CRIZA GRECIA: GERMANIA ar lua in calcul o iesire a GRECIEI din ZONA EURO timp de 5 ani

Ministerul german al Finantelor a propus iesirea temporara a Greciei din zona euro pe o perioada de cinci ani, scrie ziarul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, o informatie pe Guvernul grec o dezminte, relateaza Associated Press in pagina electronica.

Theodoros Mihopoulos, seful de Cabinet al premierului grec Alexis Tsipras, afirma intr-un mesaj postat pe Twitter ca informatia publicata de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung “este complet negata”.

Potrivit ziarului, Ministerul german al Finantelor a propus, de asemenea, ca Guvernul german sa vanda bunuri – nespecificate – in valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro (56 de miliarde de dolari) pentru a plati din datorii.

In schimb, scrie FAS, Grecia ar ramane in Uniunea Europeana (UE) si ar primi “asistenta pentru consolidarea cresterii (economice), ajutor umanitar si tehnic” suplimentare.

Ministrii Finantelor din zona euro participa la o reuniune, la Bruxelles, in care analizeaza propunerile economice ale Guvernului grec, care spera ca-i vor deschide calea catre un al treilea plan de salvare a tarii de la faliment.

CITESTE SI: CRIZA GRECIA: CREDITORII INTERNATIONALI sunt SCEPTICI cu privire la MASURILE propuse de GRECIA

In cazul in care ei nu ajung la un acord, Grecia se confrunta cu perspectiva iesirii din zona euro.

Ministrul luxemburgez al Finantelor Pierre Gramegna a spus apasat, sambata, la fel ca ceilalti ministri, la momentul sosirii la Bruxelles, ce trebuie sa faca omologul sau grec Euclid Tsakalotos pentru a mai linisti ingrijorarile colegilor sai din cele 19 state membre ale zonei euro.

“Este important sa gaseasca pasii concreti si totodata modul in care aceste propuneri urmeaza sa fie traduse in initiative legislative”, a declarat Gramegna.

“Daca avem proiecte de lege si daca avem perspectiva unui vot in Parlamentul grec, atunci va exista incredere”, a subliniat el.

Gramegna, a carui tara detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europene (UE), a declarat ca este pregatit sa abordeze problema viabilitatii datoriei Greciei si a ceea ce se poate face pentru usurarea poverii. Insa, a adaugat el, “finalizarea este alta problema”.

Pe de alta parte, ministrul grec al Economiei Giorgos Stathakis, i-a indemnat pe parlamentarii din cadrul Partidului Syriza (extrema stanga) care nu sunt de acord cu politica de austeritate a Guvernului sa demisioneze din Parlament.

CITESTE SI: YANIS VAROUFAKIS: GERMANIA vrea un GREXIT pentru a-i INTIMIDA pe francezi 

“Asta este ceea ce as face eu”, a declarat el pentru postul privat de televiziune Mega.

In total, 16 dintre cei 149 de parlamentari care sustin Syriza – inclusiv doi ministri ai Cabinetului – nu au sustinut Guvernul prin vot, in noaptea de vineri spre sambata, si anume prin autorizarea premierului grec Alexis Tsipras sa negocieze un al treilea plan de salvare.

Alti 15 parlamentari, inclusiv doi adjuncti de ministri, au semnat o scrisoare catre Guvern in care anunta ca nu vor vota noi masuri de austeritate.

Votul de sambata a declansat speculatii cu privire la crearea unui eventual guvern de unitate nationala si convocarea unor alegeri generale.

 Sursa foto www.mediafax.ro