democrat, asa cum il stim de 20 de ani, ci, din pacate, Partidul Social Democrat l-a transformat dupa chipul si asemanarea sa pe domnul Ponta, daca, vreodata, domnul Ponta a dorit altceva.

Prin aceasta manevra, domnul Ponta ne arata un lucru uimitor: cum un om politic, la doi pasi de presedintia Romaniei, si un partid care este de departe cel mai mare, cel mai puternic, cel mai bine organizat din Romania, si anume PSD-ul, au in continuare o preocupare in a se ascunde dupa formule care sa se numeasca oricum altfel. Aceasta neasumare a propriei identitati este un semn, dupa parerea mea, ca nu ne asteapta un viitor prea bun nici cu domnul Ponta presedinte si nici cu PSD-ul in calitate de partid dominant al urmatorilor ani….

Tot ce pot sa constat, cu mare tristete e ca aceasta campanie electorala, din acest an, a fost de departe cea mai slaba – a avut nivelul cel mai scazut.

Inclusiv cele doua intalniri intre finalisti nu s-a spus si nu s-a intamplat nimic esential. Dupa parerea mea, acesta e inca un semn de boala, de boala profunda a spatiului politic romanesc.

Rep: Ca om politic, va intreb, ce veti face: Klaus Iohannis sau Victor Ponta?

Citeste si: DE CE NU A FOST SPRIJINIT IOHANNIS IN TURUL II DE ANTONESCU SI BASESCU

C.A: Pentru destui oameni, printre care ma numar, nu e o duminica vesela. Nu vreau sa spun mai mult. Nu vreau sa spune mai mult pentru ca nu am intervenit in aceasta campanie spre mirarea unora, spre iritarea altora. Voi explica poate, dupa ce se incheie, de ce am tacut. si pentru ca mai sunt doar cateva zile pana atunci, nu voi incalca aceasta decizie acum.

Rep: Va duceti la vot duminica?

C.A: Nici macar asta nu am sa va spun.

Rep: Vrem sa stim daca ingrosati numarul nehotaratilor?

C.A: Eu am pledat, de 25 de ani, pentru folosirea acestui drept esential in democratie, un drept pentru care in Romania s-a si murit. si de altfel, cel putin in primul tur asta am si spus. Principalul motiv care m-a dus la urne a fost respectul pentru acest drept si solidaritatea pentru toti cetatenii Romaniei…E un semn foarte rau ca Victor Ponta, cu mari sanse de a deveni presedinte si oricum premier si lider al majoritatii actuale din Parlament, nu are curajul sa-si asume in fata societatii in care joaca un asemenea rol propria sa identitate si incearca inca o data sa falsifice realitatea.

Rep: Ce inseamna sa falsifice realitatea?

CA: Sa prezinte un PSD care si-a anexat cateva grupuri de profitori politici sub forma unei mari coalitii purtand si un nume care a insemnat cu totul altceva ca realitate politica, ca asteptare publica si ca proiect.