Criza fostei USL, conturata de viziuni diferite si adancita de ultimul apel al lui Ponta. Cronologia evenimentelor

Decizia PNL de iesire de la guvernare marcheaza finalul previzibil al unei crize politice si guvernamentale de doua saptamani, care s-a transformat, la apogeu, si in criza parlamentara.

Criza a debutat marti, 11 februarie, cand liderii USL s-au reunit la Vila Lac 1 pentru a discuta despre restructurarea Guvernului. Reuniunea de la Vila Lac 1 a fost convocata in conditiile in care PNL a propus ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, sa fie nominalizat vicepremier si ministru de Interne, alaturi de Eugen Nicolaescu la Finante, Teodor Atanasiu la Economie si Cristian Busoi la Sanatate.

Premierul Victor Ponta a declarat ca a propus – practic in contrapartida – in sedinta USL o varianta in care Klaus Iohannis sa fie ministru de Interne si vicepremier, urmand ca Guvernul sa aiba patru vicepremieri – PSD, PC, PNL, UNPR – dar nu s-a ajuns la un consens.

Cele doua viziuni asupra guvernarii, exprimate de Crin Antonescu si Victor Ponta, au fost considerate total divergente, iar ideea ruperii USL a inceput sa fie vehiculata public.

Vezi aici anuntul lui Crin Antonescu privind ruperea USL

PNL a criticat vehement propunerea lui Ponta si si-a manifestat explicit dezacordul in sedinta de la Vila Lac 1.

Faptul ca cei doi lideri nu s-au inteles si ca, mai mult, s-ar fi certat vehement, potrivit unor surse, a devenit explicit in conditiile in care premierul Victor Ponta a fost nevoit sa apara singur in public, intr-o conferinta de presa organizata la sediul USL, si sa ofere detalii despre viziunea sa asupra structurii viitoare a Guvernului, in conditiile in care Antonescu a evitat sa il insoteasca.

La acel moment, devenea evident ca soarta USL si a guvernarii comune PSD-PNL este in joc, auspiciile fiind nefaste din cauza pozitiilor de negociere ce pareau a fi incompatibile.

Pe de alta parte, se vorbea si despre faptul ca formarea, in cadrul USL, a aliantei electorale USD (PSD-UNPR-PC), care detinea majoritatea absoluta in plenul comun si in ambele Camere, separat, limita in mod drastic pozitiile de negociere ale PNL in privinta structurii Guvernului.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, in prima zi a crizei, ca liberalii nu vor accepta ca PC sa desemneze un reprezentant in functia de vicepremier, precizand ca ar fi o devalorizare a functiei si nu e posibil ca Daniel Constantin sa fie pe aceeasi pozitie cu Klaus Iohannis.

Crin pleaca din tara, Dragnea si Iohannis isi arunca sageti de la Bucuresti la Sibiu

Liderul PNL, Crin Antonescu, a plecat, ulterior, in strainatate, lipsind cateva zile. in lipsa sa, nu a mai existat niciun fel de intrevedere intre social-democrati si liberali. Prima reuniune a USL a avut loc abia peste sase zile, lunea urmatoare.

Intre timp, in USL a demarat razboiul declaratiilor, care a generat in plan secund un razboi al nervilor.

Miercuri, a doua zi dupa debutul crizei, presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a dat tonul unor declaratii belicoase.

El a spus ca, daca PNL vrea sa iasa de la guvernare, e bine sa o spuna, precizand ca PSD asteapta de la liberali sa fie contactati intr-un termen “rezonabil” pentru a discuta despre restructurarea Guvernului propusa de premierul Ponta. Dragnea a adaugat ca nu se poate sta cu Guvernul blocat pana cand se hotarasc liberalii in privinta restructurarii.

Dragnea a declarat ca nu mai este la fel de increzator in faptul ca in USL se mai poate ajunge la un consens in legatura cu restructurarea Guvernului, el aratand ca este foarte surprins de atitudinea PNL, care a respins propunerea premierului Ponta. Dragnea a mai spus ca spera ca USL nu se va rupe, insa nu se mai poate continua foarte mult asa.

