CRIZA IMIGRANTILOR, tema centrala a SUMMIT-ULUI BALCANILOR DE VEST de la Viena

Uniunea Europeana (UE) isi va reafirma SPRIJINUL PUTERNIC pentru BALCANII DE VEST in cadrul SUMMITULUI DE LA VIENA, se arata intr-un comunicat difuzat miercuri de Comisia Europeana, relateaza Agerpres.

Inaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate FEDERICA MOGHERINI, vicepresedintele UNIUNII ENERGETICE Maros Sefcovic si comisarul european pentru POLITICA DE VECINATATE SI EXTINDERE, Johannes Hahn vor reprezenta UE la acest summit, gazduit de cancelarul federal austriac Werner Faymann, a anuntat Comisia Europeana.

CITESTE SI: SERBIA SI KOSOVO AU INCHEIAT UN ACORD ISTORIC

”Summitul se va axa pe progresul facut de la summitul de la Berlin, din august anul trecut, si va cauta sa dezvolte in continuare cooperarea intre cele sase state din Balcanii de Vest in ceea ce priveste confruntarea cu PROVOCARI COMUNE, in special IMIGRATIA — una dintre principalele teme ale summitului, ce include de asemenea COOPERAREA REGIONALA, DIALOGUL RELIGIOS si COMBATEREA EXTREMISMULUI”, se arata in comunicat. Summitul va include sesiuni paralele la care vor participa sefi de guvern, ministri de externe si ai economiei.

De asemenea, intr-un interviu acordat pentru tabloidul austriac Tanjug, ministrul de externe austriac SEBASTIAN KURZ a afirmat ca acest summit reprezinta o oportunitate sa atraga ATENTIA UE ASUPRA REGIUNII.

“Acestea sunt tarile care fac parte din Europa si prin urmare din UE. Dorim sa avem acest avantaj pentru a directiona concentrarea Europei pe regiune si sa convenim asupra unor PROIECTE CONCRETE DE INFRACTURA”, a mentionat seful diplomatiei austriece.

Subiectul SOLCITANTILOR DE AZIL va fi pe agenda summitului de la Viena deoarece aceasta este problema cu care se confrunta tarile din regiune, ca tari de tranzit, a adaugat el.

“Aceasta este si o problema pentru Austria deoarece asteptam ca numarul refugiatilor sa ajunga la 70.000 in acest an, ceea ce este prea mult. De aceea avem nevoie ca Europa sa actioneze concertat”, a mentionat Kurz.

CITESTE SI: ONU: TARILE DIN EUROPA SA DEA DOVADA DE COMPASIUNE SI SA FACA MAI MULT PENTRU A PUNE CAPAT CRIZEI IMIGRANTILOR

In legatura cu propunerea in cinci puncte pentru SOLUTIONAREA PROBLEMELOR SOLICITANTILOR DE AZIL, ministrul austriac a apreciat ca aceasta porneste din actiuni mai puternice in tarile de origine, lupta impotriva Statului Islamic, problema configurarii zonelor de siguranta, lupta impotriva traficantilor de imigranti, precum si protectia frontierei exterioare a UE in Grecia.

Agentia ONU pentru refugiati a afirmat ca NUMARUL OAMENILOR REFUGIATI din calea conflictelor si crizelor a depasit 50 de milioane pentru prima data dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, sirienii fiind cel mai grav afectati.

Sursa foto: obiectiv