CRIN ANTONESCU: Liberalii au facut o altfel de CAMPANIE, una fara amenintari cu puscaria si salturi cu parasuta

CRIN ANTONESCU, presedintele Partidului National Liberal (PNL), a acordat un interviu in care a vorbit despre apropiatele ALEGERI EUROPARLAMENTARE din 25 mai. Liderul liberal a evaluat CAMPANIA ELECTORALA, programul economic lansat de PNL in cadrul acesteia, dar si masurile concrete pe care le propune formatiunea politica pe care o conduce.

CRIN ANTONESCU a dezvaluit si care este scorul pe care liberalii mizeaza sa-l obtina la ALEGERILE EUROPARLAMENTARE si a transmis un mesaj cetatenilor in vederea votului de duminica.

In continuare va prezentam, integral, INTERVIUL acordat de CRIN ANTONESCU:

Duminica 25 mai sunt ALEGERI EUROPARLAMENTARE. Ce rezultat credeti ca va obtine PNL?

Am constatat ca una dintre temele dezbatute intens in ultimele saptamani a fost REZULTATUL pe care il va obtine PNL la aceste ALEGERI. Pe de-o parte acest lucru imi spune ca PNL este un partid puternic, iar de parcursul sau depinde in mare masura modul in care se va configura scena politica romaneasca de acum inainte. Pe de alta parte am toate motivele sa fiu optimist. Am mers peste tot in tara, am vorbit cu oamenii, liberalii sunt mobilizati si determinati. Eu nu ma uit la sondaje, la manipulari si la propaganda. PNL are toate date si premisele pentru a obtine un rezultat bun, peste 20%: are organizatii puternice, reprezentantii sai conduc 25% din administratiile locale, are cei mai buni candidati si are o oferta politica serioasa pentru Parlamentul European si pentru Romania.

Si daca totusi obtineti mai putin de 20%?

Aici se vehiculeaza doua scenarii: cel peste 20% si cel sub 20%. Este limpede ca exista o presiune enorma asupra PNL si o propaganda neobosita, in special din zona PSD, impotriva PNL pe tema lui 20%. Eu si noi in PNL operam cu primul scenariul si dam pana la capat aceasta batalie. Orice scrutin reprezinta un moment important in viata unui partid, dar si o oportunitate, de a ne evalua fortele, de a vedea ce am reusit sa construim si ce nu si un prilej de reasezare. Deci, recunoscand importanta si miza acestui moment, nu cred totusi ca trebuie supraestimat ca incarcatura emotionala. Partidul National Liberal este suficient de matur, de solid si puternic si are suficiente resurse interne, de ideisi de oameni, pentru ca dupa 25 mai sa continue sa construiasca o oferta viabila pentru Romania. Cine crede altceva se inseala. PNL va iesi intarit din aceste ALEGERI.

Citeste si: ANTONESCU, siderat: Ce au facut aseara Gadea, Ponta si candidatii PSD nu am vazut de pe vremea lui CEAUSESCU 

Ne apropiem de finalul CAMPANIEI ELECTORALE pentru ALEGERI EUROPARLAMENTARE. Cum evaluati aceasta campanie?

Partidul National Liberal a incercat sa faca o altfel de CAMPANIE, in care sa vorbim despre echipa noastra de candidati, despre programe si solutii liberale. Am prezentat mai intai PROGRAMUL „Prosperitate. Natiune. Libertate” pe care l-au asumat reprezentantii nostri in Parlamentul European. Saptamana trecuta am lansat in dezbatere publica directiile unui nou program economic liberal intitulat „Economia liberala. Prin noi insine”, care este un program curajos de dreapta si propune schimbari fundamentale pentru economia romaneasca. Noi am considerat ca trebuie sa vorbim despre lucrurile care ii preocupa cu adevarat pe cetateni si si ca aceasta campanie trebuie sa insemne altceva decat amenintarile cu puscaria si saritul cu parasuta.

Constat insa cu regret ca a fost o campanie denaturata si deturnata. Victor Ponta a inlocuit dezbaterea despre guvernare si despre teme europene cu o campanie prezidentiala proprie, faraonica si sfidatoare prin amploare, si cu minciunile despre USL. Iar Traian Basescu a actionat ca agent electoral pentru un partid politic. Toata aceasta cearta aparenta intre Victor Ponta si Traian Basescu, chiar pe subiecte care trebuie tratate cu maxima seriozitate, cum ar fi politica externa, au umbrit campania.

Din acest motiv am spus ca avem deja doua tandemuri care s-au profilat pe scena politica: tandemul Ponta – Basescu, pentru ca amandoi sunt exponentii aceluiasi stil de a face politica si tandemul pe care Klaus Johannis si cu mine in propunem. Romanii au de ales intre Antonescu si Johannis sau Ponta si Basescu.

Citeste si: ANTONESCU: Tinta PSD este ca PNL sa esueze

De ce ati lansat acum un nou program economic?

Pentru a raspunde unor realitati politice si economice.

In primul rand pentru ca asa cum am spus si anterior lipsa programelor si solutiilor este pe buna dreptate reclamata de opinia publica. Romaniei ii lipseste de multa vreme incoace un proiect de tara, o directie, o viziune care sa raspunda la intrebarea incotro mergem, cum va arata aceasta tara peste 10, 20 de ani si ce vrem sa construim. Programul „Economia liberala. Prin noi insine” este fundamentul de la care vrem sa dezvoltam un asemenea proiect de tara, prin dezbateri, prin consultari cu opinia publica, societatea civila, cu toti cei interesati si coaguland, de ce nu, un acord politic cat mai larg, astfel incat indiferent cine se afla la guvernare la un moment dat Romania sa aiba o directie clara.

