CRIZA GAZELOR: UE ar putea achita datoria Ucrainei fata de Gazprom

Reinhold Mitterlehner, titular al Ministerului Economiei din Austria, a acordat un interviu postului public de radio ORF in care a abordat si problema sistarii livrarilor de gaze dispre Rusia spre Ucraina.

Ministrul austriac nu exclude o implicare financiara a Uniunii Europene materializata prin achitarea datoriei pe care Ucraina o are fata de Gazprom.

Chiar daca majoritatea tarilor europene au rezerve de gaze care asigura necesarul de gaze pentru urmatoarele luni, Mitterlehner nu vede cu ochi buni o prelungire a crizei izbucnite intre Ucraina si Rusia.

“Suntem pregatiti pentru o situatie de criza, insa perspectiva pe termen mediu nu mi se pare lipsita de probleme”, a spus Mitterlehner.

CITESTE SI: SUA CER RUSIEI SA REIA NEGOCIERILE CU UCRAINA PE TEMA GAZELOR

Reinhold Mitterlehner este de parere ca, in final, UE ar putea sa achite datoriile Ucrainei la gaz, data fiind extenuarea economica a acestei tari. insa, pentru dezvoltarea economica ulterioara a Ucrainei este nevoie de o solutionare politica a conflictului din aceasta tara, pentru care vor fi necesare vreo 3-4 luni.

Potrivit lui Mitterlehner, rezervele de gaz ale Austriei se ridica in prezent la circa 5,3 miliarde de metri cubi, cu 65% mai mult decât in aceeasi perioada a anului trecut, informeaza agentia de presa APA. Austria primeste din Rusia aproximativ 60% din necesarul sau de gaze.

Compania Gazprom a trecut in relatia cu Ucraina la un regim de plati in avans, dupa ce negocierile privind noul pret la gaz si achitarea datoriilor, negocieri care s-au desfasurat cu medierea comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, nu s-au soldat cu niciun rezultat. Suspendarea livrarilor de gaz in Ucraina ar putea atrage dupa sine incalcarea de catre Ucraina a obligatiilor sale privind tranzitarea gazului rusesc in tari din Europa de Vest. La ora actuala, consumatorii europeni primesc gaz rusesc la cantitatile contractate.

CITESTE SI: UCRAINA INCEARCA SA CUMPERE GAZ RUSESC DE LA TARI DIN UE