USD, aruncata in lupta de social-democrati. Liberalii, suparati pe “vicepremierul” Constantin

Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, in a treia zi a crizei, ca noua alianta electorala USD (Uniunea Social Democrata), formata din PSD, UNPR si PC, poate asigura guvernarea, din punct de vedere aritmetic, fara PNL. Dragnea a mai spus tot atunci ca, daca PNL vrea sa rupa USL, sa o faca mai repede, intrucat Guvernul trebuie sa functioneze.

Dragnea a precizat ca discutiile PSD-PNL nu reprezinta negocieri pe functii, intrucat “in Guvern nu suntem la talcioc”, el aratand ca premierul a propus o formula guvernamentala care include un vicepremier in plus, si nu preluarea unei functii de la alt partid. Dragnea a mai spus ca PNL va trebui sa propuna ministri pe actuala structura a Guvernului daca refuza sa accepte propunerea avansata de premier privind cele patru posturi de vicepremieri.

in replica, prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a organizat o conferinta de presa la Sibiu, pentru a-i raspunde lui Dragnea in numele liberalilor. Iohannis a spus ca PNL nu accepta sa fie pus pe picior de egalitate cu PC, el afirmand ca PSD trebuie sa aleaga “intre noi si ei”. Iohannis a spus ca guvernarea USD, in conditiile excluderii PNL, invocata de Dragnea, ar fi o “guvernare foarte chinuita”, adaugand: “Practic, greu la deal cu boii mici”.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a sustinut ca reprezentantii PSD ar trebui sa afirme “clar si deschis” daca nu mai doresc existenta USL si daca sunt mai importante pretentiile PC in actul de guvernare, precizand ca nu trebuie lasate calculele aritmetice sau orgoliile sa distruga Guvernul.

Antonescu, atac la “mosierul” Ponta: USL nu va deveni mosia premierului

Desi plecat in strainatate, presedintele PNL, Crin Antonescu, a facut, joi, in a treia zi a crizei, un tur al televiziunilor, atacandu-l dur pre premierul Victor Ponta.

Antonescu a declarat ca, daca cineva crede ca PNL va accepta transformarea USL “intr-un fel de mosie a lui Victor Ponta sau intr-un fel de USD mai mare”, se insala.

El a spus ca romanii trebuie sa inteleaga faptul ca situatia actuala din USL este provocata de faptul ca premierul Victor Ponta penduleaza intre a-l avea pe Klaus Iohannis in Guvern si presiunile lui Dan Voiculescu de a inventa o pozitie de vicepremier pentru PC.

Antonescu a aratat ca liberalii nu au cedat amenintarilor lui Traian Basescu cand s-au aflat in opozitie, fapt pentru care nu vor ceda nici celor ale lui Liviu Dragnea, precizand ca, daca PSD vrea sa faca Guvern USD, sa o faca, dar fara sa acuze PNL de ruperea Uniunii.

Raspunsul lui Ponta: Vreau guvernare USL. Iohannis: USL e in criza guvernamentala

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, tot joi, ca doreste continuarea guvernarii “in formula USL” si ca va face toate eforturile care tin de el si de PSD pentru ca Uniunea sa treaca si peste aceasta criza.

Pe de alta parte, prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a aratat, in contrapartida, ca ministerele functioneaza din punct de vedere tehnic, dar ca “s-a instaurat o criza guvernamentala”.

Voiculescu, intr-un “selfie” televizat: USL nu se va rupe

Pe 13 februarie, joi, in a treia zi de criza, presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a declarat ca a avut “unele framantari” legate de USL, dar s-a linistit si vrea sa comunice ca Uniunea nu se va rupe, ci “va ramane in continuare pentru a duce la indeplinire proiectul politic inceput acum trei ani”.

Mesajul sau a marcat prin ineditul expunerii, Voiculescu alegand sa apara intr-un filmulet de cateva secunde, postat pe Internet.

