Fostul ministru CRISTIAN DAVID, despre MITA primita: Era mai bine daca erau in LEI

Fostul ministru CRISTIAN DAVID a fost adus, miercuri dimineata, cu mandat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), acolo unde acesta urmeaza sa fie audiat si eventual inculpat. CRISTIAN DAVID este CERCETAT in doua dosare instrumentate de procurorii anticoruptiei.

UPDATE 20.12: Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie vor judeca miercuri, incepand cu ora 21,30, cererea DNA de arestare preventiva a fostului ministru al Internelor CRISTIAN DAVID, acuzat de luare de mita.

UPDATE 20.09: Fostul ministru al Internelor CRISTIAN DAVID ar fi comunicat ulterior primirii mitei de 500.000 de euro pentru interventia pe langa prefectul de Buzau ca ar fi preferat ca suma primita sa fie in lei, reiese din referatul DNA cu propunerea de arestare preventiva.

“Referitor la suma de 500.000 euro pentru interventia efectuata de ministrul de interne, Cristian David, pe langa prefectul judetului Buzau, Bigiu Cristian, suma a fost remisa personal de Mladin prin intermediul sefului de cabinet. La o intalnire ulterioara, Mladin Adrian l-a intrebat pe David Cristian daca a fost in regula, acesta a raspuns afirmativ, singura observatie fiind cu privire la suma de bani ca ‘Era mai bine daca erau in lei'”, au retinut procurorii, potrivit Agerpres.

Din probele procurorilor reiese ca, in 2007, Adrian Mladin, fiind mandatat de Viorica Stirbulescu sa indeplineasca formalitatile necesare in vederea revendicarii suprafetelor de teren de 15 ha, situate in orasul Buzau, si avand in vedere tergiversarea solutionarii dosarului de revendicare, acesta a luat legatura cu “seful de cabinet Ministru de Interne”, pentru a-l pune in legatura cu prefectul Cristian Bigiu. Acesta i-ar fi comunicat ca nu il cunoaste pe prefect, dar ca, in acest sens, va vorbi cu ministrul CRISTIAN DAVID.

DNA sustine ca acest lucru s-a si intamplat iar Adrian Mladin s-a prezentat la Prefectura Buzau, luand legatura cu Bigiu, care i-ar fi explicat situatia si i-a inmanat copii de pe documentele in cauza.

“Acesta din urma i-a spus ca este vorba de o speta dificila si, avand in vedere ca amplasamentul se afla in intravilanul orasului Buzau, sunt multe persoane care “se bat pe el”. (…)

Intelegand sensul cuvintelor si pentru a lamuri toate aspectele ce decurgeau din acestea, Mladin i-a solicitat lui Bigiu o intalnire privata. Aceasta a avut loc intr-o cafenea din Buzau, ocazie cu care i-a fost prezentat Gheorghe Doloiu, ca fiind persoana de contact pe viitor pentru rezolvarea tuturor aspectelor. In aceeasi locatie au avut loc mai multe intalniri cu cele doua persoane iar in urma discutiilor purtate Bigiu i-a pretins suma de 1.000.000 euro, avand in vedere “locatia” si existenta mai multor “persoane decidente””, se mai spune in document.

Anchetatorii sustin ca ministrul CRISTIAN DAVID, folosindu-se de increderea acordata prezumat de statul roman in exercitarea cu onestitate si cinste a unei functii publice cum ar fi cea demnitar, a savarsit mai multe acte infractionale de coruptie — luare de mita, dovedindu-se astfel “dispretul fatis al acestuia fata de legi, fata de institutiile in care a activat — Ministerul Internelor si Reformei Administrative, ministru delegat pentru romanii de pretutindeni si cetatenii al caror interes ar fi trebuit sa-l apere, sa-l protejeze, precum si lipsa sa de scrupule in a-si folosi autoritatea cu care a fost investit in vederea obtinerii de avantaje personale, mai concret de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

“Este cert in prezenta cauza ca, pe langa pericolul social deosebit de mare al infractiunilor retinute in sarcina lui Cristian David (infractiunea de luare de mita), cu limite de pedeapsa ridicate, probele administrate evidentiaza si pericolul concret al acestuia pentru siguranta publica, prin perseverenta sa infractionala si imprejurarile concrete de savarsire a faptelor — folosirea de intermediari pentru a obtine mita.

Prin activitatea sa infractionala, CRISTIAN DAVID a adus o atingere grava segmentului de relatii sociale a caror normala formare, desfasurare si dezvoltare nu ar fi posibila fara a fi asigurata exercitarea cu probitate de catre functionari a atributiilor de serviciu incredintate lor si fara a combate faptele de venalitate prin care se aduce atingere bunului mers al institutiilor publice si se lezeaza, implicit, interesele legale ale cetatenilor”, se mai arata in referat.

DNA mai precizeaza ca acreditarea ideii ca justitia nu ar actiona suficient de ferm impotriva unor manifestari infractionale de un accentuat pericol social si perceperea de catre opinia publica a unei reactii ezitante din partea autoritatilor statului in raport de frecventa, intinderea in timp si gravitatea activitatii infractionale savarsite de CRISTIAN DAVID ar conduce la ideea ca in societatea noastra exista persoane mai presus de lege si asta ar accentua sentimentul de decredibilizare al institutiilor publice si de insecuritate al cetatenilor ca ar putea fi protejati eficient de astfel de manifestari antisociale.

