CRIN ANTONESCU, ANUNT BOMBA: MA RETRAG DIN VIATA POLITICA, E FOARTE PUTIN PROBABIL SA MAI CANDIDEZ

FOST PRESEDINTE PNL, CRIN ANTONESCU, ROCADA, PREZEIDENTIALE, KLAUS IOHANNIS, PRESEDINTELE ROMANIEI, CANDIDATURA, DISCUTIE, IPOTEZA

Crin Antonescu a declarat duminica seara, invitat la B1 TV, ca sunt foarte mici sansele sa mai candideze dupa ce isi va incheia mandatul de parlamentar, precizand ca foarte probabil se va retrage din politica in favoarea unor “lucruri minunate”, precum revenirea la catedra sau pasiunea de a scrie o carte.

“Sunt relaxat si multumit de deciziile mele. A fost un act exclusiv de vointa proprie. Am un mandat de parlamentar pe care il voi duce la capat, dar nu intentionez sa revin in valtoarea activitatii politice”, a spus Crin Antonescu.

“Foarte putin probabil sa mai candidez. Foarte probabil ma voi retrage, sunt atatea lucruri minunate de facut. Aceste decizii vin din constatari, sunt foarte multe optiuni in viata. Mi-ar placea sa revin la catedra, mi-ar placea sa scriu”, a spus Antonescu.

“Nu exista in viata politica romaneasca traditia ca liderii sa-si asume rezultatul unei batalii. Asistam dupa esecuri politice la o cautare de vinovati, lucru pe care cu mare usurinta puteam sa il fac si eu. Alegerile europarlamentare in Romania sunt cu miza cea mai mica, dar rezultatul alegerilor europarlamentare imi aratau mie ca daca tot ce am construit in 5 ani rodeste si daca acest partid asa cum era atunci are forta de a se bate mai departe singur intr-un proiect major. Rezultatul a fost clar. Si domnul Klaus Iohannis a demisionat atunci. Nu s-a intamplat nimic peste noapte, se intampla in ani. Sunt oameni care fac politica si pentru altceva decat de a avea functii inalte. In politica romaneasca este ingrozitor de multa mizerie morala, ignoranta, incultura, agresivitate, pe care le inghiti, le aspiri, le traiesti an de an”, a completat Antonescu.

Mondo News iti recomanda si: CRIN ANTONESCU: Romania va fi REGIM PREZIDENTIAL. Klaus Iohannis, un presedinte EXTREM de PUTERNIC

Daca nimeni nu intelege (de ce a demisionat – n.r.), imi pare rau, e problema lor. M-am batut cu Victor Ponta, nu pentru presedintia mea, nu am construit USL pentru candidatura mea. Am facut eforturi mari de tot, la limita puterilor mele”, a adaugat fostul lider liberal.

“In politica am fost un om cinstit. Nu le-am cerut colegilor mei acte dubioase. Le-am spus ca in politica se poate gresi, va rog un singur lucru: nu furati. Nu va bateti joc de sperantele acestor oameni. Din momentul in care foarte multi dintre cei pe care ii sustinusem ca presedinte, ii adusesem in Guvern, ajung prin puscarii, prin arest, lucrurile astea te apasa si te fac sa te autochestionezi ca lider“, a mai spus Crin Antonescu, care a adaugat ca “pe Iohannis l-am adus pentru ca era Klaus Iohannis”.

“Imi trebuia un proiect pe care Klaus iohannis nu a avut timpul sa mi-l faca cunoscut. Dincolo de ideea lucrului bine facut, mie imi trebuie mai mult Ce lucru si ce inseamna bine facut. Implicarea mea in campania candidatului Klaus Iohannis nu se putea face oricum. Nu pentru ca as fi avut un rol special, nu am avut foarte multa compatibilitate cu aceasta campanie. Comportamentul nepotrivit si bizar al catorva oameni din partid in preajma acelor momente. Nu am niciun resentiment si am facut foarte onest lucrul de care eram sigur: am spus nu votati Victor Ponta. Era lucrul pentru care puteam garanta. Eu am decis sa ma retrag din fruntea PNL pentru ca nu s-a atins o tinta, apoi partidul a avut o alta optiune si s-a dovedit ca era cea buna si consider ca e un capat de ciclu si ca la nivelul exitentei mele capitolul politic este incheiat”, a mai spus Antonescu.