In al doilea rand, tot politic vorbind, in Programul de guvernare al USL noi am introdus o serie de masuri liberale, care erau menite a misca economia, precum reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Fostii nostri parteneri nu au dorit sa le aplice si le-au amanat la infinit. Odata incheiat proiectul USL, PNL avea datoria de a-si asumesi ce a functionat, dar mai ales ce nu a functionat si sa vina in fata opinie publice cu o viziune liberala. PNL se pregateste de guvernare, avem o echipa, o propunere de prim-ministru, pe Klaus Johannis si, iata, directiile unui nou program economic, care inseamna o schimbare totala de abordare.

In fine, am pornit de la o realitate economica. Astazi economia Romaniei stagneaza, mediul de afaceri este sufocat de birocratie, de un stat intruziv, de un nivel ridicat al taxelor si impozitelor, iar perceptia publica generala este ca lucrurile merg intr-o directie gresita. Toate acestea, pe care le simt oamenii pe propria piele, contrazic raportarile triumfaliste si statisticile cu care se lauda Victor Ponta si care amintesc de epoca ceausista a implinirilor marete. Victor Ponta va trebui sa inteleaga la un moment dat si va fi obligat de opinia publica sa inteleaga ca propaganda televizata nu tine loc de masuri economice reale, iar sloganele mincinoase nu pot ascunde esecul actualei guvernari. Prin urmare, PNL vine cu cateva obiective majore.Primul nostru obiectiv este sa cream o clasa de mijloc puternica, pentru ca numai o clasa de mijloc puternica inseamna o economie prospera, mai putina saracie si mai putina coruptie. Atunci cand 50% dintre romani vor fi realmente in clasa de mijloc in Romania nu vor mai fi baroni locali. Singura cale de a scapa de baronii locali este sa dezvoltam clasa de mijloc. PSD are astazi interesul sa tina Romania saracita, dezbinata si feudalizata, pentru ca asa isi asigura voturile.

Ce masuri concrete propuneti?

Cota unica de 16% este deja un brand al PNL. PNL a introdus cota unica si a aparat-o in guvernarea Ponta, stiut fiind faptul ca PSD a dorit o impozitare progresiva crescuta. Noi propunem generalizarea cotei unice de 16% pentru toate tipurile de taxe si impozite, incluzand aici reducerea TVA de la 24% la 16%. Trebuie sa intelegeti insa ca o asemenea masura porneste de la o abordare cu totul diferita fata de cea a actualei guvernari. Noi liberalii consideram ca singura solutie de deblocare a economiei este reducerea fiscalitatii si ca numai prin masuri care sa stimuleze mediul de afaceri putem spera la crestere economica reala, pe care oamenii sa o resimta efectiv. Si mai credem ca politica fiscala este cea care decide politica bugetara si nu invers, adica nu ne stabilim prioritatile si masurile in functie de calculele domnilor Voinea si Gherghina, ci invers, construim bugetul in functie de viziune si prioritati. Daca nu va lua masuri curajoase, care sa creeze o rupere de ritm in economie, Romania va fi condamnata sa ramana la periferia Europei. Eu cred ca, prin acest program, PNL are puterea de a schimba economia romaneasca.

Citeste si: CRIN ANTONESCU: VICTOR PONTA protejeaza actiunile si intentiile de coruptie si feudalizare a Romaniei 

Pentru a guverna veti avea insa nevoie de aliati. Se intrevede o noua alianta pe dreapta spectrului politic?

Discutia despre dreapta este una complicata, dar un lucru trebuie lamurit de la bun inceput. Prin programul nostru economic noi spunem ce inseamna pentru PNL dreapta. Cine vrea sa discute despre dreapta, sa discute despre acest program. Dreapta nu inseamna sa te imbraci in blugi si sari cu parasuta. Dreapta nu inseamna sa fii cu Basescu sau sa fii impotriva lui Ponta. Orice discutie despre dreapta trebuie facuta in opinia noastra in jurul unor idei fundamentale, nu al unor persoane si trebuie scoasa din logica „cine cu cine se aliaza”. Despre aliante electorale, de tipul celor care au existat in trecut, nu mai poate fi vorba.

Ce le spuneti oamenilor pentru ziua de 25 mai?

In primul rand sa vina la vot, pentru ca este dreptul lor, pentru ca este momentul cel mai important in democratie si pentru ca miza acestora alegeri nu este doar Parlamentul European, ci parcursul Romaniei pe termen lung: fie construim o Romanie cu adevarat europeana si o economie liberala, fie devenim o feuda rosie, pe care si-o disputa baronii locali ai PSD. Oamenii trebuie sa stie ca daca stau acasa de fapt nu-i sanctioneaza pe politicieni, dimpotriva. Un vot neexprimat este un vot pentru PSD la aceste alegeri.

In al doilea rand le spun sa voteze PNL. Avem cea mai buna echipa de candidati care pot influenta prin politica europeana viata fiecaruia dintre noi. PNL este singurul care poate opri PSD sa acapareze toata Romania si are puterea de a schimba directia gresita in care actuala guvernare ne duce.Avem solutii liberale si suntem pregatiti cu o formula de guvernare viabila, cu Klaus Johannis prim-ministru.

Sursa foto: adevarul.ro