CRISTIAN BUSOI, acuzat ca a PLAGIAT in lucrarea de doctorat. Reactia liberalului

CRISTIAN BUSOI, europarlamentar si potential candidat PNL la Primaria Capitalei, este acuzat de plagiat in lucrarea sa de doctorat, sustinuta in 2010. Liberalul respinge orice acuzatie de plagiat.

O analiza publicata de platforma Contributors scoate in evidenta pasaje intregi copiate fara citare in lucrarea lui BUSOI din alti autori sau, culmea, din articole scrise chiar de BUSOI.

“Resping orice fel de acuzatie de plagiat, care nici macar nu se sustine. Este o teza la care am facut zeci de interviuri cu fosti ministri ai Sanatatii si am studiat programe de guvernare. Chiar autorul (articolului Contributor – n.r.) admite ca sursele sunt trecute. Nu am nicio neliniste, pentru ca stiu ca am respectat regulile academice”, a spus CRISTIAN BUSOI, pentru Romania TV.

Eurodeputatul a mai adaugat ca, ulterior sustinerii lucrarii de doctorat, a verificat cu softuri IT daca exista pasaje care pot fi considerate plagiate si nu a gasit. 

“Stiu cat am lucrat la teza, era o tema neabordata pana la acel moment. Este vorba de munca mea. Nici cele mai dure comisii din lume nu cred ca ar putea incadra aleasta lucrare ca plagiat”, a afirmat BUSOI.

El a tinut sa precizeze ca nu va intreprinde nicio actiune impotriva autorului analizei Contributors.

“Nu sunt adeptul trimiterii in judecata a unor jurnalisti. Este punctul lor de vedere, il respect. Sunt constient si ca se apropie campania electorala si imi asum lucrul acesta”, a precizat CRISTIAN BUSOI.

CRISTIAN BUSOI si-a dat doctoratul in 2010, la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara, cu o lucrare despre sanatatea publica si managementul sanitar, intitulata “Politici de sanatate in programele electorale si de guvernare in perioada de tranzitie”.

Contributors.ro publica o analiza a lucrarii de doctorat a lui CRISTIAN BUSOI, despre care afirma ca a plagiat din alti autori, dar, culmea, si din lucrari scrise anterior chiar de el. 

Lucrarea de doctorat a lui BUSOI are 128 de pagini si este impartita in patru sectiuni. Autorul analizei a descoperit ca “prezentarea ideologiilor politice (din lucrare – n.r.) este preluata aproape in intregime din doua surse, Taranu si Pippidi, din care BUSOI copiaza si aranjeaza paragrafe fara delimitare si in cele mai multe locuri fara citare adecvata. Metoda este interesanta prin aceea ca BUSOI este in mod clar constient de necesitatea de a cita si delimita textul reutilizat, deoarece exista exemple de citare corecta din ambele lucrari, cu nota de subsol si ghilimele. Daca ar fi insa aplicate consecvent, aceste metode ar necesita includerea intre ghilimele a aproape intregului subcapitol, lucru evident inacceptabil intr-o lucrare de doctorat”, scrie Contributors.

Mai jos, CRISTIAN BUSOI ar fi plagiat si din Cristian Vladescu, nimeni altul decat coordonatorul lucrarii sale de doctorat, si chiar dinntr-un articol scris de BUSOI insusi (nu a atribuit citarea sursei, dand de inteles ca este o contributie originala a sa).

“Un element inedit in cadrul tezei lui BUSOI il constituie auto-plagiatul articolului „Sisteme de sanatate si influenta ideologiilor politice”, reprodus aproape in totalitate in corpul tezei (circa 4 pagini) fara niciun fel de citare. (…) Auto-plagiatul este de astfel definit si incriminat chiar in codul de etica al Universitatii „Victor Babes”. (…) Indiferent insa de gravitatea pe care o acordam fenomenului de auto-plagiat, relativ des intalnit si pe larg ignorat la noi, lucrurile iau o intorsatura kafkiana la constatarea ca si articolul auto-plagiat contine, la randul sau, elemente de plagiat. Sursa este din nou Vladescu iar prin preluarea „propriului” articol in teza, BUSOI agraveaza imprumutul din Vladescu, din nou fara citare”, se arata in analiza Contributors. 

Sursa foto: ziare