Cristi Diaconescu: Interpretarea ungurilor a Tratatului cu Romania seamana cu cea a Rusiei privind anexarea Crimeei

Cristian Diaconescu a declarat sambata, pentru Mediafax, ca interpretarea pe care Ministerul ungar de Externe o da Tratatului politic cu Romania, in legatura cu autonomia teritoriala pe criterii etnice, “este foarte asemanatoare cu motivarea Federatiei Ruse privind anexarea Crimeei”, a declarat, sambata, pentru Mediafax, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, candidat la alegerile prezidentiale.

“Eforturile statului ungar prin care se cauta legitimarea, pe baza dreptului international, a ideii de autonomie teritoriala pe criterii etnice sunt inutile”, a spus Cristi Diaconescu, care a adaugat ca “recenta decizie a Comisiei Europene prin care s-a respins Intiativa cetateneasca, initiata de UDMR si sprijinita, printre altii, de Ungaria,este foarte clara, şi anume drepturile minoritatilor sunt categoric recunoscute in contextul normelor interne ale statelor membre”.

Citeste si: CRISTIAN DIACONESCU: Imi duc CANDIDATURA pana la SFARSIT

Cristian Diaconescu a mai spus ca, de altfel, acesta a fost si “sensul dialogului romano-ungar pe aceste teme pe toata perioada in care a functionat Comisia bilaterala privind drepturile minoritarilor din cele doua tari, constituita in baza Tratatului politic de baza”.

Problematica acordarii autonomiei nu incalca Tratatul de baza romano-ungar, in contextul in care documentul stipuleaza ca situatia minoritatilor etnice este o chestiune bilaterala, afirma Anna Nagy, purtatorul de cuvant al Ministerului ungar de Externe, conform MTI.

Citeste si: CRISTIAN DIACONESCU: Cei care contesta candidatura mea nu sunt de acord cu initiativa pentru CONFISCAREA AVERILOR ILICITE

Anna Nagy a facut aceste declaratii ca reactie la afirmatiile facute de ministrul roman de Externe, Titus Corlatean. “Ungaria a aratat foarte clar ca situatia minoritatii maghiare din Romania nu reprezinta o afacere interna a Romaniei, iar fostul ministru de Externe Janos Martonyi a reiterat acest lucru cu ocazia vizitei la Bucureşti efectuate in martie anul trecut”, a subliniat Anna Nagy.