CRIZA in GRECIA: Parlamentari greci, NEMULTUMITI de PROPUNERILE creditorilor internationali

 Guvernul grec isi sustine vineri seara in fata legislativului ultimele propuneri trimise creditorilor internationali, dar cativa membri ai majoritatii parlamentare si-au exprimat nemultumirea fata de acestea intr-o declaratie foarte dura in care sugereaza parasirea zonei euro, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Cinci membri ai Syriza, inclusiv trei deputati, au cerut executivului, intr-o scrisoare publicata vineri, sa ”respinga santajul” creditorilor. Acestia mentioneaza in scrisoare ca daca ”acordul nu va cuprinde un program pentru oprirea austeritatii, pentru asigurarea lichiditatilor (in sistemul bancar) si o stergere reala a datoriei externe, guvernul trebuie sa fie pregatit sa urmeze calea alternativa, aducand in discutie apartenenta tarii noastre la zona euro”.

CITESTE SI: CRIZA GRECIA: PROPUNERILE GUVERNULUI de la ATENA – OFICIAL

Deputatul Dimitris Vitsas, membru al stangii radicale Syriza, condusa de premierul Alexis Tsipras, a recunoscut ca unele dintre aceste masuri ”ar putea avea un efect recesiv”, dar a subliniat ca reformele avute in vedere de guvern vor permite ”atacarea problemelor cronice” ale tarii, cum ar fi coruptia si clientelismul.

Dupa analiza din comisie, cei 300 de deputati greci se vor reuni pentru a mandata prin vot executivul sa negocieze cu creditorii internationali un nou acord de asistenta financiara, pe baza ultimelor masuri propuse de Tsipras.

Printre propunerile Greciei trimise joi seara creditorilor se numara o crestere a TVA la anumite categorii de produse si servicii, de la 13% in prezent la 23 %, suprimarea avantajelor fiscale pentru insulele grecesti, incepand cu insulele cele mai bogate si cu cele turistice, cresterea treptata a varstei de pensionare si reforme in domeniul functiei publice, masuri ce vizeaza cresterea veniturilor la buget.

CITESTE SI: GRECII asteapta cu interes SUMMITUL EUROPEAN din 12 iulie. Care sunt MOTIVELE

Pentru produsele de baza, energie electrica si hoteluri, TVA ramane la 13%, iar pentru medicamente si carti la 6%. inaintea referendumului, premierul Tsipras a cerut concetatenilor sai sa voteze impotriva propunerilor creditorilor internationali, invocand, printre altele, si faptul ca acestia au cerut cresterea pretului la energie si TVA-ului la medicamente.

In schimbul ofertei sale de a face reforme, guvernul grec cere acum creditorilor internationali un nou ajutor financiar pe trei ani, precum si o noua stergere a datoriei externe a Greciei.

Sursa foto www.dcnews.ro