Crinuta Dumitrean, fosta sefa ANRP, retinuta pentru 24 de ore in dosarul Bica

Crinuta Dumitrean, fosta presedinta a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a fost retinuta luni seara, pentru 24 de ore, de procurorii DNA, ea fiind cercetata pentru abuz in serviciu, in acelasi dosar in care fosta sefa a DIICOT Alina Bica este arestata preventiv.

Crinuta Dumitrean va fi prezentata, marti, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

DNA informeaza, intr-un comunicat remis presei luni seara, ca procurorii anticoruptie au dispus “punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a inculpatei Dumitrean Crinuta-Nicoleta, la data faptelor presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, ambele pentru infractiunea abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.

DNA precizeaza in comunicat ca in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale a reiesit ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

Citeste si: CATALIN TEODORESCU, IN PRAGUL ARESTARII. DNA CERE PARLAMENTULUI AVIZ PENTRU INCUVIINTAREA ARESTARII DEPUTATULUI IN DOSARUL BICA

“La data de 15.03.2011, inculpata Dumitrean Crinuta-Nicoleta, in calitate de presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, impreuna cu ceilalti membri ai comisiei, prin exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu, a aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutiu Emil, prin care a fost stabilita valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren in suprafata de 13 hectare, situat in Bucuresti, prin supraevaluarea acestuia, ceea ce a condus la un prejudiciu de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentand supraevaluarea), concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata ca expertul a folosit, in cadrul metodei comparatiei vanzarilor, variabile (terenuri) care nu erau asemanatoare cu terenul supus evaluarii, din punct de vedere al suprafetei, locului amplasarii si datei evaluarii.

Citeste si: CRINUTA DUMITREAN SI ALINA BICA AU ACTIONAT CONCERTAT SI S-AU SUSTINUT UNA PE CEALALTA IN COMISIA ANRP, POTRIVIT DNA

Aprobarea raportului de evaluare intocmit de expert, corespunzator dosarului nr. 22714/FFCC, de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, s-a facut cu incalcarea dispozitiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, care prevad ca, in baza raportului de evaluare, Comisia Centrala va proceda fie la emiterea deciziei reprezentand titlul de despagubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare. Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au realizat faptul ca valoarea terenului era supraevaluata, aspect care reiese si din faptul ca, in sedinta din 24.02.2011, cand dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului.”

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.