CRIZA IMIGRANTILOR: Consiliul Europei ii cere explicatii Ungariei

Consiliul Europei a anuntat marti ca ii va solicita premierului ungar Viktor Orban explicatii cu privire la noua legislatie adoptata de Ungaria pentru a limita fluxul de migranti, transmite AFP.

”Intentionez sa ii scriu premierului Orban pentru a cere versiunea finala a textelor de lege adoptate in contextul crizei migratiei”, pentru a verifica daca aceste dispozitii sunt compatibile cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului, a anuntat intr-un comunicat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjoern Jagland. 

CITESTE SI: Ministrul ungar de externe, ATAC DUR la adresa lui PONTA: Sa inceteze minciunile la adresa Ungariei

Acesta s-a declarat in special ”preocupat” de reformele ce permit guvernului de la Budapesta sa declare stare de urgenta din cauza imigratiei masive. 

Ungaria a adoptat noi masuri pentru a limita fluxul de migranti, inchizand marti intreaga sa frontiera cu Serbia. Conform noii legislatii intrate in vigoare marti, la ora 00.00, orice trecere a gardului de sarma ghimpata ridicat de-a lungul celor 175 de kilometri ai frontierei cu Serbia este pasibila de pedepse de 3 ani de inchisoare. De asemenea, Ungaria a decis sa inceapa pregatirile in teren pentru extinderea la granita cu Romania a gardului pe care il construieste la frontiera cu Serbia, pentru a face fata unei eventuale schimbari a rutei folosite de migranti. 

CITESTE SI: UNGARIA ar putea ridica un GARD METALIC la granita cu ROMANIA. Ambasada Romaniei la Budapesta a solicitat MAE ungar o intrevedere. UPDATE

”Voi cere garantii ca, in cazul declararii ‘starii de criza’, Ungaria sa ramana atasata respectarii obligatiilor care ii revin in virtutea Conventiei Europene a Drepturilor Omului”, a adaugat Jagland. 

Consiliul Europei are 47 de state membre, dintre care cele 28 de state ale Uniunii Europene, dar si Turcia si Rusia. 

Sursa foto libertatea