Antonescu neaga criza si arunca mingea la Ponta

Tot pe 13 februarie, dupa doua zile de criza, liderul PNL Crin Antonescu neaga existenta unei crize a USL.

El a declarat ca premierul Victor Ponta are de raspuns “cetatenilor din Romania” pana luni daca mai vrea sa faca guvern cu PNL, cu Klaus Iohannis vicepremier, sau construieste alta alianta cu Gabriel Oprea, Daniel Constantin si Dan Voiculescu.

Pe 14 februarie Antonescu deschide alt front, declarand ca “de un an de zile este limpede ca PSD nu are de gand sa-si tina cuvantul” si sa-l sprijine la alegerile prezidentiale, mentionand ca a fi intrebat acum daca el crede ca PSD are “cel mai mic gand” sa-l sustina la Presedintie “e aproape comic”.

Ponta raspunde a doua oara: Doar USL poate oferi stabilitate; Antonescu e “optimist”

Vineri, premierul Victor Ponta i-a raspuns, pentru a doua oara, lui Crin Antonescu, aratand ca doar USL poate oferi stabilitate politica si guvernamentala in anii 2014, 2015, 2016, stabilitate necesara pentru ca rezultatele economice bune din 2013 sa fie obtinute si in viitor.

Ponta a declarat ca ii va trimite presedintelui Traian Basescu propunerile de revocare a ministrilor Daniel Chitoiu si Andrei Gerea doar impreuna cu nominalizarile pentru inlocuitorii lor, moment pana la care ministrii actuali isi vor exercita atributiile.

Ponta a raspuns astfel solicitarii liderului PNL, Crin Antonescu, de a alege intre PNL si USD, spunand ca raspunde acestei cereri alegand ca guvernarea sa continue pana in 2016 inclusiv, in formula USL.

In replica, liderul PNL Crin Antonescu a aratat ca interpreteaza “optimist” declaratia premierului potrivit careia a ales ca guvernarea sa continue in formula USL si intelege din spusele lui Victor Ponta ca renunta la conditia vicepremierului PC, nemaifiind atunci niciun motiv sa nu se mearga mai departe de luni.

BPN al PNL ii da un “mandat de fermitate” lui Antonescu

Liderii PNL s-au reunit duminica seara, intr-o sedinta informala, pentru a discuta pe tema mandatului de negociere intr-o noua reuniune a USL, dar si legat de strategia parlamentara a liberalilor pentru saptamana care incepe.

Purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a declarat, la finalul reuniunii de la sediul partidului, ca, pentru intalnirea de luni cu Victor Ponta, liderii liberali Crin Antonescu si Klaus Iohannis au primit “un mandat de fermitate”, care inseamna respectarea cu strictete a protocolului USL.

Deputatul Radu Stroe, fost ministru de Interne, a declarat, tot duminica, la sosirea la sediul PNL pentru sedinta informala a conducerii partidului, intrebat daca PNL ar trebui sa ramana la guvernare, ca acest lucru “este obligatoriu”.

Intalnirea liderilor USD preceda reuniunea USL; liderii USL merg la negocieri cu mandat comun

Liderii USD Victor Ponta (PSD), Gabriel Oprea (UNPR) si Daniel Constantin (PC) s-au reunit luni la Palatul Parlamentului, inainte de a merge la intrevederea cu liderul PNL Crin Antonescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, dupa intalnirea liderilor USD, ca vrea ca USL sa ramana unita, o varianta posibila fiind ramanerea pe structura din 2012 a Guvernului, cu Klaus Iohannis la Interne sau vicepremier si ministru de Finante.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la randul sau, ca seful Guvernului nu este in situatia sa aseze cum doreste propunerile de ministri PNL.

Liderii USD au mers la biroul de la Senat al lui Crin Antonescu, aceasta fiind prima intrevedere fata in fata a acestora de dupa debutul crizei, in urma cu sase zile.

Dupa o intrevedere de o ora, liderii USL s-au despartit fara a ajunge la o concluzie.

