CRIZA GRECIA: Actiunile BANCILOR au SCAZUT cu aproape 30% la BURSA de la ATENA

Actiunile bancilor elene inregistreaza si marti declinuri semnificative la Bursa de la Atena, aproape de limita maxima de variatie permisa intr-o zi, in timp ce indicele principal ASE a scazut cu 4,5%, transmite Reuters.

Luni, indicele ASE al Bursei de la Atena a inchis in scadere cu 16,2%, la 668,06 puncte, cel mai redus nivel inregistrat vreodata. Marti dimineata, actiunile Piraeus Bank, National Bank of Greece, Alpha Bank si Eurobank inregistrau un declin de aproape 30%, nivelul maxim permis de Bursa din Grecia.

CITESTE SI: WESTERN UNION a reluat transferurile de bani catre GRECIA 

Recapitalizarea bancilor elene este pe ordinea de zi a discutiilor dintre reprezentantii Ministerului de Finante de la Atena si cei ai creditorilor internationali. Din cauza retragerilor masive din depozite si a majorarii creditelor neperformante, se estimeaza ca principalele banci din Grecia au nevoie de o majorare a capitalului cuprinsa intre 10 si 25 miliarde de euro.

Bursa de Valori de la Atena a fost redeschisa luni, dupa cinci saptamani in care activitatea a fost suspendata. A fost cea mai indelungata perioada din anii ’70 in care activitatea pietei bursiere a fost oprita. Tranzactiile cu actiuni au fost oprite incepand cu data de 29 iunie, cand Guvernul elen a inchis bancile si a impus restrictii asupra miscarilor de capital, in contextul retragerilor masive de fonduri din banci de catre deponentii ingrijorati de intreruperea discutiilor dintre Grecia si creditorii sai internationali.

Bancile grecesti si-au redeschis portile pe 20 iulie, dar au ramas in vigoare, cu unele relaxari, restrictiile asupra miscarilor de capital. Limita maxima a fondurilor care pot fi retrase de la bancomat este fixata la 420 de euro pe saptamana, in loc de 60 de euro pe zi cum a fost stabilit initial, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri.

CITESTE SI: CRIZA GRECIA: BANCILE se REDESCHID luni, iar TVA se majoreaza cu 10 puncte procentuale 

Creditorii eleni depind de fondurile oferite de Banca Centrala a Greciei, cu aprobarea BCE, pentru a putea ramane pe linia de plutire pe fondul retragerilor masive de depozite din ultimele saptamani.

Recent, agentia de evaluare financiara Moody’s estima ca, indiferent daca autoritatile de la Atena vor ajunge sau nu la un acord cu creditorii internationali, bancile grecesti vor avea nevoie de recapitalizare, iar Banca Centrala Europeana va continua sa joace un rol important in calitate de creditor si furnizor de lichiditate.

Cele patru mari banci grecesti — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank — sunt prezente si pe piata din Romania.

Sursa foto: economica