CRIZA IN GRECIA: Noi PROTESTE de AMPLOARE, cu o zi inainte de REFERENDUM

Cu o zi inainte de referendum, noi proteste de amploare au avut loc in Grecia, informeaza B1 TV. La Atena, peste 40.000 de oameni au iesit in strada sa-si arate optiunea pentru votul de duminica.

Pentru prima data, adeptii masurilor de austeritate ii devanseaza ca procent pe cei care intenționeaza sa aleaga varianta ‘nu’. Speriat de aceasta perspectiva, premierul Alexis Tsipras a cerut “vot pentru demnitate”. “Spuneti NU celor care va terorizeaza!”, a fost mesajul sau.

Tsipras a reusit nu doar sa imparta Grecia in doua tabere, ci intreaga Europa, dupa ce le-a cerut elenilor sa mearga la scrutin. in Capitala, Partidul Comunist si sustinatorii sai au iesit in strada. si-au intitulat demonstratia “Nimeni nu ne place, dar noua nu ne pasa”.

CITESTE SI: REFERENDUM in GRECIA: 44,1% dintre greci sustin un raspuns DA si 43,7%, in favoarea unui raspuns NU

Si tabara celor care sunt “pro” masurilor de austeritate cerute de creditorii externi a fost vizitata de un politician. Primarul Atenei, George Kaminis, a criticat guvernul lui Alexis Tsipras. Manifestantii l-au aplaudat.

Un nou sondaj arata ca adeptii unui vot pozitiv la referendumul de maine din Grecia ii devanseaza, pentru prima oara, pe cei care intenționeaza sa voteze varianta ‘nu’. Astfel, procentul celor care vor sa accepte masurile de austeritate propuse de creditorii internationali este acum de 44,8%, in timp ce acela al adepților unui raspuns negativ ai scazut pana la 43,4%. Speriat de acest lucru, Alexis Tsipras a facut din nou apel la popor sa mearga la urne.

“Votul “Nu” nu inseamna iesirea din Zona euro. Inseamna sa continuam negocierile cu conditii mai bune pentru noi, pentru popor. Va chem deci sa spuneti “Nu” celor care incearca sa va panicheze si sa va incurce sa votati cu calm si raspundere pentru viitorul vostru”, spune premierul elen.

CITESTE SI: REFERENDUMUL organizat duminica in GRECIA este CONSTITUTIONAL

Premierul elen este contrazis de presedintele Comisiei Euroene. Jean Claude Juncker a declarat ca un vot majoritar pentru ‘Nu’ la referendum va slabi in mod dramatic poziția de negociere a Atenei.

Intre timp, Curtea suprema administrativa elena a anuntat ca referendumul este constitutional. Raspunsul vine dupa ce reprezentanti ai Consiliului Europei au declarat, zilele trecute, ca acest scrutin nu ar intruni conditiile de organizare conforme cu normele internationale si ca a fost programat cu doar o saptamana inainte.

Grecii din strainatate revin in numar mare in tara pentru vot, astfel ca o companie aeriana a introdus zboruri suplimentare.

Sursa foto www.e-stireazilei.ro