Crin Antonescu: Basescu a sustinut infiriparea unei actiuni extremiste. LIVE TEXT

antonescu

Presedintele PNL, Crin Antonescu, sustine marti, de la ora 14.00, o conferinta de presa la sediul PNL, prima de la intoarcerea din concediu. Mondo News va transmite in format Live Text cele mai importante declaratii ale liderului PNL.

UPDATE

– Nu sunt aici ca sa polemizez cu toate inventiile de vara ale d-lui Basescu.D-nul Vona Gabor, liderul unui partid clasat in mediile politice europene ca un partid extremist, cu un discurs izolat care ne aduce aminte de trista perioada a anilor 40, cu continut xenofob, ultranationalist, liderul Vona Gabor recidiveaza in privinta Romaniei si raporturilor dintre cele doua tari si face declaratii inacceptabile. Salut reactia MAE, o reactie promta, echilibrata si suficienta pentru ce inseamna d-nul Gabor. Salut in mod special declaratia presedintelui UDMR, o declaratie impecabila din punctul meu de vedere, care arata ca UDMR reprezinta singular interesele comunitatii etnice maghiare din ROmania. Ceea ce s-a intamplat e un lucru inacceptabil, dar nu este cel mai grav lucru, pentru ca vorbim de un lider al unui partid care nu reprezinta oficial statul maghiar.

– Evolutia relatiilor oficiale a fost una foarte buna incepand cu tratatul de buna vecinatate din 1996. Sa vedem totusi cum s-a ajuns aici. Care este cauza unor asemenea declaratii. Cauza e simpla: ap[ropierea alegerilor din Ungaria si faptulc a de cativa ani, Romania a fost consacrata ca poligon electoral penbtru lupta politica din Ungaria. S-a ajuns aici pentru ca seful statului roman, Traian Basescu, care ne spunea zilele trecute ca a lasat ca sef al statului sa vada pana unde merg lucrurile, a incurajat din ratiuni politicianiste. L-a incurajat atunci cand era nemultumit ca UDMR-ul nu i se aliniaza, a sustinut tacit infiriparea unor formatiuni extremiste in comunitatea maghiara din Romania, din fericire minoritare.

– A incurajat aceasta situatie atunci cand d-nul Tokes Laszlo a fost pus de Viktor Orban cu acceptul parlamentarilor PDL membri ai grupului PPEE si cu lobby-ul explicit al sefului statului roman pentru admiterea lui Tokes. Cand noi din Opozite am spus atunci ca nu-i normal, am fost taxati de Traian Basescu, de d-nul iluminat Preda, ca suntem sovini, cand Traian Basescu a ajuns in situatia fara precedent de a multumi public primului ministru al altei tari pentru alegerea sa ca presedinte in Romania. S-a creat un precedent ca d-nul Viktor Orban si altii sa faca poligon electoral unguresc in Romania. Este singurul sef de stat din istoria Romaniei care a multumit celor doi pentru ca a fost ales presedinte al Romaniei.

– Toate aceste lucruri au facut ca declaratiile inacceptabile ale liderului partidului Jobbik sa fie ceva obisnuit. Nu e nevoie de nicio cruciada impotriva Budapestei si nu se poate asuma vreun leadership, ca sa-l citez de la Joseni. A ridicat vreodata Basescu in vreun Consiliu European vreo problema ca statul ungar vorbeste lucruri nepotrivite? Nu. Ridica la Joseni, nu pentru cei din Ungaria care trebuie sa-si ia seama ca nu se poate proceda asa in raport cu un stat, o ridica pentru cati electori mai gaseste in Romania.

– Ne batem in politica interna, incercam sa strangem puncte electorale, dar nu ne putem permite sa aducem politica externa in aceasta zona a jocului electoral. Asta s-a intamplat, din interesul pentru cateva puncte, Basescu a permis transformarea Romaniei in poligon electoral pentru Orban si acum pentru Jobbik. Acum dintr-o incercare vecina cu penibilul declanseaza cruciade cu Budapesta. Desi cu atatea probleme, din ce in ce mai criticat, Orban continua sa fie un lider care in Europa vorbeste apasat, in vreme ce Basescu a facut din Romania in 9 ani un membru UE tinut la colt, cum nu e Ungaria. Un membru al UE pus mereu sub diverse suspiciuni, pus mereu in picioare in vreme ce altii stau jos, asta a facut Traian basescu cu Romania. De asta n-are cum sa declare ca asuma vreun leadership. Romania are nevoie de prestigiu si atata timp cat Romania va face asta, nimeni din Ungaria nu-si va mai permite sa vina la noi si sa faca asa ceva.

– Politica externa nu se face cu declaratii de razboi, ofensive, de punere la punct a cuiva in context electoral. Asta este provincialism, marginalitate, asta este caricatura. Romania merita sa se comporte serios, sa fie tratata serios, sa nu mai fie victima alegerilor altor tari. 

– Despre mine si Victor Ponta, Basescu a spus ca suntem descalificati in politica externa, izolati pe plan international. In mai putind e jumatate de an, Victor Ponta a avut intalniri la nivel inalt in toata UE, mai multe decat a avut Traian Basescu in doua mandate. La randul meu, am avut intalniri in calitate de presedinte al Senatului in toata lumea. Nu suntem deloc izolati. Incercam sa recuperam statutul Romaniei, pierdut de Traian Basescu si guvernele sale in ultimii ani. Astazi nu-i nevoie de vreo cruciada impotriva Budapestei. E nevoie sa fim seriosi, fermi, sa nu punem 2, 3, 5 , 7 procente electorale deasupra prestigiului tarii. 

– Sper ca peste 5 ani, in 2018, cand vom sarbatori un secol de la intregirea Romaniei, tara noastra va fi reprezentata demn. Politicile guvernului vor face ca in aceasta tara, toti cetatenii si toate comunitatile, sa traiasca ceva mai bine si mai civilizat, in sensul prosperitatii si prestigiului. La asta sper si nu la momente caraghioase de vara.

– D-nul Traian Basescu nu s-a adresat in niciun fel autoritatilor de la Budapesta. S-a adresat intr-un fel de miting electoral, cetatenilor romani scandalizati de declaratiile obraznice ale unor politicieni maghiari. Ca pozitie oficiala in calitate de sef al statului, eu nu vad nicio reactie. 

– Nu mi-am incheiat concediul. De cate ori am ocazia sa ma intalnesc cu d-nul Ponta, o fac cu placere. Eu am comunicat in toata aceasta perioada telefonic cu d-nul Ponta. Sper ca astazi sa ne si intalnim, nu avem pe agenda un subiect privindu-l pe Ovidiu Silaghi. 

– Institutia unde lucrez eu, Senatul Romaniei, nu e in activitate, este in vacanta parlamentara. Eu consider ca rolul nostru al celor care facem politica nu este acela de a oferi in permanenta un duel al declaratiilor. Daca s-a dus d-nul Basescu la mare, nu trebuie neaparat sa apar si eu si sa spun ca-i asa, sa nu-i asa. Nu fac comentarii de pe plaja, nu povestesc cat am slabit, incerc o comunicare esentiala. Aceasta problema care priveste relatia Romaniei cu Ungaria mi se pare o tema majora, la care nu trebuie raspuns la 5 minute, ci in momentul in care ai ceva de spus. Nu am considerat ca la celelalte declaratii ale d-lui Basescu trebuie raspuns.