Premierul Victor Ponta a spus, dupa intalnirea USL, ca nu s-a ajuns la o intelegere si ca, din punctul de vedere al USD, exista doua variante: ori se ramane pe formula Guvernului din 2012, ori se face o restructurare guvernamentala, pentru care insa nu exista deocamdata consens.

Ponta a declarat, tot luni, ca va inainta chiar in cursul zilei propunerile PNL pentru functiile de ministri care apartin liberalilor, daca le va primi, in varianta in care Guvernul ramane nerestructurat.

El a spus ca Daniel Chitoiu si Andrei Gerea inca sunt ministri, aratand ca demisiile acestora au fost depuse la cabinetul sau, dar nu au fost inregistrate la Guvern si ca situatia lor juridica e clara. Ponta a mai spus ca USD nu va forta, in Parlament, un vot pentru restructurarea Guvernului, excluzand PNL.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, luni, ca premierul Victor Ponta doreste sa tina PNL la guvernare intr-o pozitie “marginala, dependenta, de semivasalitate”, ceea ce nu este acceptabil pentru liberali, apreciind ca prim-ministrului i-a displacut “profund” faptul ca PNL a solicitat remaniere.

Antonescu a spus ca PNL este “compact” si nu se va rupe, precizand ca mandatul sau pentru discutiile din USL a primit un vot “coplesitor” la nivelul Biroului Politic.

Presedintele PNL a declarat, tot luni, ca isi va pune functia “pe masa” conducerii partidului, marti, cand are loc sedinta BPN al partidului, el aratand ca totdeauna, simbolic, mandatul sau a fost “pe masa”.

La randul sau, premierul Victor Ponta si-a exprimat, luni, speranta ca marti seara, dupa sedinta BPN al PNL, sa se degajeze o solutie la actuala criza din USL, el apreciind ca aceasta criza este una minora si ca nu s-a intamplat nimic care sa aiba caracter irevocabil.

USD, prima decizie fara consultarea PNL

Marti, 19 februarie, premierul Victor Ponta pluseaza si anunta ca intentioneaza sa intocmeasca, in cursul zilei, documentele pentru numirea in functie a celor patru ministri propusi de catre PNL si sa le inainteze Presedintiei, daca liderul PNL, Crin Antonescu, ii va da “OK-ul” la ora 17.00.

Pe de alta parte, USD, formata din PSD, UNPR si PC, propune realizarea unei anchete parlamentare privind activitatea ASF si nivelul de salarizare din aceasta institutie, purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, anuntand ca liberalii sunt de acord cu ancheta parlamentara propusa.

Presedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, insa, ca atat el cat si liderul UNPR, Gabriel Oprea, au fost consultati de premierul Victor Ponta privind demararea unei anchete parlamentare in cazul ASF si si-au dat acordul politic, el aratand ca discutia nu a existat si in USL, cu liberalii.

BPN al PNL mentine propunerile de ministri si cere desfiintarea USD

Biroul Politic National al PNL a decis, marti, ca isi mentine propunerile pentru posturile de ministri, inclusiv cea referitoare la postul de vicepremier pentru Klaus Iohannis, care sa fie in acelasi timp si ministru de Interne, dorind, pana la 15 iunie, si scaderea numarului de ministere.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, ca Biroul Politic a decis ca formatiunea sa ceara partenerilor din USL anularea documentelor privind infiintarea USD.

Fostul premier PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat, pe de alta parte, dupa sedinta conducerii liberale, ca, in opinia sa, sunt sanse mai mari de 50% ca “lucrurile sa ramana in impas si sa continue criza”.

Ponta raspunde din nou: Iohannis nu poate fi numit pe un post care nu exista

Miercuri, 20 februarie, presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat ca intentioneaza, in cazul in care PNL se retrage de la guvernare, sa numeasca pe posturile astfel vacantate ministri interimari dintre actualii membri ai Cabinetului si sa astepte cele maximum 45 de zile ca liberalii sa revina, eventual, in Guvern.

