CRIZA REFUGIATILOR: Cat va costa GERMANIA primirea si integrarea refugiatilor in 2016

GERMANIA ar putea CHELTUI pana la 14,3 MILIARDE DE EURO DIN FONDURI PUBLICE pentru PRIMIREA SI INTEGRAREA REFUGIATILOR in 2016, insa tara are capacitatea de a face fata acestei presiuni, estimeaza un grup de ECONOMISTI influenti care consiliaza GUVERNUL FEDERAL, transmite AFP.

In cel mai recent raport, prezentat miercuri, cei cinci economisti — patru barbati si o femeie, proveniti din institutii si universitati diferite — estimeaza la ‘5,9 pana la 8,3 miliarde de euro in 2015 si 9 pana la 14,3 miliarde de euro in 2016 cheltuielile directe ale autoritatilor publice in legatura cu SOSIREA DE REFUGIATI’.

CITESTE SI: CRIZA REFUGIATILOR: ANGELA MERKEL SOLICITA ASIGURAREA GRANITELOR EXTERNE ALE UE

‘Avand in vedere situatia buna a bugetelor publice si potentialul existent pentru o politica economica mai eficace, cheltuielile anticipate ar trebui sa poata fi gestionate’, sustin economistii.

Ministrul de finante Wolfgang Schaeuble, care a bugetat deocamdata cheltuieli de 8 miliarde de euro pentru primirea si integrarea refugiatilor in 2016, a facut aceeasi promisiune saptamana trecuta, apreciind ca Germania ‘este in masura sa faca fata acestei sarcini neobisnuite’.

Mediile economice din Germania, la inceput foarte dispuse sa vada in refugiati o sursa de forta de munca binevenita intr-o tara marcata de imbatranire demografica, se arata acum mai circumspecte.

CITESTE SI: COMISIA EUROPEANA: VALUL DE IMIGRANTI VA DUCE LA CRESTERE ECONOMICA

Grupul celor 5 ‘intelepti’ adopta la randul sau un ton prudent, estimand ca “INTEGRAREA REFUGIATILOR este o investitie pentru viitor ale carei succes nu este garantat’, ci ‘va depinde in mare parte de eforturile de integrare, de formare si de calificare’ ale celor implicati si ale autoritatilor.

Economistii cer ‘o coborare a barierelor la intrarea pe piata muncii’ si se pronunta impotriva cresterii salariului minim, stabilit in prezent la 8,50 euro/ora brut si pe care il considera, la modul general, drept un handicap considerabil pentru integrarea refugiatilor.

Sursa foto: ibtimes