“In final reiteram ideea ca nu trebuie ignorat impactul negativ pe care il au activitatile infractionale desfasurate de fostul ministru asupra cetatenilor romani, pentru care modalitatea abuziva de a-si folosi functia de demnitate publica detinuta, de catre un demnitar care conduce unul din cele mai importante ministere, are ca si consecinta directa scaderea increderii in actul de justitie, in autoritatile statului abilitate sa indeplineasca actul de justitie, inducandu-se treptat in constientul colectiv ideea ca persoanele cu functii importante care comit ilegalitati, infractiuni scapa de rigoarea si aplicarea legilor si a masurilor coercitive corespunzatoare gradului de pericol social al faptelor savarsite de respectiva persoana”, mai mentioneaza procurorii anticoruptie.

Potrivit DNA, ministrul Cristian David ar fi pretins, in anul 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro, de la un denuntator, prin intermediar, pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea, de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat in intravilanul municipiului Buzau.

UPDATE 17.57: Procurorii anticoruptie au finalizat referatul cu propunerea ARESTARII PREVENTIVE in cazul fostului ministru al Internelor CRISTIAN DAVID retinut, miercuri, pentru luare de mita, si vor inainta propunerea, miercuri seara, unui judecator de drepturi si libertati de la ICCJ.

Surse judiciare au precizat ca anchetatorii au finalizat redactarea referatului prin propun arestarea lui David si ca il vor inainta in cursul serii unui judecator de drepturi si libertati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), potrivit Mediafax.

Anterior, avocatul lui CRISTIAN DAVID preciza, la iesirea din sediul DNA, dupa retinerea clientului sau ca procurorii vor cere in cursul zilei de joi ARESTAREA PREVENTIVA a clientului sau.

Cristian David a fost scos, miercuri, dupa aproximativ patru ore de audieri, din sediul DNA, cu catuse la maini, si a fost dus in arestul Politiei Capitalei.

UPDATE 14.35: Procurorii DNA au inceput miercuri URMARIREA PENALA impotriva omului de afaceri GHEORGHE DOLOIU, presedintele Consiliului de Administratie al societatii Legume Fructe SA din Buzau, in dosarul in care este cercetat si fostul ministru de Interne CRISTIAN DAVID, conform unor surse judiciare.

UPDATE 13.47: CRISTIAN DAVID a ajuns la sediul POLITIEI CAPITALEI unde va ramane urmatoarele 24 de ore, procurorii urmand sa solicite ARESTAREA PREVENTIVA.

UPDATE 13.10: CRISTIAN DAVID a fost RETINUT de DNA.

UPDATE 11.20: Potrivit unor surse judiciare citate de postul Realitatea Tv, CRISTIAN DAVID ar fi fost “turnat” la DNA de fostul presedinte al CJ Buzau, MARIAN CRISTINEL BIGIU, care a colaborat cu procurorii anticoruptie. BIGIU este la randul sau ARESTAT PREVENTIV in alt dosar tot pentru LUARE de MITA.

Suma de 500.000 de euro ar fi fost retrasa de la o agentie bancara din Bucuresti de catre ADRIAN MLADIN, reprezentantul persoanei care a beneficiat de retrocedare, pe data de 1 februarie 2008. In aceeasi zi, VALERIU ROBERT NITESCU, suspect in acelasi dosar, i-a inmanat banii lui CRISTIAN DAVID la sediul MAI.

Conform acelorasi surse, Valeriu Robert Nitescu, la acea vreme director cabinet al ministrului David, fusese solicitat de Adrian Mladin sa-l puna in legatura cu prefectul judetului Buzau din acea perioada, MARIAN CRISTINEL BIGIU, deoarece solutionarea revendicarii era tergiversata. Nitescu a promis ca va interveni la prefect prin intermediul ministrului CRISTIAN DAVID, iar la scurt timp Comisia Judeteana Buzau pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor a emis titlul de proprietate asupra suprafetei de 15 hectare.

Pentru interventia sa, Nitescu ar fi pretins si primit 1,1 milioane de euro, iar 500.000 de euro i-ar fi revenit lui CRISTIAN DAVID.

Conform ultimelor informatii fostul ministru de Interne este suspectat de LUARE de MITA, TRAFIC de INFLUENTA si SPALARE de BANI. CRISTIAN DAVID este suspectat ca ar fi primit, in anul 2007, o spaga de 500 de mii de euro pentru a emite un titlu de proprietate al unui teren intravilan de 15 hectare aflat in judetul Buzau.

CRISTIAN DAVID  este deja URMARIT PENAL de DNA, din martie 2014, pentru ABUZ in SERVICIU sub forma participatiei improprii, uz de fals si fals in declaratii, fapte savarsite cand era ministru in Guvernul Ponta.

CRISTIAN DAVID este consilierul personal al presedintelui Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU.

Sursa foto: national.ro