Ponta a spus ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, nu poate fi numit, la acest moment, pe o functie guvernamentala care nu exista, respectiv cea de ministru de Interne si de viceprim-ministru, ci doar pe functiile apartinand PNL in actualul Guvern.

Ponta a afirmat ca el a acceptat deja sa faca “mai multi pasi inapoi” pentru pastrarea USL, precum renuntarea la ideea ca PC sa detina un post de vicepremier, si ca va forma un alt guvern doar daca Antonescu isi retrage ministrii.

Antonescu: Ponta face pe “dracu-n patru” ca Iohannis sa nu ajunga in Guvern

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca Victor Ponta si PSD “fac pe dracu-n patru” ca prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, sa nu ajunga in Guvern, preferand sa accepte orice formula, mai putin cea in care edilul sa fie vicepremier si ministru de Interne.

Pe de alta parte, partidele componente ale USD, respectiv PSD, PC si UNPR, precizeaza, intr-un comunicat, ca sustin ideea unei restructurari a Guvernului, “in masura in care exista un consens intre toate cele patru partide care formeaza USL”.

Antonescu: PNL a cam fost dat afara de la guvernare; se instituie ultimatumul

in conditiile functionarii USD si ale neintelegerilor privind restructurarea Guvernului, liderul PNL Crin Antonescu afirma, in acest moment al crizei, ca PNL a cam fost dat afara de la guvernare si instituie un ultimatum.

Antonescu a precizat ca PNL a cam fost dat afara de la guvernare si a declarat ca, luni seara sau marti, va exista fie Guvern USL, fie un guvern USD, “lipsit de orice legitimitate” si caruia liberalii ii vor cere “demisia imediata”.

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, afirma ca el a acceptat deja sa faca “mai multi pasi inapoi” pentru pastrarea USL. Ponta a declarat ca a discutat la telefon cu presedintele Traian Basescu si ca acesta i-a transmis ca asteapta “stabilitate”, si a precizat ca nu va demisiona din postul de prim-ministru daca liberalii se retrag de la guvernare.

Antonescu merge la Guvern si isi exprima nemultumirea ca Ponta inventeaza pretexte

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a mers, miercuri, la Palatul Victoria, unde a avut o discutie cu liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Antonescu a declarat ca liberalii ii stau la dispozitie pana luni premierului Victor Ponta cu propunerile pe care le-au facut pentru Guvern, el acuzandu-l pe Ponta ca a inventat pretexte pentru a nu-l accepta pe Klaus Iohannis vicepremier.

Daniel Chitoiu si Andrei Gerea si-au inregistrat oficial demisia din functia de ministru al Finantelor, respectiv ministru al Economiei, la cabinetul prim-ministrului, imediat dupa discutia dintre premierul Victor Ponta si liderul PNL, Crin Antonescu.

In consecinta, premierul Victor Ponta a preluat postul de ministru interimar al Finantelor, iar Constantin Nita pe cel de interimar la Economie.

Iohannis: Antonescu va fi presedintele Romaniei “cu sau fara USL, cu sau fara USD”

Joi, 21 februarie, primarul Sibiului, afirma, intr-o conferinta sustinuta in Sibiu, ca liderul liberal Crin Antonescu va fi presedintele Romaniei “cu sau fara USL, cu sau fara USD”.

Iohannis afirma ca PNL este pregatit oricand sa intre in opozitie, chiar daca nu isi doreste si ca asteapta un raspuns de la PSD.

Ponta: Antonescu a decis sa candideze la Presedintie din opozitie, nu-si mai asuma guvernarea

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, ca are convingerea ca liderul PNL Crin Antonescu a luat practic decizia de a candida la Presedintie din partea opozitiei, pentru ca pana acum candidatii opozitiei au castigat de fiecare data.

Ponta a declarat ca intelege la nivel politic decizia lui Crin Antonescu de a candida in afara USL la prezidentiale, intrucat astfel nu isi asuma responsabilitatea guvernarii, el precizand ca la nivel personal nu ar proceda similar.

