Crin Antonescu: Modificarea Codului penal in cazul libertatii de exprimare o vom aborda urgent

Crin Antonescu, a declarat, duminica seara, ca la nivelul Parlamentului va fi promovata urgent initiativa legislativa care va modifica Codul penal in ceea ce priveste libertatea de exprimare fata de actele justitiei si care ar ingradi libertatea presei.

“Al doilea subiect (n.r. al discutiilor din USL), care este urgent si care va fi abordat maine si care sper sa fie rezolvat cat mai repede este articolul 276 din Codul penal.  Vom interveni in Parlament, unde vom sustine un proiect de lege care exista deja semnat de mai multi parlamentari privitor la art. 276 care in opinia noastra aduce o inacceptabila a ingradire a libertatii presei inainte de toate si pe care dorim sa-l remediem in spiritul cel democratic”, a sustinut Antonescu.

Pe 30 octombrie 2013, liderul deputatilor PNL George Scutaru si deputatul Alina Gorghiu au anuntau depunerea unei propuneri legislative care abroga din noul Cod penal, care intra in vigoare la 1 februarie 2014, prevederea care instituia sanctiuni pentru declaratii critice la adresa actiunilor magistratilor.

Initiativa legislativa semnata de Scutaru, Gorghiu, Crin Antonescu, dar si cea mai mare parte a parlamentarilor PNL abroga articolul 276 din Legea 286/2009 privind Codul penal.

Semnatarii au mentionat ca solicita adoptarea propunerii legislative in procedura de urgenta, astfel incat sa intre in vigoarea inainte de 1 februarie 2014.

Citeste si: Crin Antonescu a catalogat o eventuala remaniere a ministrilor liberali drept o fantezie de presa

Argumentele prezentate de Scutaru si Gorghiu vizeaza faptul ca respectivul articol ar ingradi libertatea de exprimare garantata prin legea fundamentala si Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

“Dispozitia este de natura sa ingradeasca libertatea de exprimare, instituind sanctiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale. Rolul mass-media este acela de a culege informatii si de a realiza cercetari in orice domeniu si de a transmite ulterior aceste informatii publicului”, motiveaza initiatorii propunerii legislative.

Articolul 276 din noul Cod penal, intitulat “Presiuni asupra justitiei”, precizeaza: “Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”.

Sursa foto: pnl.ro