CRIZA GRECIA: BANCILE vor ramane INCHISE pana joi 16 IULIE

CRIZA GRECIA. Bancile grecesti, care nu au functionat in ultimele doua saptamani din cauza RETRAGERILOR MASIVE de NUMERAR, vor ramane INCHISE pana joi 15 iulie, a anuntat ministrul elen al Economiei, GEORGE STATHAKIS (foto), transmite Reuters.

Institutiile elene de creditare nu vor fi redeschise pana cand BCE nu va restabili finantarea de urgenta destinata creditorilor eleni (ELA), a afirmat GEORGE STATHAKIS.

CRIZA GRECIA. Joi este prevazuta o reuniune a Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), care ar putea decide majorarea plafonului finantarii de urgenta destinata creditorilor eleni, situat in prezent la 89 de miliarde de euro. Majorarea este conditionata de aprobarea de catre Parlamentul de la Atena a proiectului de lege referitor la masurile de austeritate cerute de partenerii europeni. Textul va fi examinat de comisiile parlamentare inainte de a fi supus dezbaterii si votului in procedura de urgenta in noaptea de miercuri spre joi, cand expira termenul limita impus de creditori.

CITESTE SI: ANGELA MERKEL: BANCILE din GRECIA vor fi RECAPITALIZATE cu 25 de miliarde de euro 

CRIZA GRECIA. Liderii zonei euro au ajuns, luni, in unanimitate, la un acord cu privire la un nou program de asistenta financiara ce va fi acordat Greciei de creditorii internationali (UE, BCE si FMI). Eurogrupul a cerut transferarea unor active elene in valoare de pana la 50 miliarde de euro intr-un fond independent. Jumatate din Fondul de privatizare, de 50 de miliarde de euro, va fi utilizata pentru recapitalizarea bancilor elene, care apoi vor fi privatizate, a anuntat, luni, cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

CRIZA GRECIA. Dupa recapitalizarea bancilor, banii ramasi in Fondul de privatizare vor fi reinvestiti in Grecia de Guvernul de la Atena si vor fi folositi pentru reducerea datoriei. Fondul va fi supervizat de autoritatile europene.

CITESTE SI: GRECIA nu a reusit sa plateasca transa de 450 de milioane catre FMI 

CRIZA GRECIA. In 28 iunie, autoritatile de la Atena au fost nevoite sa introduca restrictii asupra miscarilor de capital in contextul retragerilor masive de fonduri din banci de catre deponentii ingrijorati de intreruperea discutiilor dintre Grecia si creditorii sai internationali — UE, BCE si FMI. Pentru a evita prabusirea bancilor, premierul elen ALEXIS TSIPRAS a decis sa limiteze retragerile zilnice de numerar de la ATM-uri la 60 de euro.

CRIZA GRECIA. Cele patru mari banci grecesti — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank — sunt prezente si pe piata din Romania.

Sursa foto: Ziarul Financiar