Cristian PREDA, despre SCANDALUL manualelor digitale: Victor PONTA trebuie sa dea EXPLICATII

Cristian PREDA il considera responsabil pentru SCANDALUL manualelor digitale pe Victor PONTA. Europarlamentarul PMP vorbeste despre licitatia pentru schimbarea manualelor pentru clasa a I-a si clasa a II-a ca fiind “un aranjament pentru un client psd-ist”.

“Asta nu pare a fi licitatie, ci aranjament pentru un client pesedist. Victor Ponta trebuie sa dea explicatii! (…)

Surpriza, surpriza, licitatia pentru manuale digitale a inceput? Cum cand? Ei bine, pe 19 aprilie, la ora 1:30 noaptea. 19 aprilie este sambata. Atunci cand credinciosii se gandeau la moartea lui Isus pe cruce si necredinciosii probabil ca dormeau sau faceau cozonaci tarzii, mai marii din guvern aruncau bomba. Pe tacute, noaptea, ca hotii.

Citeste si: Manualele cu greseli vor fi refuzate, valabilitatea cartii scolare, de cel mult 4 ani

Ce contin documentele de licitatie? Inca descoperim surprize: printre ciresele de pe coliva gasim: ministerul are chef sa plateasca numai 8 lei pe bucata de manual fizic + digital (in cazul unui Abecedar, de exemplu), daca esti o editura simpatica care are o idee de manual meserias, ghinion de nesansa.

Ca sa intri in licitatie trebuie sa fi facut afaceri grase in trecut, numai 2,5 milioane de euro cifra medie de afaceri pe ultimii 3 ani (asta daca te inscrii doar la un manual: daca vrei romana + mate pentru clasele 1 si 2, atunci cifra de afaceri trebuie sa fie un mizilic de 6,7 milioane euro).

Trebuie sa ai ISO 9001 si, evident, sa mai fi facut si alte manuale digitale. Chiar daca aceasta este prima licitatie de manuale (si) digitale. Si pe la conditiile tehnice s-a mai umblat asa, putin, suficient cat sa nu-ti adoarma suspiciunea. Pe scurt: calea e deschisa mai ales marilor firme de IT, mai putin editurilor educationale”, a argumentat PREDA pe pagina personala de Facebook.

Citeste si: MEN cauta cadre didactice pentru evaluarea proiectelor de manuale scolare pentru invatamantul primar

Scandalul manualelor digitale a izbucnit in martie cand Uniunea Editorilor au acuzat felul in care ministerul Educatiei a organizat licitatia.

“Senzatia e ca totul este facut din mana, ori este o licitatie cu dedicatie sau lucrurile sa fie facute pur si simplu abramburite, de-a valma”, declara pe 18 martie Cristian Greseanu, director editura.

Sursa foto: dcnews.ro