Cristian Cioaca, primele declaratii dupa eliberare: Totul in cazul meu se interpreteaza, o sa vorbim cand va fi cazul

Fostul politist Cristian Cioaca a dat, in aceasta dimineata, primele declaratii dupa eliberare. Daca aseara, la iesirea din inchisoare, nu a dorit sa raspunda la nicio intrebare pusa de jurnalisti, astazi Cioaca a facut cateva declaratii evazive, subliniind insa ca nu poate vorbi cu presa deoarece ar incalca dispozitia data de instanta. 

Imediat dupa ce a fost eliberat, Cristian Cioaca a mers aseara sa-si vada copilul, iar la ora transmiterii acestei stiri, fostul politist se afla la sediul Poltiei din Pitesti, unde i se stabileste programul de supraveghere. De precizat ca fostul politisti va trebui sa anunte politia pentru fiecare misare pe care o face in libertate, insa este monitorizat si printr-un dispozitiv electronic de supraveghere.

“Am un program de respectat am niste interdictii, trebuie sa merg la politie sa mi faca un program de supraveghere. Respectati lucrul asta. Intelegeti-ma! V-am rugat sa intelegeti ca am obligatiile pe care le am. O sa vorbim la momentul la care o sa fie cazul. Am interdictie de a discuta. Totul in cazul meu se interpreteaza si sunt satul de interpretari. Am vorbit cu d-vs dar atat. Respectati-mi si mie viata!”, au fost declaratiile lui Cristian Cioaca facute inainte sa intre in sediul Politiei.

Avocata Maria Vasii a declarat in urma cu putin timp ca Cristian Cioaca sau trebuie sa respecte o dispozitie legala cu privire la comunicarea cu presa, care vizeaza inclusiv aparitia in materiale video si a facut apel la presa sa nu puna in pericol libertatea clientului sau.

Afla aici detalii despre acuzatiile care i se aduc lui Cristian Cioaca

“Clientul meu are o dispozitie legala de a comunica cu presa si a aparea in clipuri video, insa doresc sa transmit rugamintea presei sa inteleaga ca in joc nu mai este o emisiune tv, ci destinul unei familii si a unui copil. Nu puneti in pericol libertatea clientului meu. Va va sta la dispozitie dupa ce va fi eliberat. In momentul in care nu-si respecta una din obligatiile masura va fi revocata si va fi din nou in puscarie. Va rog sa faceti distinctie intre profesie si abuzul de a intra in viata clientului meu. Respectati niste limite de bun simt. Locatarii blocului au fost deranjati in momentul in care jurnalistii au fost deranjat in momentul in care au intrat in casa blocului”, a declarat avocata lui Cristian Cioaca.

Fostul politist Cristian Cioaca, in cazul caruia Curtea de Apel Pitesti a decis revocarea masurii de arestare, a iesit din inchisoare, vineri seara, insa decizia de eliberare nu este definitiva.

Cioaca a fost asteptat la iesirea din Penitenciarul Colibasi de o masina si a parasit penitenciarul in jurul orei 19.45. Revocarea masurii de arestare in cazul lui Cioaca a fost decisa vineri de Curtea de Apel Pitesti.

Cei doi magistrati de la Curtea de Apel Pitesti care au judecat, joi, cererea de revocare a masurii de arestare nu au ajuns la o decizie, astfel ca aceasta a fost dezbatuta, vineri, de un complet de divergenta, format din trei judecatori ai aceleiasi instante.

Completul de divergenta a decis inlocuirea arestului cu controlul judiciar, hotararea fiind executorie, conform noului Cod de procedura penala (Cpp).

Decizia Curtii de Apel Pitesti nu este insa definitiva, dupa cum prevede, la articolul 206, noul Cpp: “impotriva incheierilor prin care instanta dispune asupra masurilor preventive inculpatul si procurorul pot formula contestatie, in termen de 48 de ore de la pronuntare sau, dupa caz, de la comunicare.

Contestatia se depune la instanta care a pronuntat incheierea atacata si se inainteaza, impreuna cu dosarul cauzei, instantei ierarhic superioare, in termen de 48 de ore de la inregistrare”.

Avocata lui Cioaca, Maria Vasii, a declarat pentru Mediafax, dupa pronuntare, ca fostul politist ar urma sa fie eliberat in cursul serii de vineri. “Noi am facut o cerere de revocare a masurii si, in subsidiar, am cerut control judiciar. Din cate inteleg, s-a dispus control judiciar”, a adaugat Vasii.

O eventuala contestatie a procurorilor fata de hotararea luata vineri de Curtea de Apel Pitesti se va judeca la instanta suprema. Cristian Cioaca se afla in arest din 5 decembrie 2012, iar la sfarșitul lui ianuarie 2013 el a fost transferat la Penitenciarul Colibasi.

El a fost trimis in judecata de catre procurorii Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie pentru omor calificat si profanare de morminte, el fiind acuzat ca si-a ucis sotia, avocata Elodia Ghinescu, in august 2007.

In 2 iulie, Cioaca a fost condamnat de Tribunalul Arges la 21 de ani de inchisoare pentru omor calificat si la doi ani de inchisoare pentru profanare de morminte, urmand sa execute, daca decizia ramane definitiva, 22 de ani de detentie. Sentinta instantei de fond a fost atacata cu apel de toate partile implicate, respectiv de Cristian Cioaca, de mama si fratele Elodiei Ghinescu, in calitate de parti civile in dosar, si de procurori.

Fostul politist a mai fost obligat, prin sentinta Tribunalului Arges, sa plateasca suma de 135.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat si echivalentul a 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului sau minor Patrick, in calitate de parte vatamata. De asemenea, familia Ghinescu ar urma sa primeasca daune morale de 100.000 de euro, in timp ce fratele Elodiei, Robert Ghinescu, 50.000 de euro.