CRIZA in GRECIA: PROTESTE impotriva AUSTERITATII pe strazile ATENEI

Intre 7.000 si 8.000 de persoane au manifestat vineri, potrivit politiei, in centrul Atenei pentru a cere premierului elen ALEXIS TSIPRAS sa respecte votul lor “Nu” la referendumul de duminica trecuta, in plina dezbatere in parlament asupra propunerilor prezentate creditorilor, relateaza AFP.

O coloana de manifestanti, care a defilat intre piata Syntagma, unde se afla sediul parlamentului grec, si piata Omonia, era formata din simpatizanti ai miscarii PAME (sindicatele Partidului Comunist grec KKE). Ea s-a alaturat in fata parlamentului manifestantilor impotriva austeritatii, care cereau respectarea votului lor impotriva programului creditorilor.

“Fara alte memorandumuri”, “Grecia nu este o colonie!”, “Syriza sustine capitalismul”, “Nu!” se putea citi pe pancartele agitate de manifestanti, care scandau de asemenea:”Criza trebuie platita de plutocratie!”.

CITESTE SI: CRIZA GRECIA: PROPUNERILE GUVERNULUI de la ATENA – OFICIAL

“Daca grecii au votat atat de masiv pentru ‘Nu’, este pentru ca voiau sa puna capat austeritatii. Guvernul nu a tinut cont de asta si voteaza acum un nou memorandum. Grecia nu poate indura mai multa austeritate!”, a reactionat Evghenia Roussos, o studenta apropiata de “Antarsia”, un grupuscul de extrema-stanga.

“Cred ca acordul va trece si este dezolant! Guvernul da inapoi pe toate fronturile. El isi bate joc de votul grecilor”, a declarat la randul sau Antonis Aferis (30 de ani), functionar.

Manifestantii intentionau sa puna presiune asupra guvernului care a facut public in noaptea de joi spre vineri un nou ansamblu de propuneri destinat creditorilor, care trebuia supus votului parlamentului mai tarziu in cursul serii de vineri.

CITESTE SI: CRIZA in GRECIA: Parlamentari greci, NEMULTUMITI de PROPUNERILE creditorilor internationali

La unison cu manifestantii din strada, cinci membri ai platformei de stanga a partidului, intre care trei deputati, au estimat ca guvernul nu trebuia sa cedeze unui “santaj” al creditorilor.

Potrivit unor media elene, zece deputati Syriza si patru ai partenerului sau de coalitie Grecii independenti (Anel) ar putea vota “Nu” sau sa se abtina, dar Tsipras ar trebui sa poata conta pe sprijinul marilor partide din opozitie, pe care el le-a consultat abundent in cursul saptamanii.

Sursa foto www.ziuanews.ro