Criză alimentară în Coreea de Nord. Prețurile uriașe ale produselor

Kim Jong-un, liderul de la Phenian, a recunoscut că țara sa traversează o criză alimentară fără precedent. Coreea de Nord acuză o acută lipsă de hrană, alimentele fiind vândute la prețuri neverosimile, informează CNN.

„Situația alimentară a oamenilor este tensionată”, a declarat Kim Jong-Un. Un kilogram de banane costă 45 de dolari americani, iar un pachet de cafea – 100 de dolari. Economia Coreei de Nord este afectată grav de taifunurile și inundațiile care au lovit țara, dar și de pandemia de coronavirus, după ce granițele s-au închis și comerțul cu China a fost blocat. Deocamdată, la Phenian, prețul orezului a rămas stabil, însă zahărul, uleiul de soia sau făină au înregistrat creșteri uluitoare.

Un kilogram de banane costă acum 45 de dolari, potrivit BBC, iar un mic pachet de ceai neagru costă 70 de dolari, în timp ce un pachet de cafea ajunge chiar să depășească 100 de dolari. Și nu doar alimentele s-au scumpit. O sticlă de șampon costă acum 200 de dolari. Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Organizației Națiunilor Unite (FAO) a estimat recent că această țară asiatică are nevoie urgentă de aproximativ 860.000 de tone de alimente, sau echivalentul a două luni de aprovizionare la nivel național. Situația actuală seamănă izbitor cu foametea care a lovit Coreea de Nord în anii 90, sute de mii de oameni pierzându-și atunci viața.

Sursa foto: BBC