CRIZA GRECIA: EUROGRUPUL “FACE EFORTURI” pentru a ajunge la un CONSENS cu Atena

Ministrii de finante din ZONA EURO (EUROGRUP) incearca duminica sa ajunga la un CONSENS pentru a lansa negocierile cu Grecia asupra NOULUI PLAN DE REFORME propus de Atena in schimbul asistentei de la CREDITORII INTERNATIONALI (Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana), dupa ce sambata discutiile s-au incheiat dupa noua ore fara niciun rezultat, noteaza DPA.

Atena a solicitat recent un NOU AJUTOR FINANCIAR de la zona euro — estimat la circa 74 de miliarde de euro pe trei ani — si a propus finalizarea unui program de reforme ambitios.

”Principalul obstacol in calea avansarii discutiilor este LIPSA DE INCREDERE”, a declarat duminica dimineata ministrul de finante italian, Pier Carlo Padoan, inaintea celei de-a doua runde a reuniunii Eurogrupului.

CITESTE SI: CRIZA GRECIA: Premierul italian ii cere GERMANIEI sa nu UMILEASCA GRECIA

Unele state din zona euro sustin ca planul de reforme al Greciei ar trebui sa fie mai substantial pentru a fi credibil.

Dintre celelalte 18 state din zona euro (exceptia este Grecia), ZECE S-AU ARATAT SCEPTICE fata de noile propuneri ale Atenei, potrivit unui diplomat european, citat de DPA. Cele mai intransigente se dovedesc a fi Germania, Austria, Finlanda si statele baltice.

”Pe o scara de la 1 la 10, sansele pentru o negociere ar fi acum undeva intre trei si patru”, a declarat ministrul de finante finlandez, Alexander Stubb.

”Cred ca este RELATIV IMPROBABIL ca noi, Comisia Europeana, sa obtinem azi un mandat de a incepe negocieri oficiale” cu Grecia, a declarat duminica dimineata vicepresedintele Comisiei Europene pentru euro si dialog social, Valdis Dombrovskis.

”NU CRED CA ESTE POSIBIL sa ajungem la o intelegere astazi. Putem doar lucra asupra unor recomandari catre sefii de stat, asta-i tot”, a afirmat, la randul sau, ministrul de finante slovac, Peter Kazimir.

CITESTE SI: SUMMIT-ul EXTRAORDINAR al LIDERILOR UE privind GRECIA a fost ANULAT 

Sefii de stat si de guvern ai celor 19 tari din zona euro, care se reunesc la Bruxelles la ora locala 16.00 (14.00 GMT), urmeaza sa decida daca sunt sau nu indeplinite conditiile pentru inceperea negocierilor cu Atena privind un nou program de asistenta financiara de la creditorii internationali, al treilea astfel de program in ultimii cinci ani.