CRIZA CHISINAU: Presedintele TIMOFTI a cerut parlamentarilor sa reconfirme sustinerea lui PLAHOTNIUC

 PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA a cerut reconfirmarea majoritatii parlamentare din jurul PARTIDULUI DEMOCRAT, care il sustine pe PLAHOTNIUC pentru postul de PRIM-MINISTRU. Miscarea vine dupa ce mai multi parlamentari au anuntat ca si-ar retrage semnaturile de pe lista. Termenul limita este ora 21.00.

“Luand in considerare declaratiile facute astazi, 14 ianuarie a.c., in spatiul public de catre unii deputati, semnatari ai Declaratiei de sustinere a domnului VLADIMIR PLAHTONIUC la functia de prim-ministru, prin care respectivii deputati au anuntat ca isi retrag semnaturile de pe Declaratia mentionata, presedinele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, solicita majoritatii parlamentare constituite recent dintr-un numar de 56 de deputati reconfirmarea pe parcursul zilei de astazi, 14 ianuarie a.c., pana la ora 21.00, a semnaturilor acordate in sustinerea unui candidat la functia de prim-ministru, in vederea intrunirii conditiilor de formalizare a majoritatii parlamentare, potrivit Hotararii Curtii Constitutionale de pe data de 29 decembrie 2015, i.e. „…necesitatea constituirii in mod transparent a majoritatii parlamentare, pentru ca alegatorul sa poata identifica actorii politici carora le revine responsabilitatea politica pentru actul de guvernare. Din aceste considerente, majoritatea parlamentara urmeaza a fi formalizata, nu doar declarata, cu identificarea deputatilor care o constituie, cu specificarea disponibilitatii de a sustine o candidatura pentru functia de prim-ministru si cu notificarea oficiala in adresa presedintelui Republicii Moldova”, a anunat un comunicat oficial al presedintelui.

CITESTE SI: R. MOLDOVA: PARTIDUL DEMOCRAT A DECIS SA-L PROPUNA PE PLAHOTNIUC IN FUNCTIA DE PREMIER

Presedintele Republicii Moldova a refuzat sa-l desemneze, ieri, pe oligarhul VLADIMIR PLAHTONIUC pentru functia de premier, asta desi miliardarul a fost propus de majoritatea parlamentara de la Chisinau. Nicolae Timofti considera ca VLADIMIR PLAHTONIUC nu corespunde criteriilor de integritate. Cel mai influent om din Moldova este acuzat de implicare in jaful secolului, o frauda bancara in valoare de un miliard de dolari.

PLAHOTNIUC este considerat cel mai influent om din Republica Moldova. Are o avere estimata la doua miliarde de euro, controleaza trusturi de presa si este implicat in afaceri cu petrol. A fost si parlamentar, dar a demisionat. Cu toate acestea, este vazut ca omul care face jocurile politice de culise in Republica Moldova. Criticii l-au acuzat ca se afla in spatele arestarii fostului premier Vlad Filat, dar si ca a tras sfori pentru demiterea guvernului Strelet, in octombrie anul trecut.

VLADIMIR PLAHTONIUC detine si cetatenie romana, sub numele de Vlad Ulinici. Controversatul afacerist a legat o prietenie si cu fostul premier roman Victor Ponta, care s-a intalnit cu miliardarul in timpul unei vizite facute la Chisinau in august anul trecut.

Republica Moldova nu mai are premier din octombrie anul trecut cand Guvernul Strelet a picat prin motiune de cenzura, dupa numai trei luni de mandat.

Sursa foto: eureporter