Te-ar putea interesa si: Antonescu: I-ar fi fost mai bine lui Victor Ponta sa plece imediat dupa alegeri

Intrebare Ion Cristoiu: Exista vreo enigma a acestui an care ar merita studiata de istorici?

“A fost un an exceptional, cel mai semnificativ pentru mine ar fi sa intelegem si sa stim despre toate resorturile care in intervalul dintre turul I si turul II au declansat un asemenea dezechilibru. Eu am spus din cursul campaniei ca Ponta este favorit ca e foarte greu sa piarda PSD, dar ca dnul Iohannis se afla bine plasat, are sansa sa fie in locul potrivit la locul potrivit daca Ponta continua cu niste greseli uriase. Rezultatul alegerilor ramane un mic miracol, care pe mine ma bucura numai ca sunt circumspect, ma bucura ca macar la turul II exista o asemenea mobilizare, o asemenea iesire la suprafata a energiilor progresiste. Si totusi mi-ar placea exista o curiozitate sa stim tot ce a declansat aceste resorturi. Stiu ce s-a intamplat cu Ponta si PSD, stiu ce s-a intamplat cu mine si PNP, chiar si cu domnul Basescu, aici insa imi scapa cum s-a intamplat ca rezultatul alegerilor sa fie atat de spectaculos”, a raspuns Antonescu.

Intrebare Ion Cristoiu: PNL sub conducerea dvs incepuse sa fie atent si la statul de drept opus zornaitului catuselor, inteles nu numai ca o cantare a institutiilor de forta. Credeti ca PNL ar trebui sa-si asume si aceasta tema a unei contraponderi a societatii, a presei, a dreptului la imagine fata de institutiile de forta?

“In perioada in care eu am fost presedintele PNL asta a fost principala batalie cu ce am numit regimul Traian Basescu. Nu am crezut niciodata si niciun liberal adevarat nu crede si nu confudna statul de drept cu zornaitul de catuse. Statul de drept inseamna si domnia legii, echilibrul puterilor in stat in garantiile individuale impotriva institutiilor de forta. Eu nu am culpabilizat nici SRI, nici DNA nici alte servicii pentru ca asta este in logica lucrurilor. Nu sunt de vina serviciile ca au prea multa putere, inseamna ca avem o societate civila un corp politic slabe. Echilibrul trebuie dat de politicieni la fel de puternici, de Parlament credibil, de societate civila credibila.  Coruptia este o amenintare la adresa democratiei. In acest moment, serviciile si in special SRI se afla in fata unei scene politice devastate si nu din vina sa. Reformarea clasei politice nu se face nici cu DNA-ul, nici cu SRI-ul”, a raspuns Crin Antonescu.

Intrebare Ion Cristoiu: Daca puteti spune ca il cunoasteti pe Klaus Iohannis si daca da, ne putem astepta la surprize de partea lui Klaus Iohannis sau este cel din primele doua luni de mandat?

“Parcursul lui Iohannis este unul normal, foarte bun si previzibil. Depidne la ce se asteapta fiecare. Domnul Iohannis a sus doua lucruri foarte grele in campanie: candidez si vreau sa fiu presedinte pentru a schimba modul de a se face politica in Romania. Asta este o declaratie coplesitoare. Doi, dnul Iohannis este si prin experienta sa de viata si prin natura sa un om asezat, calm,c are face lucrurile pas cu pas dar cu o tenacitate si forta iesite din comun. Va fi un presedinte extrem de puternic al Romaniei, va fi un regim prezidential. Imi doresc si nu am motive sa fiu pesimist ca forta pe care imprejurarile istoriei acestor ani i-o dau lui Iohannis sa fie folosita in directia corecta”, a raspuns Antonescu.

Ion Cristoiu: Culmea ca si eu am sesizat ca va fi un regim prezidential puternic. Mai puternic decat al lui Basescu?

“Sper ca da. Eu si PNL-ul nu am acuzat niciodata pe Basescu ca este un presedinte puternic, ci abuziv. Iohannis sper sa fie mai puternic decat Basescu. Vom vedea ce se va intampla, nu depinde doar de Klaus Iohannis, lucrurile pot merge in bine si in mai putin bine in functie de ceilalti actori politici. Iohannis se bucura de credibilitate, el poate sta in fata tuturor riscurilor”, a adaugat fostul lider al PNL”.