Cristian David, din nou in vizorul ANI

Cristian David este, din nou, verificat de Agentia Nationala de Integritate. Dosarul privind modul in care fostul ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni si-a dobandit averea a fost redeschis.

Inspectorii de integritate au verificat in 2013 declaratiile de avere si interese depuse de Cristian David, insa au inchis dosarul, deoarece nu aveau informatii ca actul de vanzare — cumparare a unui apartament incheiat de mama acestuia era unul fictiv.

DNA a cerut, astazi, presedintelui Basescu ridicarea imunitatii lui Cristian David, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu sub forma participatiei improprii, uz de fals si fals in declaratii.

Citeste si: DNA cere urmarirea penala pentru Cristian David

Potrivit DNA, pentru a justifica in declaratia de avere depusa la data de 14 iunie 2013 intrarea in patrimoniul sau a unei sume de bani pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, Cristian David a consemnat in fals, la rubrica ‘venituri din alte surse’, primirea a 60.000 euro, cu titlu de ‘restituire imprumut’, de la mama sa.

“Pentru ca, la randul sau, mama demnitarului sa poata justifica detinerea legala a sumei de 60.000 euro pe care ar fi restituit-o fiului sau, acesta a efectuat demersuri astfel incat, cu o persoana de incredere, a fost incheiat formal un antecontract de vanzare — cumparare a unui apartament in care se atesta, in mod nereal, faptul ca mama ministrului delegat ar fi vandut acelei persoane un apartament in judetul Prahova pentru suma de 60.000 euro.

Aceasta suma a fost justificata de ministrul delegat printr-un asa-zis imprumut pe care i l-ar fi acordat mamei sale ca sa-si construiasca o casa si, la momentul incheierii actului care ar atesta vanzarea fictiva a apartamentului mentionat, mama sa i-ar fi ‘restituit’ imprumutul”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Probele administrate in cauza, in perioada premergatoare incheierii actul de vanzare cumparare aparent, au relevat ca ministrul David a fost profund preocupat de necesitatea incheierii unui antecontract de vanzare-cumparare intre mama sa si o alta persoana, intrucat nu detinea un act licit pentru suma de 60.000 euro pe care trebuia sa o mentioneze in declaratia sa de avere, mai arata DNA.