Antonescu: Declaratia lui Ponta e obraznica si mincinoasa, intentia e de a inchide episodul USL

Pe de alta parte, Antonescu a declarat ca nu mai crede in viitorul USL, in contextul ultimelor declaratii ale lui Victor Ponta, precizand insa ca participarea PNL la guvernare se va clarifica cel tarziu marti, in functie de optiunea liderului PSD de a accepta solicitarile liberalilor.

El a spus ca declaratia premierului Victor Ponta privind candidatura sa la Presedintie din opozitie este un mesaj ca degeaba mai stau pana luni si ca intentia este “de a inchide episodul USL”, dar fara sa aiba taria sa spuna clar acest lucru.

El a avertizat PSD ca, in situatia in care decide sa-i inlature pe liberali de la guvernare, atunci PNL nu mai intra in opozitie pentru patru ani, iar daca PSD nu va castiga Presedintia, va pierde si guvernarea.

In acelasi timp, presedintele PNL, Crin Antonescu, a comparat joi seara conditia pusa de PSD pentru acceptarea lui Klaus Iohannis pe pozitia de vicepremier si ministru de Interne in contrapartida cu un nou post de vicepremier alocat lui Daniel Constantin drept “o spaga” la un ghiseu pentru un drept al tau.

Ponta: Antonescu sa asume responsabilitatea guvernarii

Vineri, 22 februarie, liderul PSD, premierul Victor Ponta, a spus ca el crede ca exista sanse de mentinere a USL, dar a precizat ca liderul PNL, Crin Antonescu, trebuie sa isi asume responsabilitatea guvernarii si a aratat ca acesta greseste daca apreciaza ca este mai bine sa candideze la Presedintie din opozitie.

Victor Ponta, aflat la Chisinau, sustine ca nu i-a raspuns la telefon liderului PNL, Crin Antonescu, joi seara, deoarece la acel moment se afla la masa, intr-o reuniune informala, cu prim-ministrul Moldovei si ca a aflat ca a fost sunat abia cand s-a intors la hotel.

Relatiile Ponta-Antonescu la apogeul crizei USL

Sambata, 23 februarie, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca in cursul zilei l-a cautat pe Victor Ponta pentru a vedea daca mai este cazul sa aiba o intalnire, avand in vedere ca el va fi plecat din tara luni, dar ca deocamdata nu a reusit sa ia legatura cu premierul.

Liderul PNL a afirmat, duminica seara, ca nu a fost sunat de Victor Ponta pentru a discuta despre situatia din USL.

Antonescu a spus ca in cursul zilei de duminica a avut telefonul inchis, dar a verificat “din cand in cand” daca este sunat de “un anumit om politic”.

El a fost intrebat despre afirmatia premierului Victor Ponta, care a sustinut ca l-a sunat joi seara pe liderul PNL, insa a constatat ca acesta se afla intr-o emisiune, iar Antonescu nu l-ar fi sunat inapoi.

“Domnul Ponta se uita la emisiunile mele. De ce ma suna? Vede ca nu pot sa raspund. Ce Dumnezeu? Sa ma sune cand nu sunt in emisiuni”, a replicat Antonescu.

Ponta a sustinut ca a fost sunat de Antonescu joi seara, cand insa se afla la Chisinau, la masa cu premierul moldovean, si ca l-a sunat inapoi, ulterior, pe liderul PNL, dar ca acesta se afla atunci intr-o emisiune televizata, dupa care nu a mai fost contactat de catre liberal.

“si Traian Basescu se plangea la un moment dat de acest lucru, dar vorbesc cu el. Daca ii raspund lui Basescu, cum sa nu-i raspund lui Antonescu ?”, a intrebat retoric Ponta.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a fost intrebat, duminica, intr-o conferinta de presa la Deva, daca a mai incercat sa il contacteze pe Victor Ponta, spunand ca nu si adaugand: “Asta ar fi deja hartuire, nu vreau sa risc. Nu, nu mi-a raspuns intre timp”.

