Crin Antonescu propune o serie de reforme si modificari la Senat

Crin Antonescu, presedintele Senatului, isi doreste cateva modificari necesare in cadrul Camerei Superioare la conducerea careia se afla. Liderul liberal isi doreste cateva modificari care vor pune accent pe comunicarea intre Senat si Guvern, dar si pe transparenta unor decizii.

Prima masura pe care Crin Antonescu o doreste este participarea lunara a premierului Victor Ponta in Senat, unde timp de doua ore primul ministru sa discute cu senatorii pe marginea unor decizii ale Cabinetului si sa raspunda la anumite intrebari. Aceasta intalnire lunara s-ar putea numi Ora Guvernului.

O alta propunere facuta de liderul liberal ar fi prezenta saptamanala, la Senat, a unui ministru care sa discute cu membrii Camerei Superioare despre situatia in care se afla institutia pe care o conduce, aceste discutii fiind menite sa asigure si o transparenta a comunicarii intre Senat si membrii Guvernului Ponta. 

Presedintele PNL doreste si infiintarea unui sistem de raportori si contraraportori pe proiecte de lege, acesteia din urma venind din partea Opozitiei.

Antonescu a precizat ca nu cunoaste toate detaliile legate de modificarile operate marti in Camera Deputatilor, dar “daca ingrijorarile se definesc, o discutie politica si juridica are loc, nimeni nu intentioneaza sa faca lucruri pe ascuns”.

Crin Antonescu a acuzat faptul ca “institutii importante ca DNA si ANI au comunicat opiniei publice in mod fals ideea ca parlamentarii s-au scos in afara legii sau deasupra legii, ca vor putea comite orice infractiune si ca nimeni nu mai are vreo jurisdictie asupra lor pe motivul ca nu mai sunt definiti ca functionari publici”.

“E o minciuna, nu s-a intamplat evident nicio lovitura de stat. Este o modificare la o lege” care poate fi insa atacata la Curtea Constitutionala daca exista “chestiuni discutabile”, iar presedintele are dreptul sa solicite reexaminarea legii, a adaugat acesta.

Sursa foto: gov.ro