La Deva, in fata liberalilor hunedoreni, Crin Antonescu a sustinut un amplu discurs, in care a vorbit despre ceea ce in opinia sa reprezinta cele “cinci lucruri esentiale” de care Romania are nevoie de multa vreme, dar nu le are inca. in acest context, liderul PNL a criticat guvernarea.

USL, pe ultima suta de metri

Duminica, 24 februarie, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca ministrii PNL isi vor da demisia din Guvern, daca propunerile PNL in privinta Guvernului nu vor fi puse in practica pana luni, aratand ca inca spera sa nu se intample acest lucru.

Crin Antonescu a declarat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, pe care foarte multi nu il vor acum vicepremier, va fi, “mai devreme sau mai tarziu”, premier.

Antonescu a cerut, totodata, demisia lui Ponta din functia de Guvern in conditiile in care USL se rupe.

“E corect, fata de alegatori, fata de principiile democratice, ca daca Guvernul nostru nu mai merge inainte, si nu mai merge pentru ca domnul Ponta nu suporta sa fie domnul Iohannis ministru acolo unde vrem noi, nu acolo unde vrea domnia sa, atunci domnul Ponta ar trebui sa demisioneze”, a spus Antonescu.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a aratat ca liberalii nu isi asuma nicio responsabilitate pentru prelungirea crizei guvernamentale si nu au niciun fel de vina, afirmand ca “suta la suta fiecare zi si fiecare ora, fiecare minut din aceasta criza au fost generate de domnul Ponta si de PSD”.

Antonescu a anuntat, tot duminica, faptul ca PNL a renuntat la solicitarea desfiintarii USD, desi aceasta solicitare fusese decisa de BPN al PNL.

Antonescu a afirmat ca, din cauza ca unii ministri ai formatiunii “au inceput sa se comporte mai curand ca niste functionari executanti ai ordinelor premierului” decat ca reprezentanti PNL, ei au fost schimbati si “de aici a inceput toata batalia”.

Ponta: Nu-mi dau demisia!

Premierul Victor Ponta a sustinut ca nu va demisiona din postul de prim-ministru in cazul ruperii USL decat daca si Traian Basescu va demisiona din functia de presedinte si ca spera sa fie gasita, luni sau marti, o solutie rationala pentru pastrarea USL, dar a aratat in acelasi timp ca nu crede intr-un “miracol” avand in vedere declaratiile din ultimele zile, extrem de dure, ale liderului PNL, Crin Antonescu.

Ponta a precizat ca, in cazul ruperii USL, va prezenta in Parlament un program de guvernare care va prelua cu exactitate programul USL, dar ca e dispus sa primeasca PNL peste 1-3 luni. Ponta a afirmat ca USD are o majoritate fragila, ce ii permite insa sa guverneze in cazul ruperii USL, dar ca pentru el este important sa se tina de cuvant si fata de UDMR, amintind ca a invitat minoritatea maghiara sa faca parte din Guvern in 2012.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca optiunea premierului Victor Ponta este clara in privinta acceptarii propunerilor liberalilor, precizand ca o reuniune a Delegatiei Permanente va fi convocata marti seara, pe 25 februarie, pentru a stabili retragerea tuturor ministrilor din Guvern.

Luni, 25 februarie, BPN al PSD s-a reunit, la sediul PSD, la sedinta participand si liderii UNPR si PC, Gabriel Oprea si Daniel Constantin. Ponta a declarat in debutul sedintei ca isi dorepte si spera ca liberalii sa nu sacrifice USL pentru proiectul personal al lui Crin Antonescu.

Presedintele PC, Daniel Constantin, a declarat ca ruperea USL este doar o formalitate, el aratand ca exista o agenda “ascunsa” sau “mai veche” a liderului PNL Crin Antonescu legata de candidatura acestuia la Presedintie.

Premierul Victor Ponta a facut apel luni, dupa sedintia BPN al PSD, la unitatea USL, dar a precizat ca, daca PNL se retrage din Guvern, va nominaliza interimari la ministerele conduse acum de liberali si doar dupa expirarea termenului pentru interimat va merge in Parlament cu un nou guvern. Premierul a precizat ca termenul pentru formarea noului Cabinet este 8 martie, cand expira interimatul vicepremierului Gabriel Oprea la MAI.

Tot luni, Victor Ponta a declarat ca Iohannis a fost propus de PNL in ideea ca PSD va refuza numirea acestuia: “Klaus Iohannis a fost propus ministru de catre PNL in ideea ca PSD va refuza numirea acestuia, iar ulterior liberalii au formulat alte conditii doar pentru ca liderul PNL, Crin Antonescu, sa nu fie un candidat la Presedintie din partea puterii”.

Iohannis: USL nu mai exista de facto

Tot luni, 25 februarie, Iohannis a organizat o conferinta de presa la Bucuresti si a anuntat ca USL nu mai exista de facto, fiind o alianta pe hartie, el aratand ca urmatorul pas dupa retragerea ministrilor liberali din Guvern il reprezinta denuntarea protocolului USL.

Iohannis a spus ca se asteapta ca Delegatia Permanenta a PNL, care se va reuni pe 26 februarie, marti seara, sa decida retragerea ministrilor liberali din Guvern si un vot impotriva unui posibil Guvern USD.

Klaus Iohannis a fost primul care a anuntat ca negocierile in interiorul USL au esuat, lucrurile din acel moment fiind clare in ceea ce priveste soarta USL.

“in acest moment au esuat negocierile. (…) Este clar ca nu s-a dorit sa intram in aceasta formula in Guvern”, a mentionat Iohannis.

El a precizat ca eventuala rupere a USL e cauzata de faptul ca USD nu a manifestat nici dorinta, nici vointa politica de a se merge in Parlament cu modificarea structurii Guvernului, propusa de PNL.

“Negocierile au esuat (…) fiindca nu a existat dorinta si vointa politica – zicem noi – din partea USD de a rezolva aceasta chestiune simpla, de a intra in Parlament cu o mica modificare a structurii Guvernului si de a numi ministrii care au fost propusi de PNL”, a spus Iohannis.

Ultimul apel al lui Ponta

Cu mai putin de doua ore inaintea sedintei decizive a liberalilor, Victor Ponta a lansat un nou apel catre PNL de a salva proiectul politic numit “Uniunea Social-Liberala” si de a ramane in Guvern, precizand ca doreste sa transmita acest mesaj inaintea sedintei liberalilor, de marti seara.

El a aratat ca o decizie a liberalilor de a iesi de la guvernare ar fi una gresita si ca obligatia fata de alegatori este ca membrii USL sa ramana impreuna, pentru a schimba “regimul Basescu”.

“Apelul meu contine si disponibilitatea totala de a continua dialogul cu PNL. Orice se va decide astazi, mana mea ramane intinsa catre liberali”, a spus Ponta, reiterand ca isi doreste sa lucreze cu Iohannis ca ministru.

Formula noului Guvern, format de USD dupa retragerea PNL, ar urma sa ajunga in Parlament pe 4 martie, dupa cum au preciza surse social-democrate. “BPN al PSD a decis sa mergem in Parlament cu noul Guvern, marti, 4 martie, astfel incat pana pe 8 sa fie instalat”, au declarat sursele citate, care au aratat ca aceasta decizie a fost luata pornind de la ipoteza retragerii PNL de la guvernare.

Pana la numirea noului Cabinet, premierul Victor Ponta va desemna interimari pe posturile detinute in prezent de liberali. Avand in vedere insa ca pe 8 martie expira interimatul vicepremierului Gabriel Oprea la MAI, social-democratii au stabilit ca noul Guvern sa fie instalat pana atunci, astfel ca s-a decis ca pe 4 martie formula acestuia sa ajunga in Parlament.

De altfel, PSD a convocat pentru data de 3 martie Comitetul Executiv National, “pentru a evalua situatia politica si a lua deciziile care se impun”, dupa cum a precizat Victor Ponta.

Cel mai probabil, PSD va negocia cu UDMR sustinea parlamentara a Guvernului. Conform unor surse, UDMR ar putea primi un post de vicepremier si doua ministere.